Krukväxter som är giftiga för husdjur: hur du skyddar dina pälsklingar

Om du har husdjur hemma vet du att de älskar krukväxter. Oavsett om de leker med bladen, gräver i jorden eller mumsar på plantorna ser djuren inomhusväxter som en del av hemmadjungeln som tillhör dem. Du kanske också vet att det finns vissa krukväxter som är giftiga för husdjur.

Även om du kanske inte kan hindra dina lurviga vänner från att tugga på växterna (läs vidare för att se varför de faktiskt borde göra det), kan du välja vilka krukväxter du placerar inom räckhåll för deras tassar för att skapa en djurvänlig och problemfri miljö.

Efter att min lilla bostonterrier på fyra kilo fick ett anfall en dag såg jag mig omkring för att se vad som kunde ha orsakat det. Även om jag kanske aldrig kommer att få veta den definitiva orsaken till anfallet, blev jag förskräckt när jag såg att en av mina krukväxter uppenbarligen hade blivit tuggad på. Jag kollade upp växten och fick veta att den är giftig för husdjur.

Lyckligtvis är den bara lätt giftig, men det var tillräckligt för att jag skulle göra min läxa och ta reda på vilka växter jag inte vill ha i närheten av mina husdjur.

Låt dem äta växter!

Att lära husdjur att inte äta växter är något som är dömt att misslyckas. Katter och hundar behöver få i sig lite fibrer för att underlätta matsmältningen. Katter äter till exempel växter för att kunna kräkas, och trots att det är obehagligt för människor är det en hälsosam aktivitet för katter.

Katter äter ofta gräs för att kunna få bort hårbollar. Katter kan inte smälta gräs eller växtmaterial och därför får det dem att spy. När de kräks kan de rensa ut osmält päls, fjädrar eller ben som irriterar deras mage. Så istället för att försöka hindra din katt från att äta gräs kan du skapa en egen grästrädgård för din katt! Ge dem lite groddat vetegräs att tugga på i en grund kruka inomhus och gör dig av med de vanliga krukväxterna som är giftiga för husdjur.

Hundar äter också gräs och växter, men inte för att kräkas. Att tillföra växtmaterial i deras kost kan hjälpa till med matsmältningen genom att tillföra fibrer eller näringsämnen som de inte får via maten. Prova att lägga till bitar av pumpa eller sötpotatis i Fidos mat eller tillsätt finfördelade grönsaker som broccoli, morötter och selleri. Om du ger hunden ett tugghorn att gnaga på hjälper du den dessutom att tillfredsställa sitt behov av att tugga. De här tipsen kan hjälpa till att förhindra att hundar äter av inomhusväxter och skydda dem från de växter som är giftiga.

Krukväxter som är giftiga för husdjur

Nedan följer en lista över vanliga krukväxter som är giftiga för husdjur och exakt hur giftiga de är. En del av dessa kan orsaka lite magont, medan andra är allvarligare och kräver en omedelbar tur till veterinären om de intas.

Bedömning: mild till måttlig

Aloe vera: Aloe kan orsaka illamående och kräkningar samt att urinen ändrar färg. Prova istället: taklök (Sempervivum tectorum).

Amaryllis: Intag av blad, stjälkar och lökar från denna populära julväxt kan orsaka kräkningar och andningssvårigheter. Prova istället: frilandshibiskus (Hibiscus syriacus).

Araceaefamiljen (kallaväxter): Dessa vanliga krukväxter inkluderar alokasia, syngonium podophyllum, missne, silverkalla, prickblad, växter ur tarosläktet, fredskalla, filodendron, pothos och schefflera, och de kan vara dåliga för husdjur som gillar att tugga på växter. De kan orsaka svullnad i munnen och ditt husdjur kan få svårt att andas och svälja. Försök istället med: gul kungsblomma (Aphelandra squarrosa).

Cyklamen: Rötterna på cyklamen är giftiga för husdjur, så om du behåller den här växten ska du vara säker på att ditt husdjur inte gräver upp den och äter upp rötterna. Försök istället med: saintpaulia.

Murgröna: Murgröna är både en vanlig krukväxt och trädgårdsväxt, och den är giftig för husdjur. Istället kan du prova: ormbunkar.

Julstjärna: Det har länge sagts att julstjärnor är mycket giftiga för husdjur, men ryktet är något överdrivet. De är visserligen något giftiga för djur och kan ge upphov till dreglande eller i värsta fall diarré. Det är bra att försöka förhindra att husdjur äter julstjärnor, men det finns ingen anledning till panik om de gör det. Försök istället med: julkaktus (Schlumbergera).

Bedömning: allvarlig

Papegojblomma: På grund av sin vackra blomma ges denna krukväxt ofta som present, och de flesta inser inte att den är mycket giftig för katter och hundar. Symtomen utvecklas snabbt och det är därför bäst att söka omedelbar veterinärhjälp för ditt husdjur om det får i sig någon del av växten. Försök istället med: orkidéer (Orchidaceae).

Kalankoe: Intag kan ge allvarliga konsekvenser för katter och hundar. Den innehåller ett gift som påverkar hjärtat. Håll dessa vackra blommande växter borta från dina husdjur för att vara säker. Försök istället med: ampelfackla (Aeschynanthus).

Sagopalm: En tropisk krukväxt. Alla delar är giftiga, men särskilt nötterna eller fröna. Redan en liten mängd kan göra ditt husdjur svårt sjukt. Försök istället med: guldpalm (Dypsis lutescens).

error: Innehållet är skyddat
Sök