Lär känna dina julstjärnor: historia, odling och styling

Dessa trevliga röda blommor finns överallt. Här får du veta den fascinerande historien bakom växten och hur du tar hand om den.

Allt om julstjärnor

Många människor vet inte att de egentligen är tropiska växter som växer som stora buskar i naturen. Om du lär dig att ta hand om julstjärnor och är uppmärksam på detaljerna kan du skapa en elegant uppställning som visar upp dessa eldiga, karmosinröda skönheter.

Botanik

Det kan vara svårt att föreställa sig att julstjärnor växer vilt i naturen eftersom vi är så vana vid att se dem som krukväxter. Julstjärneväxten, Euphorbia pulcherrima, kommer ursprungligen från västra Mexiko där den växer till en stor buske eller ett litet träd.

De stora röda ”kronbladen” är i själva verket högblad och de små gula blommorna sitter innanför. Färgglada högblad och små blommor finns också på andra vanliga blommande buskar och träd som t.ex. kornell och hortensia.

Historia och koppling till julen

De gamla aztekerna använde växten som ett läkemedel för att minska feber. De använde den också ofta för att göra ett rött färgämne för att färga kosmetika och textilier.

Det var inte förrän på 1500-talet som julstjärnan blev allmänt förknippad med julen. Att växten blommar i december och de stjärnformade högbladen är förmodligen anledningarna till den ursprungliga kopplingen till högtiden.

På 1800-talet blev Joel Roberts Poinsett USA:s första ambassadör i Mexiko. Han var en ivrig trädgårdsmästare, och förälskade sig i att odla julstjärnor och skickade några till sitt hem i South Carolina, vilket innebar att de för första gången introducerades i USA.

Hur man tar hand om julstjärnor

När det gäller odling av julstjärnor köper de flesta människor plantan i stället för att odla från frön eller förökning.

Börja med att köpa en planta som ser frisk ut. Välj en som är hel och inte har missfärgade blad eller andra tecken på sjukdom.

Placera julstjärnan i ett ljust rum med mycket naturligt ljus, men håll växten borta från direkt solljus. Placera den inte vid dragiga fönster eller värmekällor, eftersom dramatiska temperaturförändringar kan skada växten. Vattna först när jorden känns torr vid beröring. Om din julstjärna är frisk kommer den att blomma igen nästa år.

Många människor undviker att ha julstjärnor hemma eftersom de är rädda att de är farliga för katter och hundar, men växterna är inte så giftiga för husdjur som man ofta tror. De kan bara orsaka allvarlig skada om de intas i stora mängder (enligt en nyligen genomförd studie skulle din lurviga vän behöva äta hundratals växter för att vara i verklig fara).

De kan dock orsaka obehagliga magsmärtor, så det är bäst att hålla dem utom räckhåll för husdjur.

Styling

Det gör stor skillnad att ta lite tid att sätta om din julstjärna när du får hem den. Plantera den i en dekorativ keramikkruka, något enkelt eller till och med i en salladsskål – vad som helst i stället för att lämna kvar den i den glänsande folieförpackningen den säljs i får den att se så mycket mer sofistikerad ut.

Man kan numera köpa julstjärnor i alla möjliga färger, t.ex. blå, regnbågsfärgade och till och med glittertäckta, men jag är inget fan av dem. Om de inte är i någon nyans eller kombination av rött och vitt är de definitivt färgade.

Julstjärnor är vackra när de är naturliga, och jag tycker att färgade blommor bara ser konstgjorda och smaklösa ut, och dessutom vill jag inte ha några starka färgämnen i mitt hem. Ju mindre kemikalier, desto bättre!

Låt bli de falska färgerna och välj istället en vacker naturlig julstjärna. Du kan hitta dem i eldrött, vitt, gräddfärgat, rosa eller med polkagrisränder!

Vanliga frågor om hur man tar hand om julstjärnor

Hur ofta ska jag vattna julstjärnor?

Vattna dina julstjärnor när de känns torra eller när du märker att de vissnar. Låt dem torka ut helt mellan vattningarna. Det är viktigt att din julstjärna har dränering så att den inte står i vatten.

Gillar julstjärnor sol eller skugga?

Julstjärnan är en tropisk växt från Centralamerika som gillar värme. Placera dem om möjligt vid ett östligt fönster där de kan få starkt, indirekt solljus. Du bör se till att bladen inte rör vid några fönsterrutor, eftersom det lätt kan skada dem.

Kommer julstjärnorna tillbaka år efter år?

Ja! Du kan få nya blommor varje år om du lär dig hur du sköter julstjärnor, men det kan vara en långdragen process. Tanken är att efterlikna växthusförhållanden. Efter jul ska du fortsätta att vattna och sköta din julstjärna på samma sätt som ovan.

Runt april bör du långsamt minska bevattningen och flytta växten till ett mörkt rum. På sommaren, runt juni, ska du placera din julstjärna på en skuggig plats och nypa tillbaka alla nya stjälkar med ungefär 2,5 cm. Gödsla och vattna regelbundet igen.

I mitten av augusti kan du sätta tillbaka julstjärnan på en ljus plats med indirekt solljus och försöka hålla temperaturen runt 18°C.

Detta är det viktigaste steget. Från och med den 1:e oktober måste plantan stå i totalt och fullständigt mörker från 17:00 till 8:00 (eller 14 timmar per natt). Varje form av exponering för ljus, från gatlyktor till en liten nattlampa kan störa processen. En garderob är ett bra ställe att förvara den i, tillsammans med en skål med vatten för luftfuktighetens skull. Under dagen ska du ställa den på en ljus plats med indirekt solljus igen och fortsätta att vattna regelbundet.

Gör detta fram till sista veckan i november (8 veckor). Då bör du se de röda knopparna växa fram. Du kan nu placera plantan på sin vanliga plats.

Hur länge kan jag hålla min julstjärna vid liv?

Din julstjärna är utformad för att klara sig under julhelgen. Den kan vara röd i ett par månader med rätt skötsel, men kommer så småningom att tappa sina röda blad och bli grön igen. Om du planerar att behålla din julstjärna kan du klippa tillbaka plantan till 15 cm och fortsätta med skötseln.

De är svåra att få till att bli röda igen, men följ beskrivningen ovan och sikta på knallröd igen!

error: Innehållet är skyddat
Search