Trädgårdslek: Använd sinnena för att engagera barnen i trädgården

Oavsett skillnader i bakgrund, attityd eller erfarenhet är lek i trädgården bra för barns utveckling och hälsa. Jag har jobbat med barn i trädgården ett bra tag nu, och om det finns något som är universellt tilltalande för alla barn utomhus är det lusten att leka.

Jag menar inte en organiserad lek som tafatt, utan istället en lättsam och lekfull inställning till trädgården. Trädgårdslekar hjälper barnen att använda sina sinnen och få kontakt med naturen och världen runt omkring dem.

Vissa barn är som hemma ute i jorden, medan andra kanske är lite tveksamma till att bli smutsiga. En del är nyfikna på de varelser som bor i jorden, och andra kan få kalla kårar av alla de läskiga krypande varelserna. Oavsett skillnader i bakgrund, attityd eller erfarenhet kan trädgården vara en rolig plats att leka på. Vissa barn behöver bara lite hjälp för att bli intresserade.

Riv ner barriärerna för att uppleva trädgården i unga år genom att engagera sinnena.

Syn

Barnen kan se allt som växer i trädgården, men de kan också använda ögonen för att undersöka det. Låt dem plocka blommor och dra isär dem för att få en närmare titt. Samla insekter i en glasburk och mata dem med lite löv. Se hur många nya saker de kan observera i utomhusområdet.

Lukt

Doften av trädgården är berusande! Prova att lukta på olika blommor för att se hur de skiljer sig från varandra, eller prova att lukta på olika färger av blommor av samma sort och prata om vad du lär dig.

Smak

Att plocka bär direkt från trädgården för att äta dem måste vara den mest kraftfulla formen av lek i trädgården. Jag planterar blåbär, vindruvor, jordgubbar, hallon och physalis bara för att kunna njuta av att äta i trädgården. Jag odlar aldrig tillräckligt mycket för att ta med mig inomhus, och alla barn som besöker mitt hus vet hur man plockar rent en buske på nolltid!

Örternas blad är också ett roligt provsmakningsprojekt. Välj några olika sorters örter, och låt barnen försöka identifiera dem bara genom att smaka på dem. Gör dig beredd på att se roliga miner när det smaskas på gräslök eller rosmarin. Deras smakpalett växer ju mer de äter. Du kan till och med få dem att bli förälskade i grönkål!

Känsel

Känn de mjuka bladen på lammöron, det spetsiga höljet på en kastanj, värmen från flodstenar som ligger i solen eller den kladdiga insidan i en nyskördad tomat. Det finns inga gränser för vad små händer kan göra i trädgården.

Hörsel

Be barnen identifiera de ljud de hör i trädgården. Finns det rinnande vatten, surrande bin eller kvittrande fåglar? Hur många olika saker ingår i det musikaliska partituret som spelas i bakgrunden? Be barnen att imitera ljuden och hitta källan.

Kreativa uttryck, inlärning och självförtroende utvecklas på ett naturligt sätt genom en bekväm plats att leka på.

error: Innehållet är skyddat
Sök