Gör ett enkelt organiskt gödningsmedel för friskare krukväxter

Eftersom dina inomhusväxter inte har tillgång till all den goda jord som finns utomhus behöver de ett bra gödningsmedel för att få i sig sina näringsämnen. Det här organiska gödselreceptet är 100 % naturligt och håller dina krukväxter glada, friska och blomstrande så de kan utsmycka ditt hem i vackra arrangemang.

Behöver krukväxter gödningsmedel? Medan utomhusväxter hämtar sina näringsämnen från jorden och dess ekosystem har krukväxter inte tillgång till sådan lyx. På grund av det slutna jordsystemet som de lever i är de helt beroende av sina mänskliga växtföräldrar för tillgång till näringsämnen.

Det finns tillfällen då det är lättare att använda ett flytande gödningsmedel i granulatform, till exempel när du vattnar dina krukväxter. På sommaren reagerar krukväxter på värme och ljus, vilket stimulerar deras tillväxt. Genom att tillsätta detta flytande gödningsmedel för krukväxter kan du se till att de får all den näring de behöver under denna tillväxtperiod.

Många flytande gödselmedel för hemmabruk innehåller mikroorganismer som främjar en sund utomhusjord men är inte bra för inomhusjord. Detta hemgjorda gödningsmedel är speciellt framtaget för krukväxter och får dem att trivas, blomma och växa.

Vilket är det bästa gödningsmedlet för krukväxter?

Konstgödning kontra organiskt

När det gäller val av gödselmedel måste vi först se på de viktigaste skillnaderna mellan organiska gödningsmedel och konstgödning. Organiska gödningsmedel kommer från mineraler, växter och animaliska produkter medan konstgödning är syntetiserade kemikalier av näringsämnen.

Molekylerna i konstgödning är gjorda för att lätt kunna tas upp av växter och kan därför vara svåra att dosera. Det är lätt att överdosera konstgödsel och få växterna att ta upp för mycket näring för snabbt.

Organiska gödningsmedel är mer förlåtande eftersom de ofta inte tas upp lika lätt av växterna. Naturliga organiska gödningsmedel bryts ner långsammare och reglerar därför hastigheten med vilken näringsämnena tas upp. Detta i sin tur hjälper växten att bilda stabilare rötter och att utöka det område som de samlar in näringsämnen från.

Flytande kontra granulat

Du kan hitta organiskt baserat gödningsmedel och konstgödning för krukväxter i både flytande form och i granulatform. Flytande gödningsmedel är lättast att använda eftersom du kan blanda det i vattenkannan när du ska vattna växterna. Det måste göras oftare än gödning i granulatform, men risken för gödselbränning minimeras.

Granulatgödning finns antingen i form av dubbar eller pellets. Du strör över eller trycker ner gödningsmedlet i jorden och näringsämnena frigörs långsamt. Du kan hitta naturligt och organiskt baserad granulatgödning genom att läsa innehållsförteckningen. Om det inte finns någon sådan, är det ett konstgödningsmedel.

Mitt recept för gödningsmedel för krukväxter är en organiskt baserad flytande blandning. Enligt min mening är detta det bästa gödningsmedlet för inomhusväxter och det som jag använder oftast. Det är lätt att göra och använda och ger miljövänlig, naturlig tillväxtförbättring.

När behöver mina krukväxter gödningsmedel?

Växter är bra på att visa när de behöver vatten eller mer solljus, men inte så bra på att berätta när de behöver gödningsmedel. Stagnerande tillväxt är ofta den största indikationen, och är inte lika uppenbart som ett vissnat eller gulnande blad.

Jag använder mitt gödningsmedel för krukväxter främst under sommaren. Växter har olika behov, men dessa riktlinjer för gödning gäller för de flesta krukväxter. Växterna bor visserligen inomhus, men de växer mest på sommaren. Eftersom vi vill främja tillväxten är detta den bästa tiden att tillföra gödningsmedel.

Börja tillföra gödningsmedel sent på våren eller cirka åtta veckor före säsongens sista frost. Börja med mindre doser av gödningsmedel och arbeta dig upp till full styrka under sommaren. Jag använder mitt flytande gödningsmedel för mina inomhusväxter mellan en gång i veckan och en gång i månaden, beroende på växten.

Det är också bra att tillsätta ett torrgödselmedel med långsam frisättning vid plantering och sedan årligen. Jag gör detta i början av sommaren.

När sommaren börjar närma sig sitt slut vill vi trappa ned på gödningen. Sluta långsamt med tillförsel av gödningsmedel så att du vid första frosten inte längre tillför något alls till dina inomhusväxter. De kommer att ligga i vila under vintern och behöver ingen gödning.

Ska jag ge min sjuka växt gödningsmedel?

Gödningsmedel är nödvändigt för att inomhusväxter ska trivas, men löser inte alla hälsoproblem som växter har. Vissa välmenande växtföräldrar övergöder växter eftersom de tror att växten har näringsbrist.

Om du har en sjuk växt kan det finnas andra orsaker till problemen. Gödningsmedel förstärker bara näringsämnena, så det är bara om växten har brist på näringsämnen som gödningsmedel gör skillnad. Specifika näringsbrister visar sig i form av symptom på ohälsa hos växterna, som olika sjukdomar, skadedjur, nedbrytning och missfärgning.

Växter kan bli sjuka av många skäl. Om du har en sund inomhusjord, som denna jordblandning från mina jordrecept, är det inte troligt att jordens bördighet är ett problem. Om din växt har skadedjur, gulnande blad på grund av övervattning, bruna blad på grund av för mycket sol eller andra symptom fungerar gödsel inte som mirakelmedicin. Se till att du vet vilket problem din växt har innan du börjar gödsla den som en galning!

Hur man gör gödningsmedel

Som alla goda recept handlar det om att hitta ingredienser av hög kvalitet. Dessa ingredienser är ett måste när jag skapar ett gödningsmedel för inomhusväxter:

Alfalfamjöl

Alfalfamjöl är en källa till kväve och kalium samt ett brett spektrum av andra mineraler, vitaminer, aminosyror och tillväxthormonet triacontanol. Det bidrar till att förbättra jordkvaliteten och gör så att växterna lättare får tillgång till näringsämnen.

Stenfosfat

Stenfosfat är en mineraliserad fosforkälla med långsam frisättning för att jordförbättring. De flesta hemträdgårdar har tillräckliga mängder fosfor i jorden och extra tillförsel behövs därför inte. Det hjälper dock till att gödsla växter i krukväxtjord och främja växternas blomning.

Kelpmjöl

Kelpmjöl har låga halter av kväve och kalium, men fungerar jordförbättrande tack vare dess många lätt tillgängliga spårämnen och över 60 naturligt kelaterade mineraler. Detta algextrakt förbättrar också jordkvaliteten, förhindrar utlakning av näringsämnen och ökar jordens vattenhållande förmåga.

Regnvatten

Kommunalt kranvatten behandlas ofta med klor för att avlägsna och dämpa tillväxt av mikroorganismer. Vi vill främja tillväxten av nyttiga organismer och bevara växtens organiska egenskaper. Om du inte har tillräckligt med regnvatten kan du låta vattnet stå i en hink med vid öppning 24 timmar så att kloret kan avdunsta, eller använda kokt (och sedan kylt) vatten.

Organiskt gödningsmedel för krukväxter

Det tar bara några minuter att göra detta hemgjorda gödningsmedel och du får tillräckligt för att täcka dina krukväxters behov i några månader.

Ingredienser

1 matsked (15 ml) tånglösning (tångmjöl)

1 matsked (15 ml) alfalfamjöl

1 matsked (15 ml) mjukt malet råfosfat

3,8 liter regnvatten eller avklorerat vatten

Sätt igång!

Mät upp ingredienserna och lägg dem i en glasflaska eller i en burk med lock. Rör om noga för att blanda ingredienserna och skaka ordentligt före varje användning.

Späd ut gödseln genom att tillsätta ½ kopp (120 ml) av den flytande gödningsblandningen i fyra koppar (950 ml) vatten i en vattenkanna. Vattna krukväxter med den utspädda gödningsblandningen varje månad under våren och sommaren och avbryt användandet under hösten och vintern.

Använd det utspädda gödningsmedlet omedelbart. Förvara det förberedda gödningsmedlet på en sval, mörk plats i upp till tre månader. Om vätskan uppvisar tecken på att vara skadad, som till exempel missfärgning, mögel eller obehaglig lukt ska den kasseras.

error: Innehållet är skyddat
Search