Hur man planterar höstlökar för varaktig färgprakt i vårträdgården

Vårträdgården är en härlig syn, full av färgglada blommor, varav många kommer från lökar (eller rot- och stamknölar) som planterats på hösten. Vårträdgården kanske känns avlägsen när du har fullt upp med höstens trädgårdssysslor, men ta dig lite tid att plantera några höstlökar så kommer du garanterat att tacka mig nästa år för denna lilla påminnelse!

Höstlökar är också kända som vårblommande lökar. De två termerna används omväxlande och båda är tekniskt sett korrekta eftersom lökarna finns att köpa och ska planteras på hösten, men blommar på våren. Det finns också ett antal vackra lökar som du kan plantera på våren för att få sommarblomning. Det är bäst att kalla dem sommarblommande lökar, eftersom det kan vara förvirrande att kalla dem vårlökar.

Oavsett vad du kallar dem för är de en underbart dekorativa i din trädgård och som snittblommor inomhus. De är lätta att plantera och om de trivs på den plats där du planterat dem kommer de tillbaka år efter år (i de flesta fall).

De är helt enkelt perfekta!

Det enda du behöver tänka på är att inte glömma att plantera dem på hösten eftersom de behöver en period med kallare temperaturer för att rötterna ska kunna utvecklas. Jag tror att de kallas höstlökar på grund av att vi trädgårdsodlare under hösten ständigt blir påminda om att plantera lökar för vårblomning.

Vad är väl ett namn? Lökar, rotknölar och stamknölar

”Blomsterlök” är den vanliga termen för en knubbig underjordisk växtdel, till exempel en äkta lök, en stamknöl eller en rotknöl. Även om det inte är ovanligt att bunta ihop dessa typer av växter under samma kategori eftersom de liknar varandra när det gäller plantering och lagring, kan det vara bra att känna till skillnaden när man odlar de olika typerna av växter.

Egentligen odlas många populära ”lökväxter” inte alls från riktiga blomsterlökar. Krokusar och gladioler odlas till exempel egentligen från stamknölar, medan favoriter som dahlior och begonior egentligen odlas från rotknölar. Den viktigaste skillnaden det sätt de lagrar näring på. I stamknölar lagras den mesta näringen i en förstorad basalplatta i stället för i de köttiga skalen, som är mycket mindre i stamknölar.

Plantering och skötsel av höstlökar

Här hittar du allt du behöver veta om när man ska plantera vårblommande höstlökar, hur man planterar och vattnar dem, hur man får dem att övervintra och hur man utformar sin blomsterlöksträdgård.

När ska du plantera vårblommande höstlökar?

Vårblommande lökar planteras någon gång på hösten, men tidpunkten varierar för olika sorters blommor. En allmän regel är att du bör du plantera dem så tidigt som möjligt på hösten så att lökarna hinner utveckla ett starkt rotsystem. Senast före den sista frosten måste de sättas i jorden.

Om du beställer dina lökar från postorderföretag ser de till att leverans sker lagom till den idealiska planteringstiden där du bor, så den uträkningen är ofta gjord åt dig. Trädgårdscenter har ofta blomsterlökar i lager lite före idealisk planteringstid och fortsätter att sälja dem tills de är slut, kanske långt efter den första frosten. Se till att du noggrant läser igenom instruktionerna om hur och när du ska plantera just de lökar du väljer för att få bästa möjliga resultat.

Det är bäst att plantera lökar så snart du får dem med posten eller när du hämtar dem i trädgårdsbutiken. Om du av någon anledning måste skjuta upp planteringen, förvara lökarna på en torr och sval plats, utan direkt solljus, någonstans där temperaturen ligger mellan 10 och 15 grader Celsius

Hur man planterar lökar

Dina lökar bör komma med fullständiga planeringsinstruktioner, men det finns några allmänna riktlinjer.

De flesta vårblommande holländska blomsterlökar trivs i antingen full eller delvis sol, men klarar sig bra på nästan alla platser med god dränering. Blomlökar ruttnar i stillastående vatten, så undvik områden som riskerar att översvämmas, som till exempel i sänkor eller under dräneringsrör.

När du har valt plats

Gräv antingen ett dike för en planteringsbädd eller hål för varje blomsterlök eller små grupper av blomsterlökar. För att avgöra hur djupt du ska plantera kan du utgå från blomsterlökens diameter eller storlek. Stora blomsterlökar (5 cm i diameter eller mer) planteras vanligen omkring 15 cm djupt, medan mindre blomsterlökar (2,5 centimeter) planteras 8-10 cm djupt.

Luckra upp jorden med en kratta för att lufta den och rensa bort ogräs och små stenar. Blanda i lite torvmull för att förbättra dräneringen av jorden. Placera lökarna stadigt i jorden med den spetsiga sidan uppåt, utan att trycka ned dem. Placera stora lökar 8-20 cm från varandra och små lökar 2,5-8 cm från varandra. (Om du inte är säker på vilken ände som är rätt sida uppåt behöver du inte oroa dig. Uppochnedvända blomsterlökar brukar komma upp ändå!)

Täck blomsterlökarna med jord och vattna rikligt om jorden inte redan är fuktig. Lägg 5-8 cm täckbark (tallbark är bra) ovanpå trädgårdsbädden. Det ger ett extra skydd mot kylan och hindrar jorden från att torka ut.

Trädgårdsdesign med vårblommande lökar

Nu ska vi ta en titt på trädgårdsplanering med blomsterlökar.

Observera: vårblommande lökar går också utmärkt att plantera i krukor. Inspireras och lär dig mer om plantering och övervintring av vårblommande lökar i krukor.

På samma sätt som det finns många olika trädgårdsstilar finns det också många olika sätt att plantera lökar i trädgården. De kan spridas ut i rabatterna och dyka upp mellan perenner och buskar. De kan skapa en dekorativ gräns som kantar en gångväg eller ramar in vintergröna inslag i trädgården. Eller så kan du medvetet plantera dem i olika lager så att du får vågor av konstant blomning under många månader.

Att sprida ut lökar i hela trädgården

Vårblommande lökar är ett perfekt sätt att göra en trädgård fylld av vintervilande perenner, buskar och träd mer färgglad. Medan perennerna och buskarna börjar få nya skott och blad, fyller strategiskt placerade lökar ut tomrummen mellan dem.

Välj lökar som blommar när dina perenner och buskar är i vila. Plantera dem sedan i grupper om fem till sju runt de vilande plantornas rötter.

För att lökarna ska kunna naturaliseras tillsammans med de befintliga växterna, se till att plantera i den uppluckrade jorden nära växterna och markera platsen så att du inte råkar gräva upp lökarna när du delar perennerna.

Plantering av lökar som inramning eller kant

En kant av höstlökar är ett vackert sätt att markera en gångväg eller rama in en rabatt. När du placerar dessa lökar ska du inte göra som när du planterar lökar vid perenners och buskars rötter. Istället ska du plantera dem djupare i jorden och placera ettåriga växter över dem för att täcka upp för de månader då de inte blommar.

Dessa lökar planteras på hösten och samtidigt kan du plantera ettåriga höstblommor i jorden över dem. På våren blommar lökarna, och när de vissnar kan du plantera ettåriga sommarväxter över dem.

Lasagneplantering av blomsterlökar

Med lasagneplantering av höstlökar menas att man planterar olika typer av blomsterlökar på olika djup i jorden för att få så mycket blomning så länge som möjligt på ett litet utrymme. Många kallar detta för att plantera löklasagne, eller lasagneplantering.

För en lasagneplantering väljer du en kombination av lökar som klarar sig bra under liknande förhållanden, men som har olika blomningstider, höjd, färg och form. Plantera lökarna på det rekommenderade planteringsdjupet, vilket vanligtvis innebär att du planterar de större lökarna i marken på cirka 15-20 cm djup, medelstora lökar ovanför dem på 8-13 cm djup och de minsta cirka 3-5 cm under jordytan. Mer detaljerade instruktioner, foton och ett jordrecept får du i detta inlägg om hur man förbereder höstlökar för vårblomning.

Övervintring av höstlökar

Vinterkall jord är något som vårblommande höstlökar inte bara tål bra, utan de behöver den faktiskt för att trivas. Många lökar kan klarar sig i olika typer av jord, eftersom de har en inre depå av vad de behöver för att växa. Något som många undrar när det gäller övervintring av lökar är om de ska vattnas eller inte.

Svaret är ”egentligen inte”.

Nyplanterade lökar i väldränerad jord behöver vattnas på hösten. När årstiden går mot sitt slut behöver de inte vattnas, men de behöver inte heller skyddas från regn eller snö så länge lökarna du valt är lämpade att växa i ditt klimat och din härdighetszon. Så länge jorden är väldränerad och de inte står där det samlas vatten kommer de att må bra i sin vintervila fram till våren. På våren behöver du bara vattna om jorden är torr.

Förhoppningsvis är du nu redo att gå ut och plantera dina höstlökar!

error: Innehållet är skyddat
Sök