Vad är ogräs? Tips för att identifiera ogräs i trädgården

Att identifiera ogräs i trädgården är inte alltid så enkelt som man kan tro. Vad är egentligen ogräs? Är de alltid skadliga för din trädgård? Här är vad du behöver veta om identifiering av ogräs.

Vill du veta hur du identifierar ogräs i din trädgård? Tro det eller ej, men hemligheten med att identifiera ogräs är att allt handlar om perspektiv! Läs vidare för att få mina tips om hur du identifierar ogräs och vad du kan göra åt dem. Det kanske inte är vad du förväntar dig.

Hur ogräs ser ut: Ett barndomsperspektiv

Jag minns att jag plockade buketter av maskrosor som barn: jag tog så många i handen att jag inte kunde behålla greppet om blommorna utan tappade några hela tiden. Det tog lite tid att finslipa mina plockningsfärdigheter och ibland gick blomman av, men som tur var fanns det gott om blommor att öva på i den lokala parken.

Jag minns också hur jag blåste på de små fallskärmarna från en maskros som hade gått helt i frö och såg dem sväva ut i luften och landa där de skulle växa nästa gång. Det är en klassisk barndomsgrej, för barn är supermaten maskros den roligaste blomman som finns!

I dag är jag säker på att mina grannar inte har något emot att min son plockar deras maskrosor, och jag är lika säker på att de skulle rycka till om de såg honom blåsa in fröna i deras trädgårdar.

Så vad är det med dessa soliga, gula blommor som får folk att bli så upprörda?

Vad är ett ogräs: En växtälskares perspektiv

Du kanske läser det här och tänker att maskros är ju helt klart ett ogräs. Titta bara på dem. De tar över trädgårdar och vackra gräsmattor. Det gör dem uppenbarligen till ogräs, eller hur?

Ja och nej.

Om du nu kliar dig i huvudet och undrar hur jag identifierar ogräs i min trädgård, har du kommit till rätt ställe, för jag ska snart berätta det för dig.

Ogräs är helt enkelt en växt som växer där den inte är önskvärd.

Om du har ett gäng tomat- eller squashplantor på rymmen i din trädgård kallas de för ”självsådd”. Men om du har tåliga, inhemska eller inkräktande växter som växer där du inte planterade dem är de ”ogräs”. Om några dyker upp mitt i rabatten är de ”vildblommor”.

De är alla samma sak.

Orsaken till att ogräs ibland ses som ett problem i trädgården är att det konkurrerar med växter som föredrar utrymme, näring och vatten. Om man lämnar dem ifred kommer ogräsen förmodligen att vinna.

De är starkare, växer snabbare och är obevekliga i trädgården. De kan börja växa igen från en liten kvarlämnad rottråd och begrava sig så djupt att du bryter av spaden innan du får tag på alla. De kan också växa i sidled under stenar, krukor eller markduk.

Fröna kan också ligga i dvala i hundratals år innan de gror under de rätta förhållandena.

Fantastiskt, eller hur?

Ogräs är inte dåligt, det finns många fördelar med det

Ogräs har dåligt rykte, och jag erkänner att jag ibland inte heller är så förtjust i dem (som när åkervindan försöker ta kontroll över min trädgård). Det finns dock några fördelar med ogräs:

  • De är en viktig födokälla för insekter, fåglar och andra vilda djur.
  • Många av dem är ätliga, välsmakande, näringsrika och hälsobringande.
  • De täcker snabbt barmark och håller kvar vatten och näring.
  • De kan också hämta vatten och näringsämnen djupt nerifrån jorden via de långa pålrötterna som gör dem så svåra att dra upp.
  • Kompostera ogräset och de näringsämnena kommer att ge näring till din trädgård.

Identifiering av ogräs: Hur man identifierar ogräs i trädgården

Du kan så klart söka på webben efter hur man identifierar ogräs och det kommer att dyka upp många diagram. De metoder som jag vanligtvis använder kräver dock varken böcker eller datorskärm.

I de flesta fall låter jag plantan i fråga växa och ser vad som händer. Om det verkar som om den här lilla plantan snart kommer att bli till ett monster som tränger ut min vackra pion, så, ryck! Till komposten med den.

Om den översållar gräsmattan med blommor, som klöver gör, lämnar jag den gärna åt bina att njuta av. Bina har tillräckligt med problem i dagsläget utan att jag behöver ta bort deras födokällor.

Identifiera ogräs i grönsaksträdgården

I grönsaksträdgården lär jag barnen att identifiera ogräs innan det tar över grönsakslandet.

Om något växer i en prydlig rad där du har sått frön och plantorna ser likadana ut, är de troligen odlade. Du kan säkert jämföra med ett foto av grönsaksplantor på internet för att bekräfta det, men här spelar regelbundenhet en viktig roll.

Grupper av slumpmässiga gröna växter eller groddar där du inte har planterat frön är förmodligen vilda växter. Om du fortfarande är osäker kan du använda dig av metoden att vänta och se, den fungerar varje gång!

Det betyder inte att du måste låta alltihop växa till full storlek innan du inser att det bara är smörblommor. Det är helt enkelt en teknik som jag använder för att identifiera vad jag vill ha och vad jag inte vill ha växande i trädgården.

Det finns massor av växter som inte brukar betecknas som ogräs och som jag sliter upp ur rabatterna lika snabbt som jag skulle slita bort en fruktad fräkenväxt. På så sätt lär du dig mer om din trädgård, de växter som lever där och deras vanor.

Om du hittar ett ogräs som ser vackert ut när det blommar och som du vill behålla en kortare tid (som de vackra förgätmigejerna), se bara till att ta bort den skurken innan blommorna går i frö.

Njut av det medan du kan, men var hänsynslös innan du får hundratals att ta itu med!

Men kanske gillar du det också. Det handlar trots allt om perspektiv.

Om du har svårt att identifiera ogräs hoppas jag att det här inlägget har gett dig självförtroende när det gäller att besluta vad som är ogräs och vad som inte är det.

error: Innehållet är skyddat
Sök