De bästa terrarieväxterna för fantastiska blickfång

Dessa terrarieväxter är bäst lämpade för den lilla, trånga och fuktiga miljö som är unik för ett slutet terrarium. Du kan skapa otroliga blickfång med hjälp av en mängd olika behållare – många av dem har du kanske redan hemma. Genom att välja rätt terrarieväxter gör du det lätt att njuta av dessa spektakulära krukväxter utan att behöva oroa dig över deras skötsel.

Terrarier är ett roligt sätt att göra något annorlunda av typiska krukväxtgrupperingar. De är också otroligt lätta att sköta, förutsatt att du använder rätt växter från början. Därför har jag sammanställt denna lista över de bästa terrarieväxterna för att hjälpa dig att uppleva glädjen med inomhusodling!

Terrariebehållare att prova

Innan vi börjar prata om de bästa terrarieväxterna måste vi först prata om behållarna. Valet av terrariumbehållare har stor betydelse för hur det slutliga projektet kommer att se ut.

Du kan lätt hitta lämpliga behållare i en lokal trädgårdsbutik eller till och med i en andrahandsbutik. Naturligtvis finns det också många bra alternativ på nätet!

Se bara till att du väljer en glasbehållare med luftflöde – lufttäta behållare kväver din planta. Här är några av mina favoritbehållare för terrarier:

  • En glastekanna
  • Ett bord med glasskiva
  • En rektangulär terrariumlåda
  • Geometriska terrarier
  • En terrariumlåda formad som ett hus

Kom ihåg att du också kan satsa på det oväntade! Det är en del av det roliga med att göra terrarier. Du kan till och med göra en terrariumnattlampa för att få något unikt. Se bara till att ha kul – det är svårt att göra fel.

De bästa terrarieväxterna

Det finns en till synes oändlig mängd terrarieväxter att välja mellan. Jag har samlat några av mina favoriter på den här listan, alla med olika storlekar, färger och texturer. Jag gillar att använda en kombination av växter så att det ser trevligt ut när de planteras tillsammans.

Kom ihåg att inget med terrarier måste vara permanent. Det är det fina med växter! Om du inte gillar hur det ser ut, eller om du vill prova ett nytt utseende, arrangerar du bara om dem och försöker igen.

Cryptanthus bivittatus

Cryptanthus bivittatus är också känd som ”jordstjärna”. Den här terrarieväxten är en liten stjärnformad bromelia. Den taggiga växten blir upp till 15 centimeter hög och 15 centimeter bred och har blad med antingen ljusrosa eller lila kanter, så den sticker verkligen bland de andra växterna i ett terrarium.

Den här växten klarar sig bra i solljus, så om du har ett soligt fönster kan det vara den perfekta platsen för den här terrarieväxten. Om din cryptanthus bivittatus ser blek ut kan du försöka flytta den till en ljusare plats. Vattna den med små mängder vatten åt gången så fort du märker att jorden känns torr.

Fittonia

Fittonia har det allmänna namnet ”nervplanta” (nerve plant) eftersom den snabbt bleknar eller ”svimmar” om den inte får tillräckligt med vatten. För att undvika detta bör du vattna den regelbundet. Men oroa dig inte, det är lätt att återuppliva den om du glömmer att vattna – det är bara att ge plantan en rejäl genomvattning så kommer den att resa sig upp igen.

Den här terrarieväxten gillar fuktiga miljöer och svagt ljus, så de är perfekta för att lysa upp ett mörkt hörn i huset eller till och med i badrummet. Dessutom tillför deras livliga rosa, vita eller rödstrimmiga blad en färgklick var de än står placerade. Dessa växter trivs bra i jord som kan hålla kvar fukten men som också är väldränerad.

Peperomia orba

Den här lilla krukväxten, som också kallas ”pixie” peperomia, trivs i både svagt och starkt ljus. Dessa växter föredrar en torrare jord, så du behöver inte övervattna.

Om du har haft svårt att odla inomhusväxter tidigare kan du prova den här. Den kräver inte mycket uppmärksamhet alls och växer långsamt, så det är den perfekta växten att sätta i ett terrarium utan mycket om och men. Dessutom är de brokiga bladen slående med sina intressanta klarvita ränder och kontrasterar fint mot andra växter i terrariet.

Pilea

Det finns många olika sorters pileaväxter, varav de flesta trivs och är vackra i terrarier. Vissa arter har ljusa färger, intressanta variationer och sågtandade blad, medan andra är ljusgröna med små, mycket runda blad, så det finns mycket att välja mellan när det gäller estetik. En av de vanligaste sorterna är elefantöra (pilea peperomioides), som passar bra som större terrarieväxt eller som krukväxt.

Det finns även krypande sorter som passar bra i terrarier eftersom de kryper och spiller ut över kanterna. Dessa växter klarar sig bra i både indirekt solljus och skugga. Håll jorden relativt torr – du kommer att se hur bladen börjar hänga lite när det behövs mer vatten.

Selaginella

Selaginella, även känd som ”mosslummer”, är en frodig mossa med fina, spetsiga volanger som får den att se ut som något från en förtrollad skog. Den älskar fukt och svagt ljus, vilket gör den till en av de bästa terrarieväxterna. Håll jorden fuktig, men inte blöt, så kommer din mosslummer att vara mycket nöjd.

Jag har en förkärlek för mossa eftersom den ger oväntad textur och visuellt intresse samtidigt som den är enkel att sköta.

Tillandsia

Jag vet att jag egentligen inte borde ha några favoriter, men när det gäller växter i terrarier… kan det här vara just den. Som du kanske har märkt är jag väldigt förtjust i luftväxter. Tillandsia är ett utmärkt val för alla slags terrarier eftersom de inte ens behöver jord för att växa. De finns i många olika former, storlekar och färger och är lätta att sköta om du kan de rätta knepen.

För att vattna dessa växter ordentligt, tar du bort luftväxten helt och hållet från terrariet. Låt den sedan ligga i en skål med vatten i en timme eller så innan du sätter tillbaka den. Gör detta ungefär en gång i månaden.

error: Innehållet är skyddat
Sök