Växtguide för timjan

Timjan är en av de bästa örterna du kan ha i din trädgård i år (eller vilket år som helst). Här finns allt du behöver veta om fördelarna med timjan, användningsområden och hur man odlar timjan.

När förkylnings- och influensasäsongen är i antågande är timjan en kraftfull ört som du vill ha vid din sida. Timjan är ett välkänt hjälpmedel för de övre luftvägarna och matsmältningssystemet, vilket kan hjälpa dig med hosta, slem, illamående och andra symtom.

Timjan är också ett perfekt komplement till kockens kryddhylla. Den har en stark smak, men dess kraftfulla verkan gör den till ett måste i örtsamlingen.

Timjan är ett övergripande namn för 300-400 arter runt om i världen. Dess botaniska namn är Thymus vulgaris och den ingår i myntafamiljen Lamiaceae. Timjan kommer ursprungligen från Europa och Asien och växer gärna i tempererade klimat. Timjan har många fördelar, och den är dessutom känd för att smaka gott och används för kulinariska, medicinska, rituella och dekorativa ändamål.

Det finns mycket att veta om denna mångsidiga ört, så låt oss börja.

Timjans historia

Timjan har en djup koppling till våra surrande vänner, bina. Förr trodde man att bränna timjan i huset hjälpte till att bli av med insekter, och det användes också som dövningsmedel i tidig biodling i Rom. Örten är en favorit bland bina och användes som ett tecken för att avgöra kvaliteten på honungen det året. Senare under medeltiden broderade kvinnorna också ett bi och timjan tillsammans på halsdukar som de gav till riddare.

Denna gåvopraxis har sitt ursprung i att timjan representerar mod och respekt. Romerska soldater bytte kvistar av timjan och badade i det för att bli modigare.

Förutom att få bort insekter från huset brände de också örten för att rena sina hem och för att framkalla mod. Det botaniska namnet thymus är kopplat till det grekiska ordet thymos, som står för styrka, mod, anda och ilska.

På 1800-talet använde tandläkare vissa beståndsdelar i timjan för att behandla bölder och inflammationer i munnen. Timjan användes medicinskt under antiken för balsamering samt för att främja lungornas och andningsvägarnas funktion.

Naturligtvis är timjan en viktig ingrediens i grytor, fågelrätter, fyllningar, marinader, dressingar och bakverk. Det användes också för att hindra bakterier från att växa i kött och grönsaker innan man började med nedkylning av mat.

Som nämnts ovan är fördelarna med timjan många och imponerande. Här är några exempel på hur denna ört kan bidra till din hälsa.

Främjar andning

Timjan har genom historien och än i dag varit välkänd som ett andningshjälpmedel. Tymol, den viktigaste kemiska beståndsdelen i timjan, är kramplösande, antimikrobiell och slemlösande.

Örten används ofta vid andningssvårigheter eftersom den fungerar luftrörsvidgande och som ett antiinflammatoriskt medel. Den kan vara till hjälp vid kroniska lung- och andningsproblem och har en lugnande effekt på halsont vid struphuvudsinflammation och halsfluss.

Historiska användningsområden är mot astma, andfåddhet och hosta. Dagens forskning har ännu inte bevisat att timjan kan vara bra mot astma, men mer forskning pågår för att bekräfta dess traditionella användning inom detta område. Aktuella studier tyder på att det kan bidra till att minska inflammatoriska reaktioner och allergiska varianter av astma.

Traditionell kinesisk medicin förespråkar också användning av timjan för andningsorganen. Lungor, mjälte och mage anses vara meridianer för timjan. Timjans värmande effekt på lungorna hjälper till att lösa upp klumpar, slem, astma, tuberkulos och stöder andningsorganen under den kalla årstiden.

Den traditionella användningen av te är ett bra sätt att utnyttja timjans helande egenskaper.

Stödjer matsmältningen

Timjan är också allmänt känd som en kraftfull ört för matsmältningssystemet. Tymol förbättrar matsmältningen, låter tarmkanalen slappna av och kan hjälpa till att förebygga menstruationssmärtor. Timjan är ett karminativ, vilket innebär att den förebygger gaser och även är kramplösande. På grund av att den gör att musklerna i tarmkanalen slappnar av är den ett utmärkt matsmältningshjälpmedel och kan vara till hjälp vid kolik, gaser och spasmer.

Timjans värmande effekter kan också hjälpa till att värma upp kalla tarmar och förbättra aptiten. Den stimulerar blod, syre och energi till matsmältningssystemet, vilket hjälper till att motverka uppblåsthet, gas och magbesvär. Som nämnts ovan är den också kopplad till mjält- och magmeridianerna i traditionell kinesisk medicin.

Fler fördelar och användningsområden

Förutom att hjälpa oss att andas och att smälta maten, används timjan också ofta för att skydda mot infektioner. Tymolen i timjan har många fördelar eftersom den är en antioxidant och har antibakteriella, antimikrobiella, svampdödande och sårläkande egenskaper.

Inom traditionell kinesisk medicin används timjan vid förkylning, hudinfektioner och parasiter för att stödja immuniteten mot infektioner. Tandläkare på 1800-talet hade också rätt, eftersom den fortfarande används inom tandvården för behandling av hålrumsinfektioner på grund av dess antimikrobiella verkan.

Timjan har en värmande effekt och eterisk olja av timjan kan kännas mycket irriterande på huden. Örten är dock mycket mildare och säkrare än den rena tymolen. Dess värmande effekt gör den till ett bra komplement till liniment och salvor för leder och muskler eller för att rengöra skärsår och sår. De starka svampdödande egenskaperna gör timjan effektiv vid svamp på hud och naglar.

Timjan kan också hjälpa till att lugna nerverna. Den fungerar bäst när den används för att behandla kronisk trötthet, melankoli, spänningar, ångest och mental och fysisk utmattning. Örten har också använts för att balansera humöret. Den kan vara både stimulerande och avslappnande och låter kroppen återgå till rätt balans.

Det bör noteras att timjan kanske inte är lämplig för gravida kvinnor på grund av dess traditionella användning som emmenagog (stimulerar blodflödet).

Hur man odlar timjan

Botaniskt namn: Thymus vulgaris

Familj: Lamiaceae

Höjd: 30-45 cm

Avstånd: 45-60 cm

Ljus: Full sol

Vatten: Tolerant för torka. Genomsnittligt vattenbehov. Vattna regelbundet. Övervattna inte.

Varningar: Inga

Mer information om växande timjan

Timjan är en lågväxande perenn, en doftande ört med en stickande klöversmak. Den har små, doftande blad och tunna, träiga stjälkar. De kulinariska typerna är vintergröna. Det finns många olika sorter, och färsk timjan eller engelsk timjan används mest i matlagning.

Det är svårt att odla timjan från frön inomhus. Det kan vara långsamt och svårt att odla timjan eftersom den gror ojämnt. Det är lättare att köpa plantorna i affären eller ta sticklingar från en vän och sedan föröka dina egna sticklingar med tiden. Plantera i trädgården i närheten av kål och tomater eller torktoleranta växter. Att odla timjan inomhus tillsammans med rosmarin fungerar bra eftersom de har liknande behov. Se till att jorden är väldränerad.

Vattna på djupet först när jorden är helt torr. Beskär plantorna på våren eller sommaren för att begränsa tillväxten och kompostera lätt på vintern när marken fryser. Dela plantorna vart tredje eller fjärde år eftersom de med tiden blir träiga och ger blad med mindre smak.

För kulinariska konstnärer och vanliga hemmakockar är timjan ett utmärkt komplement till din inomhusörtträdgård. Den tål att klippas ofta och kan användas som en praktisk färsk ört i köket. Du kan till och med odla den i en sugproppsplantering på köksfönstret!

Hur man skördar timjan

För att få ut så mycket som möjligt av timjan bör du skörda innan örten blommar. Detta kan göras när som helst under sommaren. Om du odlar utomhus på morgonen när daggen har torkat.

Skär av 12-15 cm av växten från toppen. Du vill lämna kvar de hårda, träiga delarna av växten.

Försök att undvika att tvätta bladen eftersom det kan ta bort en del av de viktiga eteriska oljorna. Du kan skörda två eller flera grödor under säsongen. Håll plantan i tillväxt genom att ständigt beskära den, men låt den vara minst 12 cm så att den trivs.

Hur man torkar och förvarar timjan

Färskt är alltid bäst! De kraftfulla oljorna i timjan är nyckeln till örten. Om du vill ha färsk timjan kan du linda in plantan lätt i plast och förvara den i kylskåpet i upp till två veckor.

Om du använder torkad timjan måste du göra det försiktigt för att bevara oljorna. Knyt ett snöre och häng upp den i ett varmt, mörkt rum med god ventilation och utan direkt solljus. Alternativt kan du lägga örterna på en bricka med vaxpapper och torka dem. När den är torkad kan den förvaras i en ren, steriliserad, lufttät behållare i upp till två år. Krossa örten precis innan du använder den.

Både färska och torra örter bör täckas under förvaringen för att hjälpa till att bevara oljorna. Ju mer olja, desto mer kraftfull och användbar blir din timjan!

error: Innehållet är skyddat
Sök