Växtguide för oregano: hur man odlar och skördar origanum vulgare

Genom att odla oregano får du tillgång till en ört med otaliga användningsområden. Denna ört är lätt att odla och erbjuder en mängd hälsofördelar som alla trädgårdsmästare kan dra nytta av. Här finns allt du behöver veta om hur du odlar och använder oregano!

Oregano är en välkänd ört som används i italiensk, turkisk, grekisk och mexikansk matlagning. Den har en rik, värmande smak, men kan vara bitter, särskilt när den används färsk.

Den är både lätt och attraktiv att odla i trädgården, och har dessutom fantastiska medicinska egenskaper. Den här guiden handlar om odling av oregano, dess historia och hälsofördelar, hur man skördar den och hur man använder oregano i recept.

Oreganons historia

Oregano (origanum vulgare) kommer från Medelhavsområdet och Eurasien och växer vanligtvis vilt i bergsområden med steniga jordar. Oregano användes redan av de gamla grekerna. Det finns uppgifter om oregano som används som örtmedicin så långt tillbaka som till 1600-1200 f.Kr.

Ordet oregano sägs ha sitt ursprung i det grekiska ordet oreos, som betyder ”berg”, och ganeos, som betyder ”ljushet”, ”glädje” eller ”skönhet”.

Oregano i antiken

Oregano var tidigare en enda art, men har nu odlats runt om i världen och blivit flera olika sorter. Denna starka ört har odlats under de senaste 3 000 åren i Egypten. Användningen av oregano som desinfektionsmedel och konserveringsmedel var vanlig i Egypten. Den kombinerades ofta med rosmarin och lavendel i linnepåsar och badprodukter. Den användes ofta för doft, rengöring och hygien.

Under antiken hänvisades oregano ofta av läkaren Galen och de välkända örtforskarna Culpeper, Parkinson och Gerard. Origanumarter, inklusive mejram, har använts vid en rad olika sjukdomar, bland annat förkylning, tandvärk, magont, blåmärken, svullnader, öronvärk och hosta.

På 600-talet f.Kr. användes oregano för att smaksätta kött, grönsaker och vin. Den används fortfarande flitigt i kök runt om i världen.

Oregano i Bibeln

Libanesisk oregano anses av bibelforskare vara en av de växter som kallas ”isop”. Legenden säger att det var den växt som användes för att stänka lammets blod på dörrposterna under påsken. Den har också använts för rening och offergåvor.

Hälsofördelar med oregano

Enligt studier kan oregano användas för att döda bakterier, jäst, svamp, parasiter och virus. Dessutom är oregano effektiv mot tarmgaser, halsont, hosta, reumatism, öronvärk, bihåleinflammation och diarré. Den används också för att behandla nervositet, andningssvårigheter, mjäll, blöjutslag, tandvärk, getingstick och giftiga bett, samt för att lindra kramper, minska feber och minska effekterna av påssjuka och mässling.

Oreganos antimikrobiella och antibakteriella egenskaper

Även om oregano är mest känd som en kulinarisk ört i modern tid har den kraftfulla antimikrobiella och antibakteriella egenskaper. Studier av eterisk olja från oregano visar antibakteriell aktivitet, även mot bakterien E. coli.

De viktigaste aktiva beståndsdelarna i oregano är karvakrol och tymol, som har en antibakteriell verkan med brett spektrum även mot salmonella enterica och E. coli samt olika typer av MRSA, en antibiotikaresistent bakterie.

Oregano för artrit

Dess värmande egenskaper gör den till ett bra smärtstillande medel för ömma muskler, ben och leder. Samma studie visar att oregano också innehåller rosmarinsyra, som i immunitetsstudier har föreslagits hämma den T-cellsmedierade utvecklingen av reumatoid artrit.

Oregano sänker stress

I en studie minskade oreganoblad i kosten den oxidativa stressen hos råttor, vilket också visar på dess kraftfulla antioxidativa egenskaper. Både karvakrol och rosmarinsyra har rapporterats skydda DNA från skadliga ämnen.

Hur man odlar oregano

Nu när du känner till alla de otroliga fördelarna med denna ört kan vi prata om hur man odlar oregano.

Botaniskt namn: Origanum vulgare

Familjenamn: Lamiaceae

Höjd: 30 till 46 centimeter

Avstånd: 30 till 38 centimeter

Ljus: full sol

Vatten: torktolerant

Varningar: inga

Oregano, som ibland kallas vild mejram, tillhör myntafamiljen och är därför både lätt att odla och produktiv. Det är en vedstjälkad perenn som övervintrar bra.

Odling av oregano i kruka

Den är inte bara lämplig för odling i krukor, utan kan också föredras för att hålla spridningen begränsad. Å andra sidan är oregano en väldoftande, attraktiv, lågväxande marktäckande växt i trädgårdsrabatter, och det är så jag odlar den.

Hur man förökar oregano

Oregano kan lätt startas från frön och sticklingar från en befintlig planta, men det är enklast att dela en klump från en etablerad planta som en ny start.

Du kan gräva ut en klump med en jordkniv, och lätt förflytta den till sitt nya hem. Du kan också gräva upp hela oreganoplantan och dela den i flera plantor.

Om du odlar från frön eller sticklingar, gör det inomhus 6-10 veckor före den sista frostdagen i ditt område för att få ett försprång på säsongen.

Odling av oregano

Låt plantorna växa upp till cirka 10 cm och uppmuntra sedan en tätare, buskigare planta genom att skörda bladen för användning! Du kan skörda dem genom att knipa av topparna eller beskära dem lätt. Regelbunden beskärning leder till att plantan förgrenar sig igen och blir lång och spinkig.

Liksom alla medelhavsväxter som lavendel och rosmarin älskar oregano sol och värme. Växterna är torktoleranta och kräver utmärkt dränerande jord. När de väl har etablerat sig behöver de lite vatten.

Hur man skördar oregano

Skörda oregano rikligt före blomningen för torkning och användning under hela året. Bladen har bäst smak precis innan blommorna blommar. Jag rekommenderar att du skördar på morgonen efter att daggen har torkat, då bladen innehåller de mest flyktiga oljorna. De naturliga eteriska oljorna är högst på morgonen i de flesta örter.

Oreganoblommor är inte bara vackra, de är också till stor nytta för pollinatörer. Lämna några till bina och låt dem torka på plantan. På hösten kan du sedan klippa tillbaka blommorna och använda dem till torkade blomsterarrangemang inomhus.

Använd en ren sax eller trädgårdssax för att ta bort stjälkarna från plantan. Klipp den precis ovanför bladverket. På så sätt kan plantan förgrena sig från det avskurna området och producera fler stjälkar. Om det finns damm eller kompost, skölj dem lätt och använd en salladskvarn för att ta bort överflödig fukt.

Hur man torkar och förvarar oregano

Häng en bunt med stjälkar och blad upp och ner på en sval, torr plats utan direkt solljus. När de är torra kan du ta bort bladen genom att köra fingrarna från toppen till botten av stjälken och fånga bladen i en skål undertill. Bladen lossnar lätt. Sålla igenom bladen för att ta bort eventuella bitar av stjälk eller agnar.

Om du föredrar att torka bladen var för sig, ta bort bladen från stjälken och torka dem separat på pergamentpapper på en plåt. Sprid ut de rena bladen på brickan och låt dem torka ordentligt.

Förvara den i en lufttät, ren och torr behållare i upp till sex månader, eller när den nya färska oreganon är redo att plockas i trädgården.

Oregano är en viktig ört i köket och i medicinskåpet och ett utmärkt komplement till din trädgård. Odla din egen oregano hemma och hitta alla möjliga sätt att ta del av fördelarna med denna fantastiska ört!

error: Innehållet är skyddat
Sök