Locka fjärilar och bin till din terass med en liten pollenträdgård

Eftersom bin och andra pollinerare är hotade är det viktigt att vi gör vad vi kan för att hjälpa insekter och fåglar. Att plantera de blommor som de behöver är ett enkelt sätt att hjälpa dem, och det räcker med en liten krukträdgård.

Om du lockar pollinerare till din trädgård kommer de dessutom att hjälpa resten av dina växter att växa samt producera bättre grödor, avskräcka skadedjur och ge dig många timmars underhållning när du ser bin, fjärilar och kolibrier flyga omkring.

Att odla växter som lockar pollinerare är bra för dem, för dig och för din trädgård. Om du ger pollinerarna en hjälpande hand genom att ge dem en födokälla i trädgården kan de hjälpa din trädgård att växa genom pollinering samt äta upp skadedjur när de ändå håller på.

Därför har jag satt ihop detta kit för dig som vill locka pollinerare, vilket innehåller växter som tar liten plats och lockar till sig insekter och fåglar samt ett insektshotell i två våningar.

Det smarta insektshotellet ger insekterna en säker plats i trädgården där de kan utvecklas från ägg till vuxen ålder, för att då kunna börja pollinera.

Den övre delen av hotellet är avsedd för solitära bin som pollinerar din trädgård. Den nedre delen är avsedd för nätvingar och nyckelpigor, som alla är nyttiga beskyddare som tar sig an skadedjur i trädgården. Taket skyddar mot väder och vind och är byggt för att klara sig utomhus även i svåra väderförhållanden.

Här är fröna som jag valde att inkludera i mitt kit för pollinerare. De här växterna passar utmärkt för små utrymmen och krukor och lockar säkert en mängd nyttiga insekter till din trädgård.

Celosia

Lockar: humlor och vilda bin.

Denna celosia är en magnet som drar till sig pollinerare under hela säsongen! De ljusrosa spikarna blommar hela sommaren och håller sig även under tidig frost. Celosior trivs i hög värme och ger långlivade blommor som ger färg åt trädgårdar och krukor tillsammans med andra blommor under större delen av trädgårdssäsongen.

Scharlakanssalvia

Lockar: honungsbin och fjärilar.

Kolibrier älskar denna vackra lila växt! Scharlakanssalvia blommar tidigt och fortsätter att blomma generöst från vår till höst. Växterna är tätt förgrenade, vilket ger ett snyggt växtsätt som trivs i både rabatter och krukor.

Pärlhirs

Lockar: bin.

Den här vackra växten är en utmärkt fokuspunkt som lockar till sig bin och ser fantastisk ut i trädgården eller planterad i en kruka. De vackra, djupt lila bladen och stjälkarna är intressanta även när den inte blommar, och de dramatiska blomfjädrarna skapar en livlig känsla. Plantera dem bakom kortare växter för att fånga uppmärksamhet.

Tagetes patula

Lockar: humlor.

De djupröda blommorna med orangefärgad mitt är visuellt fantastiska, och de är som en ledstjärna för humlor under högsommaren. Denna typ av sammetsblomster är idealisk som fristående i kruka eller som en accent i krukor med andra växter.

Zinnia

Lockar: bin, fjärilar och nattfjärilar.

Den livliga körsbärsröda färgen på denna djärva zinnia sticker verkligen ut! Den intensiva röda färgen lockar fjärilar, nattfjärilar och bin till att besöka din trädgård. Den här växten blommar mycket och växer exceptionellt bra i kruka tack vare sin kombinerade tolerans för både svala och varma, fuktiga förhållanden.

Paradisblomster

Lockar: bin och fjärilar.

De vackra rosa och vita blommorna lockar till sig bin, fjärilar och kolibrier. De fina färgerna och den unika formen gör den till en vacker fokuspunkt i alla krukor. Denna typ av paradisblomster är en dvärgsort som växer till ungefär 1/2 till 2/3 av storleken på traditionella typer, men den lockar ändå till sig pollinerare i mängder!

error: Innehållet är skyddat
Sök