Adjö svampmyggor! Allt om hur man blir av med dem

Nu kan du njuta av dina krukväxter utan att behöva tolerera oönskade gäster. Undrar du hur du kan bli av med svampmyggor? Du är inte ensam! Lär dig hur du förebygger och blir av med mygg på växter på ett naturligt sätt.

Det är något uppfriskande med att ha krukväxter i hemmet. De livar upp huset och tillsätter fina färger.

Krukväxter ger en underbar, härlig dos natur inomhus där du behöver den som mest, och hjälper oss ytterligare genom att rena luften i våra hem.

Men så en dag upptäcker du att några ovälkomna besökare bosätter sig i dina krukväxter. Jag pratar om svampmygg, de irriterande små flugorna som dyker upp när du vattnar dina växter. Usch!

Oroa dig inte, om du har problem med myggor finns det enkla och naturliga sätt att inte bara förebygga utan också bli av med svampmyggor i jorden.

Först en ansvarsfriskrivning. Jag älskar levande saker och försöker stödja naturliga insekter när jag kan. I utomhusträdgården arbetar jag till exempel för att skapa ett naturligt ekosystem som stöder rovdjur för de skadedjur som angriper mina växter.

Inomhusväxter har dock bara ett fåtal naturliga rovdjur som vill döda svampmyggor, de människor och husdjur som de irriterar! Tyvärr är det enda rimliga sättet att bli av med svampmyggor i ditt hus att döda de skadedjur du har och behandla dina växter för att förhindra framtida angrepp.

Vad är svampmyggor och hur kommer de in i huset?

Svampmyggor, även kallade jordmyggor, är små mörka insekter som liknar fruktflugor och som lever i jorden på krukväxter. När du har dem kommer du att märka dem när du vattnar dina växter eller stör jorden på andra sätt.

Ett sätt att få svampmyggor är att lämna dina krukväxter utomhus. Oftast kommer de dock direkt från handelsträdgården. Du märker det inte eftersom de gömmer sig i jorden tills du tar hem dem utan att veta om det.

Larverna äter växtrötter och svampar i jorden. Sedan dyker de plötsligt upp i krukväxterna när larverna kläcks.

Varför är svampmyggor dåliga?

Även om dessa skadedjur är en olägenhet i betydande antal kan det vara lugnande (på något sätt) att veta att de vuxna insekterna är ofarliga och inte biter.

De skadar inte heller starka, friska växter särskilt mycket, men de kan orsaka vissnande, gulnande blad, hämmad tillväxt och till och med död hos plantor och mer ömtåliga växter.

Men ärligt talat så vill ingen ha en svärm av myggor i ansiktet varje gång man vattnar sina krukväxter. Usch.

När är det mest troligt att du hittar svampmyggor?

Problem med vuxna svampmyggor tenderar att bli mest märkbara under senhösten och vintern, av ett par skäl:

  • Krukväxter som står utomhus under varma månader börjar ofta föda upp svampmyggor. När dessa växter tas inomhus kan populationerna öka på grund av de varmare temperaturerna i hemmen.
  • Människor spenderar mer tid inomhus under de kallare månaderna, vilket gör det lättare att upptäcka ett angrepp.

Hur man blir av med svampmyggor

Att döda jordmyggor är egentligen inte särskilt svårt. Allt handlar om att störa deras livscykel och göra ditt hem ogästvänligt för dessa skadedjur. Så här kan du behandla dina krukväxter på ett naturligt sätt och bli av med myggor i jorden.

Gör den naturliga livsmiljön ogästvänlig

Larver av svampmyggor behöver fuktig jord för att överleva. Genom att låta den torka ut helt innan du vattnar nästa gång blir du av med myggen i jorden och avskräcker de nya vuxna myggen från att lägga ägg, vilket effektivt eliminerar larvstadiet helt och hållet.

Använd en blandning av tvål och vatten

Ta en kopp vatten och tillsätt några droppar flytande diskmedel eller tvål. Använd en sprayflaska för att spraya jorden med detta för att döda larverna. Upprepa denna process igen om några dagar för att försäkra dig om att du har dödat alla larver.

Vissa rekommenderar ättiksfällor, men jag har funnit att tvål och vatten är effektivare. Vinäger (och särskilt en skål med äppelcidervinäger) är bättre lämpad för att göra en fälla för fruktflugor.

Använd sand eller grus

Svampmyggor lägger sina ägg i den översta centimetern av jorden. Om du ersätter den översta centimetern med sand eller grus skapar du en torr miljö och berövar dem på de näringsrika svampar som de kan tugga på. Om de inte har tillgång till den mat som de behöver kommer de inte att vilja lägga sina ägg.

Du kan också använda vackra dekorativa akvamarinstenar för att sätta färg på några av dina favoritväxter.

Kasta bort det översta jordlagret utomhus

Äggen kan fortfarande kläckas. Låt dem kläckas utomhus i stället för i hemmet. Du vill inte bara flytta skadedjur från en del av huset till en annan.

Genom att vidta alla dessa åtgärder kan du på ett naturligt sätt kontrollera och förebygga angrepp av svampmyggor.

Hur man förebygger svampmyggor

Låt oss prata om vilka åtgärder du kan vidta för att förhindra att dessa irriterande skadedjur någonsin kommer in i ditt liv!

Övervattna inte dina krukväxter

Se till att du inte dränker dina växter. Fukt är ett stort plus för mygg, så för att göra deras nya miljö ogästvänlig måste du låta jorden de lever i torka ut helt.

Varken vuxna myggor eller deras larver kan överleva i torr jord, så låt jorden torka ut helt mellan vattningarna så ofta som möjligt.

Vatten i botten

Genom att vattna i botten kan du se till att matjorden (där myggen lägger ägg) förblir torr och samtidigt hålla växterna fuktiga och glada.

Förvara extra krukväxtjord i en lufttät behållare

Om du förvarar din krukväxtjord i påsen som den levereras i kan svampmyggor lätt ta sig in och lägga sina ägg. Äggen behöver dock luft för att överleva, så lufttäta behållare som hinkar med tättslutande lock håller larverna på avstånd.

error: Innehållet är skyddat
Sök