Skapa skönhet och struktur med en stenmursträdgård

En stenmur är en smart lösning för landskapsarkitektur som också blir en unik trädgårdsdetalj. Den kan omdirigera vatten från byggnader, stoppa jorderosion eller hjälpa till med stora höjdskillnader på en fastighet. Den blir också en distinkt höjdpunkt i trädgården.

En stenmursträdgård har unika planterings- och skötselbehov jämfört med en markträdgård, men den har också vissa av de designregler som gäller för containerträdgårdar.

Byggd av nödvändighet

Vi hade ett problem med landskapsarkitekturen: vår bakgård ligger på en halvbrant kulle och när det regnade mycket översvämmades vår källare! Så vi bad en vän som är landskapsarkitekt om hjälp. Han föreslog att vi skulle bygga en stenmur och installera rör bakom den för att omdirigera vattenflödet ut till slutet av muren. Det var tillräckligt långt från huset för att låta vattenflödet gradvis vattna gräsmattan, vilket var en dubbel bonus!

Stenmuren gav oss ett nytt designelement för landskapet och en möjlighet för mig att göra lite intressant trädgårdsarbete. Följ med på en rundtur i min stenmursträdgård.

Det första som behövdes var stenar

Mannen som sålde stenarna grävde ut dem från en bit mark som han ville använda som gräsmatta. Han ville bara ha dem ur vägen och sålde dem till oss. Vi var tvungna att betala för en grävmaskin som transporterade stenarna och placerade dem med hans utrustning. Trots detta fick vi två stenmurar för mindre än vad vi skulle ha betalat för material och en murare för att bygga en. Vi har skog runt omkring oss, så murens naturliga utseende passade bra in.

Sedan behövdes jord

Vår jord stördes under allt grävningsarbete och efter att ha grävt upp gräset fanns det ingen bra matjord kvar. De flesta landskapsbutiker säljer och levererar enorma mängder matjord. Vi köpte vår matjord från vår grävarkompis. Jorden var resultatet av många års odling och bearbetning, troligen med gödsel och andra gödningsmedel, så den passade perfekt för vårt projekt.

Dags att plantera

Alla växter jag använde längs stenmuren växer bäst med minst sex timmars sol per dag. Stenar utstrålar extra värme när solen är varm. Känsliga växter är inte det bästa valet för en stenmur, även om de klarar sig bra i andra delar av trädgården.

Vattna jorden i stenmursutrymmena väl och plantera sedan friska plantor. Ta ut plantan ur behållaren och lossa försiktigt på rötterna. Placera plantan i hålet så att jordytan och plantans stjälkbas är jämnhöga.

Höjdare, utfyllare och hängväxter

Precis som en containerträdgård ser en stenmursträdgård bäst ut om man planterar höjdare, utfyllare och hängväxter. Jag använder många perenner som står i blom större delen av sommaren som mina höjdare. Mina utfyllare är fylligare perenner och ettåriga växter i olika gröna nyanser, med olika storlekar på blommor, blad och texturer. Mina hängväxter är pålitliga hängkruksväxter som ipomoea pandurata och petunior.

En stenmursträdgård är en givande och spännande trädgård att arbeta med. Om du har möjligheten att bygga en på din trädgård kommer du inte bli besviken!

error: Innehållet är skyddat
Sök