Ja! Du kan odla ett citronträd i kallt klimat

Har du drömt om att odla ett citronträd, men har inte det rätta klimatet för det? Oroa dig inte längre!

I dagens inlägg får du alla de tips du behöver för att odla ett blomstrande citronträd även i svalare klimat. Lär dig varför du skulle vilja odla citroner, om det är värt besväret, hur du får dem att övervintra, tar hand om dem och mycket mer!

Att odla citronträd i svala klimat

Du är säkert medveten om att citronträd är subtropiska fruktträd som trivs i soliga, varma klimat. De är mycket känsliga för frost, men du kanske inte visste att de också är några av de mest förlåtande citrusträden.

Om du också är en trädgårdsmästare som bor i ett kallt klimat och vill öka dina trädgårdskunskaper, är odling av citronträd ett fantastiskt sätt att nå stjärnorna, eller i det här fallet citronerna. De som bor i varma, soliga områden kanske inte förstår, men att odla citrusfrukter i kalla områden är en stor sak!

Jag har en vän som bor uppe på en kulle där det är ganska soligt. Hon har ett unikt torrt och soligt mikroklimat och har försökt odla citronträd. Hon klarade det – hennes lilla citronträd har börjat knoppas och hon är jätteglad!

Citronträden växer naturligt utomhus men kan också odlas inomhus i stora krukor så att du får färska citroner hemma. Fram till helt nyligen var man tvungen att överge drömmen om citronträd ifall trädgården inte uppfyllde dessa villkor. Tills nu, alltså.

En guide för odling av citronträd i kallare klimat

Jag är glad över att kunna ge dig en intervju med Steven Biggs, författare till ”Grow lemons where you think you can’t”. Den här boken är en skattkammare av information!

Författaren och trädgårdsmästaren Steven var först med att argumentera för att det är möjligt att odla fikonträd i det kallare kanadensiska klimatet. Nu är han tillbaka och visar oss hur man odlar citronträd – och ger oss fantastiska tips (och recept!).

Jag träffade Steven för första gången när vi chattade tillsammans på Twitter, varefter han och hans dotter var vänliga nog att bjuda in mig till sin podcast, ”The food garden life show with Steven and Emma Biggs”. Efter det skickade Steven mig en bok som han skrivit om citroner och jag blev helt överväldigad av den! Jag frågade honom om han skulle vilja vara vänlig att dela med sig av lite information om sin bok och om citronodling till er alla… och här är vi nu!

Jag är mycket glad att Steven tog upp det här ämnet, för alltför ofta tror folk att om de bor i ett klimat där en växt inte växer naturligt, kan de inte odla den växten alls. Som jag nämnde ovan är det tack och lov inte omöjligt att odla citrusfrukter även i det kallaste klimat. Det krävs bara ett visst kunnande i kombination med en viss beslutsamhet.

Hur man odlar ett citronträd där man inte tror att man kan det

Jag kunde inte vara gladare över att få dela den här informationsspäckade intervjun med er.

Var snäll och berätta om hur du började odla citroner i en trädgård i kallt klimat. Det måste finnas en historia bakom det!

Som student arbetade jag en sommar på en plantskola i England som innehöll Storbritanniens nationella samling av citrusträd… om du kan tro att det finns något sådant! I Storbritannien finns en tradition att odla fruktträd som inte är härdiga i krukor – och det sommarjobbet introducerade mig till denna tradition, och i synnerhet till odling av citrusfrukter i kallt klimat (och även till fikon… men det är en annan historia).

Några år senare frågade mina grannar, Joe och Gina, om jag ville ha deras citronträd när de skulle flytta. Jag kände mig hedrad. Joe odlade det från ett frö 1967.

Min fru, Shelley, blev förskräckt när jag satte ett nästan två meter högt träd i fönstret till vårt lilla vardagsrum under vintern… tills det började blomma och doften fyllde rummet!

Jag vet att citronträd är solälskare. Var växer citronträd bäst?

Citroner växer bäst i full sol. Mina citronträd i kruka står på min soliga uteplats under sommaren. Med detta sagt är det viktigt att påpeka att vi som trädgårdsodlare inte alltid har perfekta odlingsförhållanden.

Jag har odlat mina citroner i kruka i halvskugga med mycket goda resultat.

Vad är det som gör hemodlade citroner bättre än köpta citroner eller citronjuice på flaska?

Med en köpt citron får du lite saft och skal.

Med en hemodlad citron får du:

  • En vacker krukväxt
  • Doftande blommor som får ditt hus eller din uteplats att dofta fantastiskt
  • Blad som ger en utsökt smak när du lagar mat med dem – och saften och skalet

Naturligtvis är det också citronens fräschhet, vilket alla som har använt en skrumpnad citron från snabbköpet förstår!

Kan man odla ett citronträd från frön? Hur lång tid tar det att få frukt om du odlar det från frö?

Ja, citroner kan lätt odlas från frön. Det är också ett roligt projekt för barnen att hjälpa till med.

Allt du behöver göra är att:

  • Sätta några frön i en kruka med planteringsjord
  • Gräva ner dem en centimeter eller två

Men om ditt mål är att få frukt så snart som möjligt, föreslår jag att du köper en planta. Det beror på att din citronfröplanta kommer att gå igenom ett ”ungdomsstadium” innan den blommar och bär frukt… och det kan ta några år.

Hur lång tid tar det för ett citronträd att växa?

Växter som du köper i en trädgårdsbutik förökas genom ”asexuell förökning”, vilket helt enkelt innebär att de skapas med hjälp av trä från en mogen växt (vanligtvis genom okulering eller ympning, som med äppelträd).

Det betyder att din lilla köpta planta tror att den är vuxen och är redo att blomma direkt. Hur snabbt plantan växer beror på storleken på krukan, om den är välgödd och på placeringen.

Kan man odla ett citronträd inomhus? Är det värt besväret?

Ja, du kan odla ett citronträd inomhus. Det är värt besväret om du gillar blommornas doft och att laga mat med de härligt doftande bladen.

Jag övervintrade Joe och Ginas träd inomhus i många år tills jag ändrade taktik och började övervintra det någonstans där det var kallt och mörkt.

Det finns två saker att tänka på om du odlar inomhus:

  • Det är sällan lika ljust framför ett fönster som det är utomhus – och det kan vara bra för övervintring. Men om det finns möjlighet att flytta plantan utomhus under sommaren skulle jag rekommendera att du gör det.
  • Varma och torra förhållanden inomhus under vintern (från centralvärme) kan ge förutsättningar som är idealiska för skadeinsekter som t.ex. spinnkvalster – kontrollera därför dina växter regelbundet för skadedjur.

Vilket är det bästa gödningsmedlet för citronträd?

Att göda växter är lite som att laga mat: alla har ett personligt favoritrecept. Vissa använder gärna gödningsmedel som är speciellt utformade för citrusträd. Jag är inte så noga när det gäller gödning, så jag använder ett allmänt gödningsmedel åt alla mina växter.

En sak som jag rekommenderar starkt är att läsa på etiketten på gödningsmedlet för att se till att det innehåller mikronäringsämnen, eftersom det kan bidra till att förebygga några vanliga brister.

Hur övervintrar man ett citronträd?

Det finns så många alternativ. Numera har jag ett kallt växthus där temperaturen ligger strax över fryspunkten på vintern. Det är helt okej för citrusträd.

Innan jag hade ett växthus förvarade jag dem i mitt kalla, mörka garage på vintern. (De klarar sig bra utan ljus när det är kallt… de slutar växa.)

Som jag nämnde ovan kan du flytta växterna inomhus på vintern. Och min favoritidé (som jag inte kan använda här i Toronto eftersom det är för kallt) för mildare klimat är att täcka med en rad isolerande lampor och ett isolerande överdrag för vintern.

Jag har en vän i norra Vancouver som får en stor citrusskörd på det här sättet.

Vilka är dina favoritcitronsorter att odla?

Meyercitron, utan tvekan. Den har ett kompakt, buskig växtsätt som gör att den lämpar sig för odling i kruka. Och den är otroligt friktbärande. Det är faktiskt en citrusliknande släkting till citrusfrukten. Smaken är mildare än hos en vanlig citron och skalet har en underbar smak.

Hur använder du helst hemodlade citroner?

Just nu är det grilltider, så jag tar citronblad, lindar dem runt en bit halloumiost och grillar dem på grillen. Man äter inte bladet, men det ger osten en utsökt smak (och jag föreslår halloumi eftersom den behåller sin form när den grillas och inte smälter bort).

Min andra favorit är sorbet med meyercitron.

Hur mycket kyla tål citronträd under vintern?

Citronträd tål temperaturer strax under fryspunkten.

Det finns några saker som påverkar köldhärdigheten, bland annat:

  • Växtens ålder
  • Hur träaktiga grenarna är
  • Om tillväxten redan har avtagit på grund av de svala temperaturerna

Men det viktigaste är? Frukten fryser vid cirka -3°c… så du bör aldrig låta trädet bli kallare än så, annars förlorar du frukten.

Vad är det säkraste sättet att döda ett citronträd?

Övervattning är det främsta sättet att döda ditt citronträd. Citroner gillar inte blöt jord runt rötterna. Om du är osäker på om du ska vattna kan du sticka fingret rakt ner i jorden i krukan för att få en uppfattning om det fortfarande är fuktigt längre ner.

error: Innehållet är skyddat
Sök