Hur du tar hand om krysantemum och får blommor året runt

Det är svårt att tänka sig en blomma som ger lika mycket höstvibbar som krysantemum. Dessa växter dyker upp praktiskt taget överallt under denna årstid, och det finns goda skäl till det. De är tåliga växter som klarar av skiftningarna i vädret och lyser upp din entrétrappa med sin färgprakt. Så här tar du hand om krysantemum och får dem att trivas.

En av de vanligaste frågorna jag får på hösten är hur man tar hand om krysantemum och hur man förlänger deras blomning. Härdiga krysantemum av olika sorter och slag finns överallt på hösten: i trädgårdsbutiker, livsmedelsbutiker och till synes vid alla grannhusens entréer.

Dessa lysande höstblommor är lätta att ta hand om och finns i många olika färger och storlekar, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla trädgårds- och höstplanteringar. De är dessutom prisvärda och kan med rätt skötsel hålla länge.

Många köper bara en krysantemum i kruka på hösten och slänger den när den har blommat färdigt, men med lite omsorg och kunskap kan du få den att övervintra och till och med föröka den, så att den krysantemum du köpte på hösten kan fortsätta att förgylla din trädgård år efter år. Läs vidare för att få reda på hur du väljer, planterar, övervintrar, förökar och tar hand om din krysantemum.

Varför odla krysantemum?

Krysantemum är torktåliga och lättskötta, angrips i allmänhet inte av sjukdomar och lockar inte till sig skadedjur. Dessutom finns den här senblommande växten i ett stort antal olika färger och storlekar så att den passar i alla typer av trädgårdar.

Krysantemum kan planteras i krukor eller i jorden, de tål att förökas och lämpar sig väl för kreativa planteringar, som till exempel i en pumpakruka.

Var kan man köpa krysantemum på hösten?

Många trädgårdsbutiker säljer krysantemum till hösten, eftersom de är ett utmärkt sätt att ge höstträdgården vacker färg. Jag har också sett dem i livsmedelsbutiker och i byggvaruhus.

Tips för att välja en hållbar krysantemum

Här är ett enkelt tips som kan hjälpa dig att välja de mest hållbara krysantemumexemplaren. Det kan vara frestande att köpa en planta som redan är full av vackert färgade blommor, men välj en som inte är i full blom ännu. Välj i stället en växt som har många knoppar och ett grönt bladverk som inte ser det minsta vissnat ut.

Krysantemum som redan är täckta av öppna blommor kan ha nått eller passerat sin blomningstid och kommer inte att hålla mycket längre, medan växter som bara är i knoppstadiet kommer att bjuda på en mycket mer varaktig blomsterprakt. Det är värt att vänta på!

Hur man planterar krysantemum i trädgården

Om du vill plantera om dina krysantemum från en kruka till trädgården, se till att göra det före säsongens första frost. Se till att du planterar dem på en plats som får ungefär sex timmars sol per dag och har väldränerad jord. Gödsla inte krysantemum på hösten eftersom det kan ha negativ inverkan på blomningen.

Bevattning av krysantemum

Vattna nya plantor ordentligt och ofta, men låt dem aldrig torka ut helt. När de väl har etablerat sig kan du minska bevattningen till en gång i veckan. Bruna blad och blommor som faller av är tecken på att du inte vattnar tillräckligt.

Övervintring av krysantemum

Du kan övervintra krysantemum men då behöver de tillräckligt med tid för att rötterna ska hinna gro och etablera sig i trädgården. Det betyder att det är bäst att plantera dem på våren så att de är redo för vintern när den kommer.

Men om du köpte och planterade dina krysantemum på hösten kan du fortfarande övervintra dem, så länge de sattes i jorden före den första frosten – de behöver bara lite extra omsorg.

Beskär inte höstplanterade krysantemum! Det vissna bruna bladverket skyddar mot den hårda vinterkylan. Efter den första frosten bör du lägga rikligt med torvmull på din krysantemum. Ett tjockt lager löv som täcker dem ger ett utomordentligt skydd under vintern.

Övervintring av krysantemum i krukor

Om dina krysantemum står i krukor kan de övervintra i dem. Du kan flytta din krysantemum i sin kruka till en skyddad plats, som till exempel under ett vintergrönt träd med låga, skyddande grenar, intill ett hus eller i ett trädgårdsskjul. Det skyddar dem från kylan och hjälper dem att överleva vintern.

Övervintring fungerar bara med härdiga krysantemum. Ettåriga krysantemum är lika vackra, men de kommer inte tillbaka år efter år.

Vårskötsel av höstkrysantemum

Om du har övervintrat dina höstkrysantemum kan du lägga det till dina vårsysslor i trädgården att klippa av fjolårets blomstjälkar så snart du ser att de börjar få ny tillväxt igen. För att uppmuntra dina krysantemum att blomma igen på hösten måste du ”nypa av” dem. Det innebär att när plantan har vuxit till cirka 13 centimeter i höjd ska du klippa 3-5 centimeter av nytillväxten av varje skott. Upprepa processen när plantan har vuxit ytterligare 10-13 centimeter.

Fortsätt så fram till mitten av juli för att få täta krysantemum med galet mycket blomning på hösten. Om du inte nyper av dina krysantemum kommer de att blomma i mitten av sommaren och sedan inte blomma om på hösten.

Förökning av krysantemum

Krysantemum går bra att föröka. För att få ännu fler krysantemumplantor kan du ta en stickling av en ny kvist och avlägsna de nedersta bladen. Plantera sticklingen i en liten kruka fylld med väldränerande jord av god kvalitet.

För att påskynda rotningsprocessen kan du doppa sticklingens ände i rotningshormon innan du planterar den i jorden. När plantan har slagit rot och växer bra kan du plantera om den till en större kruka eller till trädgården.

Så där ja! Nu kan du njuta av krysantemummens skönhet året om!

error: Innehållet är skyddat
Sök