Mata din jord – De bästa och billigaste organiska jordtillsatserna

Vill du skapa sund jord utan de enorma utgifterna det för med sig att transportera in ett båtlast med organiskt modifierad jord? Den goda nyheten är att det inte bara är billigare att modifiera jorden, det är också lättare att göra och miljövänligt!

Trädgårdsmästare, lantbrukare och permakulturister har länge använt sig av organiska jordtillsatser som skapar en bättre grund för växterna. Det är enkelt att göra det i din trädgård och i det här inlägget presenteras några av de enklaste och mest tillgängliga sätten att ge näring åt jorden.

De bästa riktigt billiga organiska jordtillsatserna

I dag vill jag ta upp några jordändringar som du kan hitta billigt eller gratis på din bakgård.

Varför måste vi ge vår jord näring?

När växter ser friska, robusta och gröna ut är det en återspegling av jorden. Jorden är mycket mer än bara en grund som håller växterna på plats, det är en levande uppsättning organismer som reglerar sig själva så länge vi ger den vad den behöver.

Det bästa sättet att få trädgårdens sammansättning i balans är att komplettera den med organiskt material. Mängden varierar något om du har sandjord eller lerjord, men om du lägger till mycket jordtillsatser balanserar det sig med tiden.

Jordmatsväven som lever i jorden äter det de behöver och lämnar det de inte behöver och bryter ner det för att balansera sitt hemland.

Fantastiskt, eller hur?

Vad är jordtillsatser?

Jordtillsatser är material som kan tillsättas till jorden för att ändra dess struktur, pH-värde och tillgängliga näringsämnen. Jordförbättringsmedel är ett tillägg som i första hand tillsätts för att förändra markstrukturen och skapa utrymme för luft, vatten och rötter. Gödselmedel ger i första hand näringsämnen för att stödja växternas tillväxt och ge näring åt jordens mikroorganismer.

I många fall fungerar jordtillsatser både som jordförbättringsmedel och gödningsmedel. Att till exempel lägga till kompost och mull i trädgården varje år är ett bra sätt att fortsätta att bygga upp en sund jord genom att lägga till organiskt material som luftar jorden, håller kvar fukten och innehåller näringsämnen.

Men om dina växter inte fungerar bra i trädgården efter att du har arbetat med att bygga upp jorden, eller om det finns alltför stora problem med skadedjur eller sjukdomar, finns det andra naturliga material som kan vara bra för jorden.

I korthet är jordändringar organiska jordmaterial som förs tillbaka till jorden för att ge näring åt organismerna och förbättra näringsämnena och strukturen. Den fantastiska nyheten är att de flesta bakgårdar erbjuder en mängd gratis jordtillsatser!

Genom att tillföra köksrester, trädgårdsavfall och trädgårdsväxter direkt i trädgårdsjorden får mikroberna näring och omvandlar avfallet från grannskapet till mat för din familj och ditt samhälle.

Fem förslag

Här är de fem vanligaste typerna av jordtillsatser som ger näring åt din trädgård och ger den en hälsosam plats att växa. Faktum är att du kan ändra jorden gratis eller billigt med vanliga material som du hittar i din trädgård.

Detta är ett billigt och miljövänligt sätt att bygga upp jorden utan att köpa ny jord eller använda gödningsmedel!

Kompost

Ni har hört mig ropa från hustaken många gånger – kompost är trädgårdsguld! Det organiska material som bryts ner i din komposthög är lokalt, gratis och fullt av organiska nyttigheter som du kan använda i din trädgård.

Om du vill prova mitt enkla recept för kompostering kan du läsa min kompostguide! Jag delar med mig av allt du behöver veta. Dessutom är det så enkelt att även nybörjare kan klara av det.

Jag har skrivit den så som den förklarades för mig för många år sedan och lade till mina egna erfarenheter för att lösa problem. Nyckeln är verkligen att få den i balans. Om något blir stinkande eller äckligt kan det lätt återställas i balans med några enkla steg.

Samtidigt går värdefulla näringsämnen förlorade under komposteringsprocessen. Tvärtemot vad många tror ersätter komposten inte gödselmedel. Om du använder kompost, se till att dina trädgårdsväxter får tillräckligt med näringsämnen från andra källor.

Detta för oss till de andra punkterna på listan.

Gödsel

Organiska djur- och svampgödsel är billiga jordändringar, men de varierar kraftigt i näringsinnehåll beroende på typ av gödsel och ålder.

Färsk gödsel som inte har komposterats med strö (t.ex. halm) innehåller mer näringsämnen. När gödseln åldras och utsätts för regn sjunker näringsinnehållet.

Gödsel bör komposteras vid höga temperaturer för att döda eventuella patogener som kan överföras till jord och rotfrukter. Se till att leta efter gödsel från lokala ekologiska gårdar för att se till att du inte tillför oönskade mediciner, bekämpningsmedel och herbicider till din trädgård.

Jag undviker också hästgödsel som kan innehålla osmälta herbicider som klopyralid och aminopyralid som skadar växterna. Var försiktig om du vill använda hästgödsel i din trädgård.

Alla gödselmedel har inte samma näringsinnehåll. Kväverik kycklinggödsel kan ersätta gödselmedel, medan komposterad hästgödsel inte kan göra det. För att få maximalt med näringsämnen bör du tillsätta färsk gödsel minst 2-4 veckor före plantering.

Blad och löv

I min trädgård finns många blad på och i jorden hela året. Jag lämnar löven som de faller på hösten och på våren toppar jag dem med kompost.

Kompostdelen är inte helt nödvändig. Jag gör det för att få rabatten att se snygg ut medan bladen bryts ner och ändrar jorden precis under. Nyckeln är att hoppa över höst- och vårstädningen och ge trädgården mat på samma sätt som skogen gör, genom att släppa löv för att mata rötterna.

Höstlöv är en oöverträffad och kostnadsfri resurs för att förbättra och berika marken. Precis som kompost ersätter löv inte gödselmedel, men de gör underverk för att förbättra jordens tillstånd och bygga upp organiskt material. De hjälper till exempel till att bryta upp och mjuka upp tung lera, samtidigt som de ökar fruktbarheten och vattenhalten i porösa sandjordar.

Arbeta in färska eller komposterade löv direkt i jorden när du förbereder trädgårdar. Om du använder färsk, strimla först och gräv ner den i jorden eller sprid ut den som en tjock mull på hösten. För komposterad bladmull slänger du bladen i en hög, en plastpåse eller en soptunna. Glöm dem sedan i några månader. De luktar förskräckligt illa, men blir en delikatess som du kan lägga till i jorden några veckor innan du planterar.

Gröna gödselmedel

Det är växter som du odlar i jorden under en säsong innan du arbetar in dem i jorden som en grön förbättring! Gröna gödselmedel omvandlar solljus och, när det gäller baljväxter, kväve från atmosfären till organiskt material och näringsämnen. Gröngödslingens rötter bryter också upp hårda jordar utan att störa mikroberna. Med undantag för kostnaden för vissa frön är de helt gratis.

Använd gröngödsling när du har en lucka mellan planteringstiderna eller trädgårdsraderna. Beroende på din region finns det många höst- och vårsorter.

Jag använder snabbväxande bovete för att bygga upp organiskt material på sommaren. På hösten gillar jag en kombination av rättika eller rajgräs för att mjuka upp jorden och rödklöver och vicker för att tillföra kväve. Mylla ner gröngödslingen i jorden för att ge den näring några veckor före plantering.

Andra gröna tillsatser

Den här kategorin är min favorit! Det här avsnittet handlar om att lägga till organiskt material i min trädgård: hur man lägger till nedfallet och insamlat växtmaterial i trädgården genom kompostering med hjälp av dropp- och gropkompostering.

När jag klipper gräsmattan försöker jag låta blommorna gå i frö. Sedan klipper jag fröna och blommorna rakt in i gräset. Jag låter klippningen ligga kvar där den ligger. Inom ett dygn har de lagt sig under de växande bladen och matar rötterna med kväve, medan fröna planterar om sig själva. Jag har den frodigaste och tätaste gräsmattan du någonsin sett!

När jag arbetar med mina prydnadsväxter, örter, blommor och grönsaksbäddar lämnar jag kvar alla friska klippningar på jorden mellan växterna. De här klipp-och-släpp-permakulturträdgårdarna är en syn att se! Den svampiga mattan av växtmaterial som ruttnar är både kompost och föda för de frodiga växterna. Som, precis som skogen, växer naturligt.

Vid gropkompostering gräver du hål runt om i trädgården och lägger i grönt material som sedan bryts ner med tiden. Gräv mellan växternas rötter för att göra näringsämnena tillgängliga för växterna utan att störa rötterna.

Det viktigaste här är att bara lägga till friskt växtmaterial och ta bort det som är angripet av sjukdomar eller skadedjur. Undvik också att tillsätta invasiva växter och ogräsfrön om du inte vill odla en massa fler av dem!

I vissa fall kan du flytta växter till platser där de inte kommer att naturaliseras, t.ex. genom att täcka perennrabatterna med skräp från regn- eller vattenträdgårdarna.

Sammanfattning

Den här snabba guiden visar några av de alternativ för jordfoder som fungerar i nästan alla kvarter och på nästan alla bakgårdar. Men stanna inte här!

Oavsett hur och vad du väljer att använda som jordändring, ge jorden näring regelbundet och ofta för att odla trädgårdar som blir grönare för varje säsong.

error: Innehållet är skyddat
Sök