Hur man skördar lavendel

Lavendel är en mycket väldoftande växt som ger vacker färg åt din trädgård. Det är också en av mina favoritväxter att använda för pyssel och i recept. Så här skördar du lavendel för att få massor av härlig lavendel att pyssla med och samtidigt kunna njuta av välmående plantor längre. 

Lavendel är min absoluta favoritdoft. Jag älskar den fräscha doften när växterna blommar, när de sedan torkar i trädgården, i doftpåsar att ha i kudden på natten eller som badsalt när jag ligger i badet och slappnar av efter en dag med trädgårdsarbete.

Denna ört sägs ha avslappnande effekt, dämpa stress och till och med lindra huvudvärk. Bin och fjärilar älskar den också. Vi får inte glömma pollinatörerna.

Alltför ofta hör jag landskapsarkitekter och trädgårdsmästare tala om hur kortlivad lavendel är som trädgårdsväxt. Efter att ha odlat den i nästan 15 år i min trädgård och besökt/intervjuat ett antal lavendelodlare måste jag säga att med rätt skötsel kan du glädjas mycket längre åt denna vackra växt din trädgård.

När du skördar lavendel får du inte bara blommor att använda i kreativa skapelser, utan du hjälper också plantan att ge mer blomning och leva längre.

När ska man skörda lavendel?

För att få den bästa lavendelskörden är det viktigt med bra tajming. Rätt tid för skörd beror på vilken trädgårdszon och vilket klimat du bor i, men jag har ett bra knep som gör det lättare att veta när det är dags att skörda.

Den bästa tidpunkten för skörd av engelsk lavendel är när blomknopparna har bildats, men själva blommorna ännu inte har öppnat sig. Lavendelblommor som skördas vid den tidpunkten är lättare att plocka av eftersom de lossnar lättare från stjälken när de har torkat. Slutna knoppar behåller också doften och färgen längre.

Hur man skördar lavendel

För att skörda lavendel använder du en vass trädgårdssax och samlar ihop en liten handfull av de långa blomstjälkarna. Se till att du lämnar kvar minst två bladpar på den gröna delen av stammen. Om du klipper av ända nere vid den vedartade delen av stjälken kommer den inte att få någon ny tillväxt.

Jag tycker om att vara generös och lämna minst 3-4 bladpar på plantan, och går sedan tillbaka och beskär den till två bladpar på den gröna stammen. På så sätt vet jag säkert att jag inte skadar den växt som ger mig alla dessa vackra blommor!

Samla ihop en fin bunt av stjälkar i din hand. Bind ihop knippet med snöre eller gummiband och fortsätt tills plantan är helt skördad.

Genom att beskära på detta sätt får du en fin och välskött lavendelbuske som är vintergrön även i kallare klimat. Om dina växter är spretiga och har mycket döda grenar är det en bra idé att sommarbeskära dem varje år tills de återfår en snyggare form.

Du kan utan problem beskära lavendelplantor två gånger under växtsäsongen för att hålla dem i fin form.

Hur man torkar lavendel

När du har skördat lavendel måste du torka den innan förvaring. Det är som tur mycket enkelt att göra.

Torka lavendelbuketter genom att hänga dem upp och ner på en varm och torr plats, utan direkt solljus. Under takfoten, i garaget eller på en skyddad plats i trädgården är perfekt. Du vill undvika fukt så mycket som möjligt.

Min örttorkare är en gammal målarstege som är utrustad med några krokar att fästa snöret i. Men jag har också torkat lavendel längs ett skuggigt staket och dessutom har jag gjort en krans av torkad lavendel. Om du lägger lite torkad lavendel runt om i ditt hem kommer det att dofta himmelskt. Jag rekommenderar det verkligen.

Kolla efter 2-4 veckor om lavendeln är helt torkad. Det kan du avgöra genom att de torkade blommorna då lossnar från stjälken väldigt lätt.

När lavendeln har torkat helt kan du skaka eller gnugga ned lavendelknopparna försiktigt i en bricka eller skål. För att förvara de torkade knopparna kan du placera dem i en glasburk med lock på en sval och mörk plats och använda dem igen nästa år.

Vilken typ av lavendel är bäst att skörda?

Att skörda lavendel är ett bra sätt att få ordning på ostyriga växter och ger dig massor av material till inspirerande projekt under hela året. Det finns ett korrekt sätt och en idealisk tidpunkt för skörd av lavendelblommor som är bäst för både de torkade blommorna och växterna.

Det bästa sättet att få en god skörd är dock att plantera rätt sorts lavendel.

Engelsk, fransk eller spansk lavendel

Lavendel delas vanligen in i engelsk lavendel, fransk lavendel och spansk lavendel, men de vanliga namnen kan bli ganska förvirrande eftersom de omfattar ett antal olika lavendelsorter.

Det bästa sättet att skilja dem åt är att skilja Lavandula angustifolia och Lavandula X intermedia, växter med fina blommor och långa stjälkar som svävar över den vedartade vintergröna växten, från Lavandula stoechas med sin prunkande hatt av fjärilsliknande högblad på en perenn buske.

Engelsk lavendel är det vanliga namnet på Lavandula angustifolia och en hybrid av Lavandula angustifolia är Lavandula X intermedia som jag har sett kallas både engelsk och fransk lavendel.

Instruktionerna här handlar om hur man skördar Lavandula Angustifolia och Lavandula X intermedia, som är de sorter som oftast odlas för sina kulinariska och medicinska egenskaper samt för olika kreativa projekt. Dessa skördemetoder kan dock användas för alla typer av lavendel.

De bästa lavendelsorterna för skörd

Vilken sorts lavendel du har är också avgörande för doft, färg och livslängd hos de torkade stjälkarna. De engelska lavendelsorterna ”Hidcote” och ”Munstead” anses av många vara de bästa för torkning (Lavandula angustifolia ”Hidcote” och Lavandula angustifolia ”Munstead”).

När jag letar efter torkade lavendelalternativ älskar jag verkligen ”Thumbelina” som producerar en mängd små, djupt lila blommor som behåller sin vackra färg länge. Efter att ha besökt massor av lavendelodlare och gårdar kan jag också konstatera att alla verkar ha utvecklat lavendelsorter som fungerar bäst för dem.

Om du har möjlighet kan jag verkligen rekommendera att du besöker en lavendelodling, ställer några frågor och köper dina plantor från dem. De har säkert några pärlor som passar perfekt i din trädgård.

error: Innehållet är skyddat
Sök