Rölleka – den underhållsfria kraftblomman

Röllekans skönhet förbises av många på grund av sina medicinska egenskaper, men i din trädgård kan den göra dubbel nytta! Lär dig allt om de fantastiska fördelarna med denna ört och om hur du kan odla den i din egen trädgård.

Om du funderat på att sätta något nytt i din rabatt eller örtagård får du med rölleka både fantastiska hälsofördelar och vackra blommor i ett paket. Förutom att den är resistent mot torka och lockar till sig fjärilar har rölleka kraftfulla medicinska egenskaper som man kände till redan i antikens Grekland.

Rölleka (Achillea millefolium) är en örtartad perenn som är växter naturligt i Europa och Asien. Den har distinkta fjäderlika löv och blommor i olika färger som sitter i klasar.

Men hur tar man då hand om en röllekaplanta? Jag har goda nyheter åt dig! Röllekan är väldigt tacksam och kan växa nästan var som helst, vilket gör den till en perfekt växt för både nybörjare och trädgårdsmästare!

Nedan står allt du behöver veta om att odla och ta hand om röllekaväxter, såväl som deras många fördelar och användningsområden.

Fördelar

Rölleka har använts som medicin i tusentals år, så långt tillbaks som till antikens Grekland och Egypten. Dess mångsidighet gör den till ett måste för alla örtläkare eftersom man kan göra te, tinkturer och infusioner av dess blommor, stjälkar och blad. Du kan använda rölleka till att läka sår, lindra feber och mycket mer. Man kan till och med använda den till att smaksätta örtelixir.

Många känner till att rölleka hjälper till att läka sår. Under första världskriget använde läkare rölleka för att behandla soldater. Den är antibakteriell, antiinflammatorisk och kan användas som antiseptiskt medel och för att stoppa blödningar.

Rölleka är också praktisk växt att ha till hands under förkylnings- och influensasäsongen! Det är ett allmänt använt svulstmedel, vilket betyder att det är en kraftfull feberbrytare under dessa hemska skakningar när det konsumeras som te. Om du är överbelastad kan rölleka också hjälpa till att uppmuntra eliminering av slem från bihålorna och hjälpa till att minska inflammation.

Tro det eller ej, det finns ännu fler fördelar

Denna kraftfulla växt kan också minska urinvägsinfektioner, lindra gastrointestinala besvär, minska mensvärk och sänka blodtrycket.

Runt om är rölleka ett måste. Plus, vem vill inte se fler nyckelpigor och fjärilar i sin trädgård till våren?

error: Innehållet är skyddat
Sök