Odla riddarsporre för en stugträdgård

Ge din trädgård stugstämning i sommar genom att plantera riddarsporre. Den är hög och elegant och har den perfekta kombinationen av vildblommans charm och livfull dekoration. Lär dig allt om hur du planterar och tar hand om riddarsporrar med den här guiden.

Vill du sätta lite mer färg på din sommarträdgård? Riddarsporren kommer att sträcka sig över resten av trädgården och visa upp sin ovanliga blåa färg. Pollinatörer älskar dessa blommor, så du kommer att få besök av fåglar, bin och fjärilar.

Riddarsporre är en prydnadsväxt och utgör en bra bakgrund i trädgården. De är fantastiska snittblommor som lyser upp inomhus. De har i många år varit en viktig ingrediens i perennträdgårdar, inklusive min!

Riddarsporrens blomsterprofil

Delphinium är det vetenskapliga namnet på över 300 arter i ranunkelfamiljen, som de flesta känner som riddarsporre. Riddarsporren har blåa, vita, rosa och lila enkla eller dubbla blommor. Blå riddarsporre är den överlägset mest populära sorten, känd för sin sällsynta äkta blåa färg.

Riddarsporren blommar i mitten av sommaren och en gång till på sensommaren eller tidigt på hösten. De kan vara fleråriga, tvååriga eller ettåriga, men de fleråriga är de mest populära i våra trädgårdar. På det hela taget är de ganska lätta att odla, men vissa sorter är svårare än andra.

Blomman är inhemsk på norra halvklotet, men du kan också hitta den i de höga bergen i de tropiska delarna av Afrika. De har fått sitt namn efter det grekiska ordet delphis, som betyder delfin, eftersom de stängda blomknopparna liknar delfinens nos.

Riddarsporre representerar kärlek, glädje och överflöd, vilket troligen beror på de ljusa blommorna. Det är också julis månadsblomma!

Riddarsporren är giftig för både människor och djur. Undvik till varje pris att äta dem, eftersom det kan orsaka matsmältningsproblem och allvarliga obehag. De kan även orsaka hudirritation, så bär handskar när du arbetar med riddarsporre. Växten är som giftigast när den är ung.

Hur man planterar riddarsporre

När ska du plantera?

Eftersom den blommar på sommaren bör du plantera riddarsporren på våren. Du kan så frön inomhus 8-10 veckor före plantering eller direkt i jorden tidigt på våren. Fröna klarar en lätt frost.

Alternativt kan du också så fröna tidigt på hösten.

Var ska du plantera?

Riddarsporrar gillar svala och fuktiga somrar och klarar sig inte bra i varma och torra klimat.

Riddarsporren älskar sol och behöver en solig plats i trädgården. Se till att de får bra luftcirkulation och placera dem inte på en överfylld plats i trädgården. Försök att plantera dem i ett skyddat område eftersom starka vindar och kraftigt regn kan slå ner de höga stjälkarna.

Hur man planterar

Det är mycket enkelt att plantera riddarsporre från frön. Strö bara ut de små fröna och täck dem med ett tunt lager jord. Placera krukor med riddarsporre 30-90 cm från varandra. Du bör också tunna ut fröna när de har grott och blivit ungefär 8 cm höga.

För återkommande riddarsporrar bör du tunna ut dem så att det finns 2-3 skott på unga plantor och 5-7 på äldre plantor.

Alla riddarsporrar, med undantag för dvärgvarianter, behöver extra stöd, t.ex. stag eller burar. Gör detta på våren när plantan är cirka 30 cm hög. Annars kommer vind och regn att skada dem alla på en gång.

Skötselråd för riddarsporre

Ljus

För att få den bästa blomningen bör du plantera dina riddarsporrar på en plats med fullt solljus. Detta innebär att de får en halv dag med sol, minst sex timmar per dag.

Om du bor i ett varmt och torrt klimat bör du se till att din riddarsporre har lite eftermiddagsskugga. Eftersom de gillar milda temperaturer behöver de ett visst skydd.

Vattning

Riddarsporren gillar ganska mycket vatten och behöver fukt när det inte regnar. Vattna under hela säsongen och låt dem inte torka ut helt. Låt dock inte jorden bli för blöt. Fuktig jord är idealiskt.

Jord

De flesta riddarsporrar är inte särskilt kräsna när det gäller trädgårdsjord. Med det sagt finns det alltid ett ideal! Målet är att ha en rik, väldränerad jord som är lätt sur.

Riddarsporren kan behöva mycket näring, så om du lägger till mycket organiskt material vid planteringen hjälper det dig att få vackra blommor.

Beskärning

För att uppmuntra en andra blomning bör du ta bort den första omgången blommor. Klipp tillbaka blommorna till de små, blommande sidoskotten.

På hösten när den har blommat en andra gång kan du klippa tillbaka hela plantan till de nedersta bladen. Låt det återstående bladverket dö naturligt under vintern.

Gödselmedel

Gödsla plantan tidigt på våren med ett långtidsgödsel. Du kan också tillföra långtidsgödsel på nytt efter att den första blomningen har upphört.

Under sommaren kan du använda ett flytande gödningsmedel var 2-3:e vecka för att hjälpa till att ge växten näring.

Skadedjur och sjukdomar

Sniglar och snäckor gillar riddarsporre och du kan hitta dem lurpassande på stjälkarna, särskilt på de unga växterna.

Ett annat vanligt problem med växten är mjöldagg. För att undvika både mjöldagg och skadedjur bör du hålla området så rent som möjligt och fritt från skräp. Undvik att jorden blir plaskvåt och håll en god cirkulation bland växterna genom att tunna ut och beskära ordentligt.

Delning

Du kan föröka ditt lager av perenna riddarsporrar genom att dela dem. Var 3-4:e år på våren ska du ta bort din riddarsporre från marken. Du hittar de unga bitarna på utsidan. Separera dem från huvudknölen och plantera om dem. Kasta den gamla hårda knölen.

Beskära riddarsporre

Riddarsporrar är helt underbara när du tar in dem. De är fina snittblommor och ger liv åt hemmet i 6-8 dagar.

Så snart riddarsporren har öppnat sig kan du gå ut med en hink med vatten och placera de skördade stjälkarna i vattnet direkt efter att du klippt dem. Försök att skörda på morgonen medan det fortfarande är svalt så att plantan inte stressas.

Använd en vass, desinficerad kniv för att göra rena snitt. Kontrollera om det finns några småkryp innan du tar in dina stjälkar!

När du placerar blommorna i en vas får du inte låta något av bladverket hamna under vattnet. Tillsätt lite socker och vinäger i vattnet som ett hemgjort konserveringsmedel för blommor.

Placera blommorna utanför direkt solljus och byt vatten varannan dag.

Och det är allt! Nu kan du njuta av deras prakt både inomhus och utomhus.

error: Innehållet är skyddat
Sök