Naturlig skadedjursspray med örter

Är du ute efter ett enkelt, naturligt och effektivt sätt att avskräcka skadedjur? Denna skadedjursspray uppmuntrar skadedjuren att flytta någon annanstans och lämna din trädgård ifred! Här får du veta hur du kan blanda en egen spray för att avskräcka skadedjuren med vanliga örter från din trädgård.

Det finns många saker vi vill ha i våra trädgårdar – blommande växter, pollinatörer och solsken för att nämna några. På samma sätt finns det många saker som vi inte vill ha i vår trädgård. Jag talar om skadedjur som kan skada och till och med förstöra dina växter, som bladlöss.

Som tur är finns det ett enkelt, effektivt och ekonomiskt sätt att avskräcka dessa djur från dina växter. Denna hemgjorda örtspray mot skadedjur använder färska örter, vatten och lite tvål för att hålla skadedjuren borta.

Ett naturligt alternativ till bekämpningsmedel

En av huvudanledningarna till att jag utvecklade denna naturliga skadedjursspray är att jag inte gillar att använda bekämpningsmedel eller något som dödar insekter. Jag tror att varje varelse har sin plats… bara inte i min trädgård! Bekämpningsmedel är inte bara skadliga för skadedjuret i sig utan kan också skada ekosystemet i din trädgård.

Bekämpningsmedel dödar mer än ”skadliga” insekter. De kan skada eller avskräcka de goda insekterna också, t.ex. nyttiga pollinerande och rovdjursinsekter som bin, fjärilar, guldögonsländor, blomflugor med flera.

I slutändan vill jag inte att min trädgård ska vara full av ”mördarmedel” som är skadliga för insekter, växter och människor – jag vill bara att skadedjuren ska avskräckas från att vistas i min trädgård.

Ingredienser i denna naturliga skadedjursspray

Denna växtbaserade spray mot skadedjur är fylld med naturliga ingredienser som på ett naturligt sätt avskräcker skadedjur. Intressant nog kan du även hitta dessa i kommersiella sprayer mot skadedjur. Dessa produkter har använts i århundraden och har visat sig vara effektiva! Min naturliga skadedjursspray innehåller:

Vitlök

Om du tycker att vitlök luktar starkt är du inte ensam! Många insekter ogillar lukten och undviker den. Dessutom kan lukten av vitlök täcka doften av en välsmakande växt, vilket bidrar till att skydda dina grönsaker och blommor.

Chili

Större skadedjur som ekorrar och jordekorrar kan snabbt orsaka stora skador i din trädgård. Chilin i denna avskräckande spray är ett effektivt sätt att styra bort dem. Den kryddiga ingrediensen uppmuntrar också insekter som bladbaggar att flytta sig från trädgården.

Flytande tvål

Flytande tvål kan tyckas vara en märklig ingrediens, men den har en ganska avgörande funktion. Att bara tillsätta lite av tvålen i sprayen hjälper den att fästa på bladen i stället för att glida av.

Örter

Det är här som det blir riktigt kul att göra din egen skadedjursspray. Du kan faktiskt skräddarsy sprayen för att avskräcka specifika insekter. Detta kan vara till stor hjälp när det gäller att skydda vissa växtarter som är känsliga för en eller annan insekt.

Jag bör också nämna att vissa av dessa örter också kan avskräcka nyttiga insekter och vilda djur från din trädgård. Använd bara örterna när du behöver ingripa mot dina skadedjurspopulationer. När de är under kontroll och balansen är återställd ska du sluta använda dem.

Här är de vanligaste örterna jag använder i denna spray och vad de hjälper till att avskräcka:

Basilika (Ocimum basilcum)

Denna trädgårdsväxt kan hjälpa till att avskräcka från mjöllöss, morotsflugan och sparrisbaggen. Jag tycker att basilika är en mycket givande växt att odla eftersom det finns så många användningsområden för den!

Gurkört (Borgo officinalis)

Gurkört stöter bort manducafjäril och sparrisbagge.

Kattmynta (Nepeta cataria)

Först och främst ska du veta att kattmynta lockar katter till din trädgård. Använd därför med försiktighet. Å andra sidan avskräcker den en lång rad skadedjur, inklusive myror, bladlöss, squashbaggar, vivlar, kackerlackor med mera.

Gräslök (Allium schoenoprasum)

Gräslök är bra att både odla i trädgården och att använda i denna skadedjursspray. Det hjälper till att avskräcka morotsflugor, japanska trädgårdsborrar och bladlöss från att vistas hos dig.

Koriander (Coriandrum sativum)

Här är en annan ört som är ett bra tillägg till både din örtträdgård och denna naturliga skadedjursspray. Det hjälper till att avvärja bladlöss, spinnkvalster och coloradoskalbaggen.

Dill (Anethum graveolens)

Dill avvisar naturligt bladlöss, squashbaggar, spinnkvalster och nifly.

Lavendel (Lavandula spp.)

Jag älskar lavendel (och har skrivit den ultimata guiden om hur man odlar den)! Den luktar inte bara fantastiskt och har de vackraste blommorna, utan är också ett ovärderligt verktyg för att avskräcka skadedjur. Hackad lavendel som tillsätts i sprayen hjälper till att avvärja nattfjärilar, loppor, flugor och myggor.

Mynta (Mentha spp.)

Detta är en av mina favoritdoftande örter – men vissa skadedjur håller inte med. Mynta avvisar myror, bladlöss, nifly, loppbaggar, squashbaggar och mjöllöss.

Polejmynta (Mentha pulegium)

Myror, knott, loppor, myggor, flugor och möss är bara några av de skadedjur som troligtvis inte kommer att besöka dig om du använder polejmynta i din spray för att avskräcka skadedjur.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Rosmarin är en tålig ört som också avvärjer en del skadedjur, t.ex. nifly, morotsfluga, kackerlackor, myggor, sniglar och mexikansk bönbagge.

Vinruta (Ruta graveolens)

Har du problem med gurk- och loppbaggar? Prova vinruta i din skadedjursspray!

Renfana (Tanacetum vulgare)

Renfana kan vara ett fantastiskt tillägg till din spray för att avskräcka skadedjur, särskilt om myror, skalbaggar, flugor, squashbaggar eller broddmask har gjort sig ett ovälkommet hem i din trädgård.

Tomatblad (Lycopersicon esculentum)

Tomatbladet stöter bort många skadedjur, vilket gör det till en underbar ört att lägga till i en hemlagad spray för skadedjursbekämpning.

Malört (Artemisia absinthium)

Myror, tvestjärtar, flugor, loppor, sniglar, nifly, kålflugor, morotsflugor, nattfjärilar, loppbaggar och möss är några av de skadedjur som kan avskräckas tack vare malört.

Hur man gör växtbaserad skadedjursspray

Nu när du vet vad du ska lägga till i din skadedjursspray kan vi tala om hur du gör den. Som tur är är det här receptet enkelt att göra.

Lägg först vitlök och chilipeppar, inklusive fröna, i en mixer. Förbered de färska eller torkade örterna genom att ta bort alla blad, blommor och träiga stjälkar (du kan lägga dem i komposten!).

Tillsätt sedan tillräckligt med vatten för att täcka blandningen och mixa tills den är helt flytande. Tillsätt tillräckligt med vatten för att fylla mixern till 2/3 och mixa sedan igen.

Sila blandningen genom en nötmjölkspåse. Krama sedan påsen ordentligt för att få ut all resterande vätska. Jag rekommenderar att du bär handskar när du gör detta för att skydda dina händer!

Tillsätt en liten mängd flytande tvål och rör om. En del tvålar finns i flytande koncentrat, så i så fall måste du späda ut den i förväg.

Häll din skräddarsydda skadedjursspray i en stor sprayflaska. Se till att skaka den före varje användning.

Testa ett litet område först

Jag rekommenderar alltid att du testar en liten mängd av en hemlagad mix på en del av en enda planta innan du använder den i större skala. Se hur växten reagerar – fortsätt beroende på vilka reaktioner som uppstår.

Jag hoppas att du tyckte att det här receptet på naturlig skadedjursspray var till hjälp! När den används på rätt sätt kan den hjälpa din trädgård att blomstra.

error: Innehållet är skyddat
Sök