6 sätt att använda alfalfa i hem och trädgård

Människor över hela världen har i århundraden haft glädje av alfalfans många användningsområden. Användningsområdena är alltifrån att ge trädgården ett lyft till att förse oss med färska grönsaker på vintern.

Den här guiden omfattar sex av de sätt på vilka jag brukar använda alfalfaväxten. Förhoppningsvis kommer du att upptäcka vad mycket du har gått miste om, ifall du inte använt denna otroligt mångsidiga och nyttiga växt!

Vad är alfalfa?

Medicago sativa är en blommande växt som tillhör familjen ärtväxter. Den är en mycket uppskattad gröda i hela världen. Alfalfa är känt som en vanlig ingrediens i djurfoder. Men frön, blad och groddar av alfalfa har många användningsområden över hela världen.

På vilket sätt är alfalfa nyttigt för människor?

Alfalfa är fullproppat med nyttiga ämnen, vilket gör att det finns många medicinska och näringsmässiga fördelar med att äta det. Framför allt har den ett högt innehåll av k-vitamin, och en enda portion av växten täcker 13 % av dagsbehovet. Alfalfa innehåller också andra näringsämnen, bland annat c-vitamin, koppar, mangan och folat.

Alfalfa innehåller höga halter av ett ämne som heter saponin. Saponin är en förening som är känd för att sänka kolesterolet. Tack vare det höga innehållet av saponin, är alfalfa bra för att sänka kolesterolet och minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

Alfalfa är också känt för att lindra klimakteriebesvär och för att förbättra metabolismen. Alfalfa innehåller också antioxidanter.

Detta är bara några av fördelarna med alfalfa. Det finns många fler användningsområden för denna underbara växt. Nu ska vi prata om några!

Sex sätt att använda alfalfa hemma och i trädgården!

Njut av alfalfagroddar

Ett av mina favoritsätt att avnjuta alfalfa är genom att äta dess knapriga små groddar! Alfalfafrön är populära att grodda och dess smak passar till nästan allt. Groddarna har en mild smak som är sötare och fräschare när groddarna är gula. Även om de är milda i smaken, innehåller de massor av näringsämnen.

Eftersom de mogna bladen smakar bittert, är de omogna groddarna mycket mer njutbara att äta. De är lätta att odla på köksbänken och det tar bara några dagar innan de är klara att ätas. Eftersom de är kalorisnåla och innehåller höga halter av k- och c-vitamin, är de ett bra alternativ om du vill kunna odla och äta färska grönsaker året om.

Jag gillar att lägga till mina groddar på smörgåsar, i sallader, wokrätter, soppor och smoothies. Du kan blanda groddarna med kryddor. De gör sig då väl tillsammans med annan mat och du kommer säkert att vilja skörda mer groddar att äta som de är.

Ett annat alternativ till att äta alfalfagroddar är att odla mikroblad. Istället för att grodda i en burk eller behållare planteras fröna i ett tunt lager jord. Oavsett hur du väljer att odla alfalfa, får du samma fördelar.

Alfalfagroddar är helt riskfria för människor att äta. De flesta groddar kan bära på livsmedelsburna sjukdomar, men om du hanterar och odlar dem på rätt sätt är dina groddar helt säkra att konsumera. Köp alltid säkra, pastöriserade alfalfafrön och se till att all utrustning är rengjord när du odlar. Följ riktlinjerna och lita på att du känner igen dåliga groddar på lukten.

Gör en hårinpackning

Alfalfa anses vara ett superlivsmedel och de höga nivåerna av vitamin A, C, E och K samt antioxidanterna i alfalfa har fått människor att leta ännu fler sätt att ta del av hälsofördelarna med denna populära växt. Om du drömmer om ett läckert hårsvall kan du överväga att använda dig av de näringsmässiga fördelar som alfalfa erbjuder.

Man har sett att det finns ett starkt samband mellan näringsstatus och håravfall. Ifall kroppen inte får tillräckligt med näringsämnen, prioriterar den matsmältningssystemet och det kardiovaskulära systemet framför hår- och hudceller. Om du får i dig alla vitaminer och näringsämnen du behöver, kan ditt hår hålla sig friskt och starkt.

Alfalfa kan intas som tillskott eller kapsel, eller så kan du göra som jag och odla den själv! Många tillsätter alfalfa i smoothies, men du bör ha i åtanke att ren alfalfajuice smakar väldigt starkt. Det är bäst att späda ut den med andra drycker.

Som gröngödsling

Gröngödsling är en gröda som odlas i syfte att förbättra markens kvalitet. De flesta baljväxter är populära val och alfalfaplantor fungerar utmärkt som gröngödsling. De kan fungera som täckgröda under vintern för att skydda kala bäddar mot kallt väder.

Tänk på det som levande kompost! Täckgrödor minskar också jorderosionen och hjälper till att hålla ogräset i schack.

Plantera alfalfa på hösten och gräv sedan upp plantorna på våren och vänd ner dem i jorden för att förbättra jordkvaliteten.

Om du vill ha en helt ny rabatt kan du istället plantera den på våren och låta den blomma under växtsäsongen innan du vänder ner den i jorden. De höga halterna av kväve, vitaminer och mineraler ger jorden ett näringsmässigt lyft.

Mal ner och använd som kompostaktivator

Om du inte vill vänta på att komposten ska brytas ner av sig själv kan alfalfa hjälpa dig! Eftersom växten bryts ner snabbt genererar den en hel del värme som bidrar till att påskynda komposteringsprocessen.

Genom att mala alfalfa och andra torkade örter och lägga dem i komposten kan du få den nedbruten och klar inom 4-6 veckor. Det bidrar också till att komposten får ännu högre näringsinnehåll.

Andra bra örter att lägga till i komposthögen är nässlor, maskros, kamomill, rölleka, vänderot, med mera.

Gör ett gödningsmedel för trädgården

Du kanske har sett alfalfamjöl i hyllan i trädgårdsbutiken. Mjölet innehåller kväve och kalium samt ett brett spektrum av andra mineraler, vitaminer och aminosyror, samt tillväxthormonet triacontanol.

Att använda det som gödningsmedel bidrar till att förbättra markstrukturen och växternas tillgång till näringsämnen.

Det är ett bra alternativ om man vill göra ett eget växtbaserat gödningsmedel. Alternativt kan du kombinera 4 delar alfalfamjöl med 1 del benmjöl för att få en enkel blandning i granulatform.

Gör alfalfate för fröplantor och rosor

Eftersom alfalfa innehåller tillväxthormonet triacontanol, är alfalfate ett utmärkt gödningsmedel för fröplantor, om det används efter att plantan utvecklat sina två första riktiga blad. American Rose Society lovordar det också, och rekommenderar det som gödning för rosor och perenner.

Detta recept kan enkelt anpassas till behovet av gödning i just din trädgård. Vid behov av en mindre mängd gödning att göda fröplantor med, lägg ingredienserna i en stor glasburk med lock och ställ den att dra på en varm plats i direkt solljus. Vid behov av en större mängd gödning till rosor och perenner, kan ingredienserna läggas i en 20-litershink eller i en stor tunna.

Uppenbarligen förtjänar alltså denna kraftfulla växt en plats i din trädgård! Med liten ansträngning får du ta del av de många fördelarna med alfalfa.

error: Innehållet är skyddat
Sök