Plantera och övervintra vårblommande lökar i krukor

Med lite planering på hösten kan du få en vacker vårskrud att njuta av nästa vår. Här är allt du behöver veta om att övervintra och plantera lökar i krukor nu.

Tulpaner och andra lökar kanske är det sista du tänker på den här tiden på året. Men om du tar dig lite tid nu att plantera en mängd olika vårblommande lökar i krukor och planteringslådor kommer du säkert att bli väldigt glad över att du gjorde det när du får njuta av behållare fyllda med ljuvliga tulpaner, irisar, krokusar, pärlhyacinter och mycket mer. Läs vidare och lär dig hur du kan plantera och övervintra vårblommande lökar i krukor nu i höst.

Hösten är den perfekta tiden att förbereda sig för våren

Våren. Det är det absolut sista jag tänker på när jag njuter av min pumpalatte och skördar nypon. Men jag måste säga att de år då jag glömmer eller avstår från att sätta lökar på hösten ångrar jag mig verkligen på våren.

För de av oss som bor i klimat där vi har fyra olika årstider, varav en är kall och eventuellt snöig, betyder våren mer än att dagarna blir längre och att träden knoppar. Det är ett firande och en pånyttfödelse efter en period av vila.

Finns det något bättre sätt att fira än med livfulla färger av tulpaner, påskliljor, holländska irisar, krokusar och många andra ljuvliga blommor? Ännu bättre är att du inte behöver en stor trädgård för att njuta av dem, eftersom lökar är perfekta att odla i krukor.

Hur man planterar lökar i krukor

Att plantera höstlökar i krukor skiljer sig inte från att plantera dem i jorden, förutom att du kan packa ihop ett gäng för att få en färgstark display som kan flyttas runt i trädgården nästa vår för att fylla ut blomluckor. Precis som med andra blommor behöver du fortfarande rätt dränering och djup för att se till att de blommar nästa år.

Börja med jord

Börja med rena, torra krukor (se mer nedan) och lägg i färsk jordblandning anpassad för behållare. Du kan köpa en jordblandning med lämpliga egenskaper för vattenhållning, dränering och luftutrymme på ett trädgårdscenter eller göra din egen jordblandning.

Gör-det-själv-krukväxtjord

Det finns en hel del planteringsjordar som man kan köpa i handeln, men jag gör nästan alltid min egen nuförtiden. Det finns några anledningar till detta. Först och främst tycker jag att den fungerar bäst för mina blommor. För det andra har jag åtagit mig att minska min användning av saker som innehåller torv.

Dessutom är det mycket enkelt och ekonomiskt att göra den här torvfria krukjordsmixen.

Recept för blandning av krukjord för behållare (torvfri)

  • 2 delar siktad kompost
  • 2 delar kokosfiber
  • 1 del perlit
  • 1 kopp per 3,8 liter maskgjutningar
  • 1 matsked per 3,8 liter grönsand
  • 1 matsked per 3,8 liter mineraliserat stenmjöl
  • 1 matsked per 3,8 liter tångmjöl

Blanda alla ingredienser i en skottkärra eller hink och lägg blandningen i krukan. Som med alla torra krukjordsprodukter och blandningsingredienser ska du blöta materialen något för att minska dammet och undvika inandning av torra partiklar.

Skiktning av vårblommande lökar i krukor

När du planterar lökar kan du bli ganska kreativ när du planerar hur de ska blomma under våren. Fundera över att använda färgmönster med två eller tre komplementära nyanser. Eller förskjutning av blomningstiderna med tidiga, mellan och sena blomningstider.

Lek med olika höjder för att öka intresset. Så här gör du för att lägga lökar i lager i din krukväxt.

Plantera de lökar som kräver störst djup först och placera dem jämnt med rötterna nedåt i ett lager jord.

Täck lökarna med jord och lägg ytterligare ett lager lökar med rötterna nedåt. Plantera ytterligare ett lager som de två första med jord emellan. Fortsätt plantera lökar tills de minsta och grundaste lökarna är planterade.

På våren kommer lökarna att växa från de översta lagren först, medan de underliggande växer upp genom jorden.

De bästa behållarna för odling av lökar i krukor

Välj krukor som kan övervintra i ditt område för att det ska vara praktiskt. Glaserade keramik-, harts- eller plastkrukor håller länge och skyddar växterna på vintern. Oglaserad terrakotta absorberar fukt, fryser och spricker, så det är bäst att bara använda dem i milt väder.

Välj krukor som är tillräckligt stora för att rymma den jord som behövs för att kyla lökarna utan att skada dem. En större kruka innebär också att du kan lägga till fler lökar, vilket ger en imponerande vårskrud. Halva vin- eller whiskeytunnor är utmärkta för lökplanteringar.

Välj behållare med dränering

Se till att behållaren har god dränering. Självbevattnande behållare är inte ett bra val för övervintring i regniga eller kalla områden där vatten som samlas i behållaren kan frysa och skada krukan eller lökarna.

Utforma behållaren för höst- och vintervila

När lökarna är planterade kommer behållaren att se ganska tråkig ut med bara bar jord längst upp! Oroa dig inte. Det här är den perfekta platsen för ettåriga växter för svala årstider som penséer, prydnadskål och fetknopp.

Du kan också hoppa över de levande växterna helt och hållet och använda krukväxten som bas för en vacker, fräsch, vintergrön dekoration som kan ta dig genom högtiderna och in i det nya året.

Att utforma vinter- och högtidsplanteringslådor är mindre trädgårdsarbete och mer blomsterdesign, eftersom du i stället för att plantera rötter sticker ner grenar från växter i jorden för att skapa ett vinterarrangemang. Lökarna ligger kvar i jorden medan du kan njuta av dekorationerna hela vintern. När våren kommer är det bara att ta bort och kompostera grenarna innan lökarna kommer upp.

error: Innehållet är skyddat
Sök