Hur du lockar nyckelpigor till din trädgård och varför du bör göra det

Nyckelpigor kan vara till stor hjälp i kampen mot skadlig ohyra på växter. Lyckligtvis kan man ganska enkelt att få in dessa pigga pigor i sin trädgård med hjälp av dessa tips och tricks. Detta är vad du behöver veta om hur du lockar nyckelpigor till din trädgård – och varför du bör göra det.

Ekologisk trädgårdsodling är fantastiskt. Du kan vara säker på att allt du odlar är ofarligt och naturligt, vilket är särskilt viktigt när du odlar mat. Det enda problemet är att bladlössen också gillar att äta ekologiska grönsaker! Att ha en grupp nyckelpigor som patrullerar i trädgården kan göra underverk i kampen mot vanliga skadedjur i trädgården. I den här guiden får du veta allt du behöver om hur man lockar till sig nyckelpigor och får dem att stanna i sin trädgård, och varför du behöver göra det.

Varför du behöver veta hur man lockar till sig nyckelpigor

Nyckelpigor är inte bara vackra med sina glada röda och prickiga skal, utan tillhör också de insekter som gör nytta i din trädgård. Undrar du varför? Det handlar om vad nyckelpigor äter!

Vad äter nyckelpigor?

Nyckelpigor är superhjältar som äter skadedjur! De äter alla irriterande små skadedjur som du inte vill ha i din trädgård, till exempel:

  • Bladlöss
  • Mjölbaggar
  • Spinnkvalster
  • Trips
  • Och många andra dåliga insekter!

Inte nog med att nyckelpigor äter skadedjur, de äter massor av dem. Faktum är att en nyckelpiga kan äta 5 000 bladlöss under sitt liv! Inser du nu varför du behöver lära dig att locka till dig nyckelpigor?

Nyckelpigors livscykel

För att lyckas med att locka nyckelpigor till din trädgård är det viktigt att förstå nyckelpigornas livscykel och vad de behöver i dess olika faser. Här är en kort översikt över hur nyckelpigor kläcks och mognar.

Ägg

Honan lägger en samling med 10-50 ljusgula ägg på undersidan av ett blad. När de lägger sina ägg är de noga med att välja en plats där det finns god tillgång till föda som larverna kan äta när de har kläckts.

Ofta väljer nyckelpigor att lägga sina ägg någonstans där det finns gott om bladlöss, eftersom bladlössen är en bra näringskälla. En nyckelpigehona lägger flera äggkullar per säsong och kan lägga upp till 1 000 ägg på ett år!

Larv

Några dagar efter att äggen lagts kläcks de till larver. Nyckelpigelarver är inte lika söta som de fullvuxna nyckelpigorna. De har avlånga kroppar med taggiga knölar över hela kroppen. Kroppen är mestadels mörkgrå eller svart, med några ljusorange eller röda fläckar eller ränder.

Lär dig hur nyckelpigelarver ser ut så att du kan känna igen dem när du ser dem i trädgården.

Larverna behöver äta mycket medan de går igenom fyra olika larvstadier för att bli vuxna. Som tur är äter de mest bladlöss, skalbaggar, kvalster och andra vanliga skadedjur i trädgården, så om du ser en nyckelpigelarv i din trädgård ska du vara glad! De är redan till stor nytta för dig så här tidigt i sitt liv.

Puppa

När larven är tillräckligt stor (har ätit tillräckligt med skadedjur) är den redo att förpuppas. Larven fäster sig då på ett blad på en säker plats och dess kropp genomgår en massiv förvandling under 3-12 dagar. I slutet av denna process har puppans kropp förvandlats till en fullvuxen nyckelpiga.

Mognad

Du kan känna igen en nyfödd nyckelpiga på färgen på kroppen. De är vanligtvis gula eller orange när de nyligen har kommit ur puppstadiet, och blir klarröda när de blir äldre.

Hur man lockar till sig nyckelpigor

Nu när du vet varför du bör lära dig att locka till dig nyckelpigor och hur nyckelpigornas livscykel ser ut, ska det handla om hur du faktiskt gör för att locka till dig dessa nyttodjur.

Plantera saker som nyckelpigor gillar att äta

Ringblomma, dill, koriander, gräslök, rosenskära och rölleka är alla populära bland nyckelpigor, så välj dina favoriter bland dem och plantera dem i din trädgård i år.

Låt ogräset stå kvar

Nyckelpigor älskar maskrosor! Välkomna dessa gyllenblommiga ”ogräs” och låt några få växa kvar. Bonus: maskrosor är ätbara och har välgörande effekter på hälsan.

Ge nyckelpigor vatten

Lämna ett grunt fat med vatten i närheten av några av de växter som lockar nyckelpigor så att de kan dricka när de behöver det. Lägg några flodstenar eller kulor i skålen så att nyckelpigorna får en plats att sitta på när de dricker. Fyll på vattnet regelbundet så att det inte tar slut eller blir en grogrund för myggor.

Håll det ekologiskt

Bekämpningsmedel är inte bra för nyckelpigor. Håll dig till naturliga odlingsmetoder så blir alla gladare. Om din trädgård är svårt angripen rekommenderar jag att du i stället för att använda skadliga kemikalier provar naturlig skadedjursspray gjord på örter.

Odla marktäckare

Lågväxande marktäckare ger nyckelpigor skydd från rovdjur som fåglar och andra insekter. Oregano och timjan är båda bra alternativ.

Uppmuntra bladlöss

Ett enkelt sätt att lära sig att locka till sig nyckelpigor är att plantera några krasseväxter speciellt för bladlössen. Det kommer att distrahera bladlöss från att äta på dina grönsaker, och bladlössen på krassen kommer i sin tur att locka till sig nyckelpigor som kommer att äta upp bladlössen plus alla möjliga andra skadedjur i din trädgård.

Nyckelpigor lägger sina ägg på platser med många bladlöss eftersom de vet att deras nyckelpigebarn då kommer att ha gott om mat, så om du låter några bladlöss finnas i din trädgård kan du få många fler små nyckelpigor som växer upp och kan patrullera hela din trädgård och hålla den i ordning.

error: Innehållet är skyddat
Sök