Hur man förökar lavendel för blommor i all oändlighet

Så fort sommaren är här kan jag inte få nog av lavendel. Den här vackra prydnadsväxten är ett måste i trädgården, där den fyller luften med sin söta doft och lockar till sig dina favoritpollinatörer. Få ut mer av denna lila perenn och föröka den med lavendelsticklingar från din trädgård idag.

Varför vill du ha mer lavendel? Varför skulle du inte vilja ha det? Den har en helt förtjusande doft som är mycket omtyckt inom aromaterapi. Den är känd för sina avslappnande och lugnande egenskaper och hjälper till att lindra stress och sömnlöshet.

Utöver aromaterapeutiska egenskaper har den också en utsökt blommig smak som jag älskar i matlagning! Tro det eller ej, men vissa människor förökar lavendel bara för användning i matlagningen!

Själva växten är också en fröjd att ha i trädgården. Den är extremt härdig och torktålig, vilket gör den till en väldigt lättskött önskeväxt. Bina älskar lavendel och fler bin är alltid välkomna i min trädgård. Som grädde på moset går lavendeln säker för både rådjur och kanin. Hurra!

Om du redan hittat hit behöver jag säkert inte övertyga dig om hur fantastisk lavendel är, men jag låter aldrig ett tillfälle att ösa beröm över en av mina favoritväxter gå förlorat. Så här är allt du behöver veta om hur man förökar lavendel.

Hur man odlar lavendel från sticklingar

Om du vill kan du lätt få en hel trädgård full av lavendel från en enda planta. Det bästa sättet att föröka lavendel är att ta sticklingar. Det första steget för att lyckas med lavendelsticklingar är att välja ut dem rätt.

För att få bästa möjliga resultat ska du välja sticklingar från en frisk del av plantan, utan skadedjur och sjukdomar. Jag väljer gärna sidoskott från en del av plantan med mycket blad, där det inte kommer att märkas.

På lavendelplantan kan du se unga och mjuka skott och förvedade delar. Du ska bara beskära de mjukare skotten. De är ljusare i färgen och böjligare än de förvedade delarna. Detta är den nyaste tillväxten och den kommer att ha lättare att rota sig.

Ta en stickling

Ta en vass kniv och desinficera den med tvål och vatten och därefter med rengöringssprit. Skär av en bit av ett nytt skott, utan blommor eller knoppar. Sticklingen ska vara 8-10 centimeter lång.

När du har skurit av din stickling ska du genast svepa in den en bit fuktigt hushållspapper. Förvara lavendelsticklingen svalt tills du är redo att plantera den. Det är bäst att plantera sticklingen inom 24 timmar efter att du har tagit den.

Plantera lavendelsticklingen

Innan du planterar din stickling i jord tar du bort alla blad från de nedersta fem centimetrarna av stjälken. Du bör också skrapa bort det yttersta skiktet av stjälken på ena sidan av de fem nedersta centimetrarna.

Du kan placera sticklingen direkt i jorden eller först doppa den i ett rotningshormon, till exempel pilvatten. Lavendel har dock ganska lätt att rota sig, så oroa dig inte om du inte har något rotningshormon till hands.

Stick ned fingret, en pinne eller en penna i jorden till fem centimeters djup. Placera sticklingen i hålet och täpp till jorden kring plantan så att den står rakt upp.

Skötsel av lavendel

Om du vill göra ett miniväxthus för din lavendel, placera en förslutningsbar påse försiktigt över sticklingen. Placera den på ett varmt ställe utan direkt solljus. Håll sticklingen fuktig, men släpp ut kondens från påsen med några dagars mellanrum så att bladen inte blir för blöta.

När sticklingen börjar växa och bilda nya blad, ta bort påsen och minska luftfuktigheten. Låt jorden torka upp helt mellan vattningarna. Du kan också börja ge sticklingarna gödningsmedel i detta skede för att främja en snabbare tillväxt.

När lavendeln har fullt utväxta nya blad är den redo att planteras om. Ta den till sitt nya permanenta hem!

Vanliga frågor om förökning av lavendel

Kan man rota lavendelsticklingar i vatten?

I mina instruktioner för lavendelförökning lade du säkert märke till att jag nämnde att jag placerade sticklingen direkt i jorden. Detta är dock inte det enda sättet att rota en lavendelstickling på.

Lavendel tar sig faktiskt bättre med vattenförökning. MEN – det är mycket svårare att lyckas med omplantering av sticklingen, så om du vill försöka dig på lavendelförökning med vatten, tänk på detta!

När din lavendelstickling har fått ordentliga rötter, ungefär en centimeter långa, kan du plantera den i en kruka med jord.

När ska jag ta sticklingar av lavendel?

Den bästa tiden på året för lavendelförökning är under den aktiva tillväxtperioden och när plantan inte blommar. Vanligtvis är detta i mitten av sommaren. Om du tar sticklingen för sent på sommaren eller hösten kan det hända att den inte slår rot, eftersom plantan kan vara på väg in i vila.

Ta dina sticklingar på morgonen när det är svalt och skönt i luften. På så sätt slipper dina lavendelplantor ytterligare stress från värmen.

Hur lång tid tar det för lavendelsticklingar att slå rot?

Det är svårt att ha tålamod när det gäller förökning! Som tur är bildar lavendel rötter ganska lätt. Du kan räkna med att det tar två till fyra veckor innan sticklingar av lavendelskott slår rot.

Sticklingar av äldre förvedade stjälkdelar tar mycket längre tid. Jag brukar undvika att klippa av eller beskära de vedartade delarna på en lavendelplanta om den inte blir alldeles för ostyrig.

Detta är allt du behöver veta för att föröka din lavendel! Kommentera gärna nedan om var du tänker plantera dina nya lavendelbebisar!

error: Innehållet är skyddat
Search