Att odla jordgubbar är enkelt och de smakar underbart! Lär dig fyra olika metoder för att odla jordgubbar och vad du ska göra med dem när du har skördat.
Det finns inget bättre än att sätta tänderna i en helfärsk jordgubbe. När de plockas direkt från plantan är de varma från solskenet och perfekt mogna med den där vackra röda färgen. Jag kan känna smaken av dem nu!
Här är allt du behöver veta om hur du odlar jordgubbar och vad du ska göra med dem när du har skördat!
Hur man odlar jordgubbar: 4 metoder
Om du bara har ätit jordgubbar ur en plastlåda från matbutiken har jag goda nyheter för dig! Det är enkelt att odla jordgubbar och resultatet är tusen gånger bättre än vad som går köpa.
Tänk på att oavsett hur du väljer att odla jordgubbar behöver du ungefär sex plantor per person för att skörden ska vara värd besväret. Det är dock fullt möjligt, eftersom du kan packa in många växter i unika odlingspåsar, hängande korgar samt behållare för att maximera växternas yta. De behöver inte mycket utrymme för sina rötter, och så länge det finns utrymme i din jord kan du odla jordgubbar på ett smart sätt.
Jag visar dig exakt hur du odlar jordgubbar på fyra olika sätt och ger dig några tips och tricks för att få den bästa skörden någonsin.
Odla jordgubbar i hängande korgar
Visste du att du enkelt kan börja odla jordgubbar i en hängande korg? Det är sant! Du kan använda vilken hängande korg som helst eller till och med omvandla en gammal äggkorg genom att klä den med lite mossa. Här får bara ett fåtal plantor plats, så du behöver ett flertal äggkorgar, annars blir det bara några dekorativa bär som tilltugg.
Du kan också plantera massor av jordgubbsplantor i en av de där vägghängda planteringsfickorna. De är avsedda för ettåriga blommor, men du kan hitta sådana här planteringsfickor för jordgubbar, och de producerar verkligen mycket frukt på ett litet utrymme!
Jag gillar att odla i hängande korgar av flera olika skäl.
Först och främst kan en hängande korg hjälpa jordgubbarna att dräneras ordentligt och undvika övervattning. Det är också bra för att undvika rotröta eftersom vattnet rinner ut i stället för att ligga kvar.
För det andra så gör odling av jordgubbar i hängande korgar att frukten är utom räckhåll för många skadedjur.
Detta är särskilt praktiskt om du bor i ett område med kaniner eller rådjur. Dessa söta små djur älskar att äta jordgubbar, och kan vi verkligen klandra dem? Avlägsna frestelsen och rädda skörden genom att lyfta dem högt ovanför deras räckvidd.
Odla jordgubbar i krukor
Att odla jordgubbar i krukor är ett av de mest klassiska sätten att odla detta smakliga bär. Det är inte konstigt att det är så populärt, med den här metoden får du njuta av blommorna från jordgubbsplantan och sedan själva bäret i ett portabelt paket!
Du kan använda en jordgubbskruka eller krukor i flera nivåer för att odla jordgubbar. Du kan också odla dem i en vanlig kruka, men krukor med flera hål för små plantor är utformade så att du kan få en mycket större skörd.
Jag brukar placera ett bevattningsrör mellan mina jordgubbskrukor för att se till att vattnet når hela vägen ner till bottenjorden jämnt och fint. Du kan skapa ett genom att borra några hål i ett plaströr och sedan fylla det med sand för att bromsa vattenflödet.
Vill du veta allt om hur man odlar bär i krukor? Jag har allt för dig! Här är allt du behöver veta om att odla jordgubbar i krukor.
Odla jordgubbar i en upphöjd bädd
En upphöjd rabatt eller planteringslåda är en utmärkt plats för jordgubbar. Du kanske har sett jordgubbsodlingar med flera nivåer som byggs som trappor uppåt i rabatten för att fylla många jordgubbsplantor på ett litet utrymme. Du kan bygga en själv eller köpa en pyramidformad upphöjd planteringslåda som den här.
Min vän fick den fantastiska idén att ta en lastpall och förvandla den till ett vackert och funktionellt jordgubbsland. Jag gillar verkligen den här idén eftersom det är ett bra sätt att återanvända, plus att den ger gott om utrymme för revorna att växa ut mellan lamellerna.
Odla jordgubbar i marken
Om du har tillräckligt med utrymme är detta ett utmärkt sätt att få en god skörd av en av mina favoritfrukter. Dessa robusta plantor trivs bäst i jorden där de har gott om utrymme att växa ut sina revor.
De är också goda och vackra ätbara kantväxter, eller så kan du låta dem växa ut över en trädgårdsmur eller ett staket. Jag tycker om att plantera dem över hela trädgården eftersom de är dekorativa som marktäckare.
Tips för odling av jordgubbar
Att odla jordgubbar är inte så svårt som du kanske tror! Om de planteras och sköts på rätt sätt kan du njuta av en riklig skörd i ett par år innan du behöver ta bort de mogna plantorna.
Här är några tips för att odla jordgubbar även om du aldrig har odlat dem tidigare.
Plantera tidigt på våren eller tidigt på hösten
Jordgubbar är en av de första frukterna i kallt klimat som är redo att skördas, eftersom plantorna tål svala temperaturer och lätt frost. Nya plantor kan planteras tidigt på våren. Vanligtvis säljs de barrotade, och när du väl har ett bra utbud skickar de ut revor som du kan plantera för att öka din skörd.
Blötlägg rötterna när du får dem för att återfukta dem, i ungefär 20 minuter, och gräv sedan ner dem i en väl sammansatt jord som är rik på kompost och organiskt material. Placera dem med 45 cm mellanrum.
Samla in revorna på hösten och gräv ner dem i trädgården där du vill ha bär, så kommer de att övervintra som perenner och kan planteras som ettåriga växter på andra ställen.
Ge utrymme för revor
Jordgubbar är en växt som förökar sig genom revor. Revor efterliknar vinrankor med små jordgubbsplantor i ändan, som påminner om spindelväxter för inomhusbruk. Dessa revor hjälper jordgubbarna att sprida sig utåt.
För att undvika att det blir för trångt behövs det mycket ytjord i en jordgubbsodling så att du kan plantera revorna mellan de mogna plantorna. När de mogna plantorna slutar producera tar de unga plantorna deras plats.
Om du odlar jordgubbar från frön, vilket också är fullt möjligt, bör du plantera dem med minst 45 cm mellanrum.
Plantera på en plats med mycket sol
Bär gillar soliga platser, och jordgubbar är inget undantag. Oavsett vilken metod du väljer för att plantera dina bär, se till att placera dem någonstans med åtta timmars (eller mer) sol för bästa skörd och sötaste bär. Växterna tål lite skugga, men bären blir färre och mer smaklösa. Du behöver bra sol för att få fantastisk frukt!
Förbättra din jord på rätt sätt
Jordgubbarna behöver en lätt sur jord för att trivas, cirka 5,5-6,8 pH är idealiskt. Om du inte har någon aning om pH-värdet på din jord kan du enkelt göra ett jordtest hemma för att ta reda på det.
Gödsla och vattna ordentligt
All tid i solen kan göra dina små bär törstiga! Det är viktigt att inte överbevattna, men du bör se till att de får 2,5-3,8 cm vatten varje vecka.
Undvik att blötlägga bladen, se istället till att vattnet når rotsystemet undertill.
För att hålla växterna välmående kan du tillsätta ett kväverikt, organiskt gödningsmedel tidigt på våren och igen på hösten.
Välj kompanjonväxt med omsorg
Rätt kompanjonväxt kan hjälpa dina jordgubbar att frodas, medan fel kompanjonväxt kan hindra deras tillväxt. Jag rekommenderar att du odlar jordgubbar tillsammans med vitlök, bönor, sallad, spenat eller ärtor. De passar också bra ihop med timjan.
Jordgubbar, liksom de flesta andra frukter och grönsaker, bör inte planteras tillsammans med fänkål. Dessutom trivs jordgubbar inte med grönsaker i kålsläktet, så plantera din kål eller brysselkål någon annanstans!
Hur man skördar jordgubbar
När bären är mogna, röda och redo att skördas bör du plocka dem tidigt på morgonen. Frukten ska fortfarande vara lite sval när du tar bort den från plantan, och sedan kylas ned omedelbart.
Dessutom kan du spara vissa jordgubbsfrön för nästa plantering!
Hur man använder hemodlade jordgubbar
Om du är välsignad med en riklig skörd finns det så många sätt att använda dina bär på. Här är några av mina favoritidéer.
#1 Gör en jordgubbsvinäger
Smaksatt vinäger låter tjusigt, men det är faktiskt ganska enkelt att göra. Du fyller helt enkelt en burk med enkla ingredienser som dina hemodlade jordgubbar, vinäger och örter, och låter det dra i cirka tio dagar. Enkelt!
#2 Skapa en levande jordgubbskrans
Om du har extra jordgubbar som behöver flyttas kan du göra en enkel jordgubbskrans. Det är vackert och praktiskt eftersom dina bär kommer fortsätta att växa.
#3 Gör en enkel, sockerfattig fryssylt på jordgubbar
Om du aldrig har gjort sylt tidigare är fryssylt med jordgubbar en perfekt början! Det tar bara några minuter att göra och den håller i upp till ett år om den förvaras i frysen.