Ett kompostrecept för att avmystifiera kompostering

Kompostering är ett miljövänligt sätt att förbättra trädgårdsjorden och minska avfallet. Trädgårdsavfall och matrester kan utgöra en stor del av hushållssoporna och kan med rätt kompostrecept förvandlas till näringsrika tillägg till trädgården.

Även om du bara har en liten trädgård är kompostering en av de viktigaste aktiviteterna du kan göra för att spara pengar och förhindra att avfall i onödan hamnar på en soptipp.

Människor tror felaktigt att komposterbart material som slängs i soporna bryts ner och ger näring åt jorden på soptippen. Men att slänga grönsaks- och trädgårdsrester i soporna innebär att de kommer att omges av sopor och inte få rätt kompostrecept. I stället släpper den ut skadlig metangas i miljön.

Kompostering är inte svårt, men det är inte så enkelt som att bara slänga köksrester och trädgårdsavfall i en hög och titta till den ett år senare. Så småningom kommer dessa föremål att brytas ner och skapa kompost, men det går mycket snabbare, renare och effektivare om du känner till det rätta kompostreceptet.

Ska vi göra lite kompost?

Ingredienser för kompostreceptet

Hälsosam kompost är resultatet av en kombination av fyra ingredienser: grönt, brunt, luft och fukt.

Grönt (energimaterial) – 1 del

Gröna kompostingredienser är ingredienser med högre kväveinnehåll, t.ex. gräsklipp, köksrester och trädgårdsavfall. Dessa material ruttnar snabbt och är fulla av föreningar som behövs för snabb mikrobisk tillväxt. De är vanligtvis ganska våta och tunga och kan snabbt börja stinka om du inte balanserar dem med tillräckligt med brunt material.

Brunt (fyllnadsmedel) 2-3 delar

Bruna kompostingredienser är ingredienser med högre kolhalt, t.ex. papper, strimlat vedmaterial och halm. Brunt är torrt och skrymmande, vilket skapar utrymme för luft att nå det gröna. Det bryts inte ner snabbt utan grönt eftersom det inte håller tillräckligt med fukt.

Är nedfallna löv ”brunt”?

Enbart färgen är inte en bra indikation på vad som anses vara brunt material. Löv som har fallit och blivit bruna, liksom hackade träd- och buskdelar, har en högre kvävebalans än äkta ”bruna” löv. Blad och hackat klipp är utmärkta komposteringsmaterial och kan lätt brytas ned på egen hand utan att behöva ytterligare grönt eller brunt. Du kan välja att kompostera dessa material från trädgården för sig själva eller blandat med 1 del grönt/2-3 delar brunt. Se bara till att du inte ersätter det bruna med nedfallna löv, annars blir komposten för våt och stinkande.

Luft

Att enbart packa in lager av grönt och brunt material i en kompostbehållare ger inte kompost. Luft måste tillföras genom att vända komposten med en gaffel, ett luftningsverktyg eller en rullkompost. När mikroberna bryter ner materialet blir komposthögen varm. Värmen i mitten av högen kan nå upp till 65 grader C. Det räcker med att vända komposten en gång i veckan, men för att påskynda processen kan du blanda komposten med några dagars mellanrum för att få in mer luft och flytta material från kanterna till mitten.

Fukt

Fukt är också nödvändigt för att ge mikroberna bästa möjliga förutsättningar att bryta ner materialet. När du har lagt till materialet vattnar du komposthögen och blandar den väl. Den ska vara fuktig men inte blöt. Under torra månader kan du behöva fylla på med vatten och under våta månader kan du behöva skydda komposten från regn.

Tillsätt dessa material för att påskynda komposteringen

Vissa material är fulla av mikrober, bakterier, svampar, jordinsekter, kvalster och maskar som påskyndar nedbrytningsprocessen. Tillsätt bara en liten del av en av dessa komposttillsatser för att verkligen få igång festen.

  • Svampgödsel
  • Väl rötat gödsel (inte djurspillning)
  • Hälsosam trädgårdsjord
  • Kompostaccelerator

Allt kan inte gå i kompostbehållaren hemma, även om en del av dessa kan gå i industriella kompostbehållare i stor skala i regioner där temperaturen är konstant tillräckligt varm för att döda patogener och frön. Innan du komposterar dessa föremål bör du kontrollera de lokala komposteringsbestämmelserna.

Bekämpningsmedel och herbicider – håll din trädgård frisk utan att föra in bekämpningsmedel och herbicider i kompostbehållaren.

Komposterbara matkassar – trots namnet ska de inte läggas i din kompostbehållare. Använd istället bruna papperspåsar.

Klipp av vintergröna växter – vissa vintergröna växter tar lång tid att kompostera hemma och vissa hartser kan bromsa och/eller hindra komposteringsprocessen.

Kött, ben, mejeriprodukter eller matrester från animaliska produkter – hemkomposten blir inte tillräckligt varm för att bryta ner dessa på ett effektivt sätt, och det lockar skadedjur, som råttor, till komposthögen.

Husdjursavfall – hund- och kattbajs kan innehålla patogener som kan överföras till jorden.

Sjukt växtmaterial – sjuka eller angripna växter kan leda till att sjukdomar och skadedjur fortsätter att förekomma under kommande år.

Ogräs som har gått i frö – komposten kanske inte blir tillräckligt varm för att sterilisera fröna.

Stora stockar, taggiga grenar – stora träiga föremål är för stora för att brytas ner. Flisa eller mal i stället alla stora träiga material.

Giftig murgröna, invasiva ogräs och andra skadliga växter – riskera inte att sprida dessa växter genom att kompostera dem.

Kompostering behöver inte vara äckligt

Om du tycker att kompostering är äckligt eller smutsigt gör du det inte rätt! Komposten ska lukta friskt, sött och jordigt. En alltför stinkande kompost är inte riktigt i balans, men det är lätt att åtgärda.

För mycket grönt i din kompost blir blöt och luktar illa. Komposten kan också börja stinka när den är för våt. I båda fallen kan man lösa problemet genom att tillsätta mer brunt material och vända komposten för att få in luft.

Fruktflugor, larver och råttor, adjö!

Målet med kompostering är att locka insekter och svamp till kompostbehållaren, men du ska inte behöva slåss mot en armé av djur för att komma in i komposten. Det bästa försvaret mot en alltför aktiv kompostbehållare är återigen balans. Om du följer det här kompostreceptet och håller ett brunt lager ovanpå komposten kommer du bara att locka till dig de djur som kommer att bidra till en hälsosam och näringsrik kompost.

error: Innehållet är skyddat
Sök