Naturalisera perenna vårlökar i trädgården och gräsmattan

Visste du att du kan få en trädgård som producerar vårblommor år efter år? Om du naturaliserar perenna lökar kommer de inte bara att återvända varje säsong, utan de kommer också att föröka sig och du får en stor och färgstark trädgård som välkomnar vårsolen. Lär dig allt om hur du naturaliserar lökar i trädgården och gräsmattan i höst.

Om du planterar lökar i höst ska du definitivt tänka på att sätta några extra lökar här och där så att de naturaliseras i din trädgård. Nästa vår, och nästnästa, och våren efter det, kommer du att tacka mig när din trädgård utan din ansträngning fylls av blommor som bin och människor älskar.

Det är inte bara vackert och roligt, utan det är också värt att notera att plantering av lökar som naturaliseras underlättar skötseln av din trädgård. När de väl är planterade tillför de färgrikedom varje vår, och blir en återkommande glädjespridare i hela din trädgård.

De är extremt lättskötta. Allt du behöver göra är att sätta ner de små lökliven i jorden på hösten och sedan låta dem sköta resten av arbetet själva. Naturaliserade lökar har utvecklats för att överleva de hårdaste vintrarna. När de har blommat färdigt fortsätter de att växa under jorden och kommer tillbaka året därpå. De kommer att ligga tysta under jorden medan trädgården fylls med gräs eller andra växter.

Som om inte detta vore nog lockar de också till sig pollinatörer. Under den tid på året då det knappt finns något som blommar ännu, ger dessa tidiga blommande växter nektar och pollen till säsongens första bin. Hurra!

Vi sätter väl igång och sätter lök?

Vad är naturalisering?

Vissa lökar måste du plantera varje år, men andra kommer att återvända och föröka sig på egen hand i en process som kallas naturalisering.

Det finns tre huvudtyper av lökar: ettåriga, perenna och naturaliserade. Visst, naturaliserade lökar är (naturligtvis) perenna växter, men de återkommer och förökar sig i många år. Det är bra, väldigt bra, och värt ett särskilt omnämnande.

Ettåriga växter används vanligtvis för att ge massor av färg och håller bara en säsong. Perenner kommer tillbaka flera säsonger om de lämnas orörda när de har blommat färdigt. De går in i vila och får tid att samla kraft och näring inför nästa växtsäsong.

Naturaliserade lökar är fleråriga växter som gillar att lämnas åt sig själva efter att de har blommat färdigt. De skiljer sig främst från fleråriga växter i att de under rätt växtförhållanden ökar i antal varje år. Det gör de genom att producera nya små lökar eller ibland även frön.

Du kan hitta naturaliserande lökar som planterats i gräsmattor, som till exempel krokusar och snödroppar. De kan också hittas i rabatter eller under träd och buskar som påskliljor, druvhyacinter och blåstjärna (scilla).

De bästa lökarna för naturalisering

Alla lökar är inte lämpade för naturalisering. Leta efter tåliga lökar som kommer att föröka sig, och inte bara komma tillbaka varje år. Här är några bra alternativ som tillför massor av färg utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket.

 • Armenisk pärlhyacint (muscari armeniacum)
 • Tulpaner (tulipa)
 • Porslinshyacint (puschkinia libanotica)
 • Tidlösa (bulbocodium vernum)
 • Våriris (iris reticulata)
 • Kejsarkrona (fritillaria imperialis)
 • Kungsängslilja (fritillaria meleagris)
 • Aftonstjärna (ornithogalum nutans)
 • Tidlösa (bulbocodium vernum)
 • Krokus (crocus)
 • Prydnadslök (allium)
 • Narcisser (narcissus)
 • Vintergäck (eranthis hyemalis)
 • Balkansippa (anemone blanda)
 • Vårlilja (ipheion uniflorum)
 • Snödroppe (galanthus)
 • Vårstjärna (chionodoxa)
 • Rysk blåstjärna (scilla siberica)

Naturalisering av tulpaner

Tulpaner kan vara den inofficiella favoriten bland vårlöksväxter eftersom de med sin enkla blomkorg tillför så mycket färg och liv om våren.

Men när det handlar om att naturalisera tulpaner gäller det att välja rätt. De kan vara svåra att naturalisera. Många blommar bara en säsong eller några få. Leta efter oförädlade tulpaner, även kallade botaniska tulpaner, som jämfört med de större tulpanerna är mer känsliga men liknar sina vilda förfäder mer.

De oförädlade tulpanerna kommer att föröka sig och bilda klungor. De ursprungliga lökarna bildar bulbiller (små lökar som så småningom producerar egna blommor). Blommorna är 13-30 centimeter höga, vilket är mindre än en vanlig tulpan.

Med det sagt är de ett färgstarkt tillskott och passar bra i stenpartier, längs gångvägar och bland träd när de får tillräckligt med solljus!

Miniatyrtulpaner (Tulipa biflora) är en fantastisk naturaliserande tulpan med en vit blomma som är gul i mitten. Ett annat bra alternativ är anemontulpan (Tulipa praestans fuselier), en flerblommig tulpan med en djärv orangeröd färgton.

Naturalisering av påskliljor

Den enda blomma som kan konkurrera med tulpaner om rollen som trädgårdens ultimata vårdrottning är påskliljor. Deras ljusa, glada gula färg är en stark kontrast till den tynande vintern. Folk älskar dem för att de inleder våren och kan symbolisera allt från skönhet till styrka och helande.

Narcisser producerar visserligen frön, men de kan också skapa sidolökar som blir tulpaner. Efter ett eller två år börjar dessa bulbiller blomma på egen hand. Min första trädgård gränsade till ett område med naturaliserade tulpaner på granntomten. Jag såg fram emot den uppvisningen av tulpanblommor med glädje varje år och uppskattade deras spridning.

När det gäller val av påskliljor för naturalisering har du betydligt fler alternativ än bland tulpanerna! Välj livskraftiga sorter som är kända för att sprida sig. Här är några tips för att göra det ännu enklare: köp naturaliseringsblandningar som ofta innehåller mindre lökar än genomsnittet + välj områden som ligger lite avskilt i trädgården så att de kan växa ostört.

Att plantera en vårängsträdgård

Ett fält med en enda blomma är vackert, men du kan skapa din egen våräng i din trädgård med hjälp av lökar. Kombinera och blanda olika lökar för att åstadkomma ett mer naturligt utseende på din trädgård. Köp en färdig lökblandning (Tips: Till exempel den som erbjuds nedan) eller skapa din egen.

För att plantera en vårängsträdgård bör du börja med att välja en färgskala och utgå ifrån denna. Kanske gillar du djärva kombinationer av färgstarka nyanser för att liva upp våren eller så älskar du pastelltonerna hos vissa blommor.

Vill du att alla dina blommor ska blomma samtidigt? Nej! Du kan antingen ha ett fält fullt av blommor på en gång eller under hela våren. När du beställer lökar bör du se efter när de blommar för att kunna planera därefter.

Sprid ut dem bra när du planterar dem. Med tiden kommer lökarna att föröka sig och fylla ut luckorna. Ta alla lökar som du har köpt och blanda dem i en hink. Ta upp en lök i taget och plantera lite huller om buller för att få en naturlig spridning. Sätt dem i jorden i den ordning du får upp dem och njut av det som växer!

De flesta vårlökar vill ha full sol och väldränerad jord eftersom de annars har en benägenhet att ruttna. Försök att plantera din vårängsträdgård i ett område som passar in på den beskrivningen.

Under blomningen bör du undvika att klippa av bladverket medan det fortfarande är grönt. De gröna bladen absorberar nämligen de näringsämnen som behövs för nästa års blomning. Vänta åtminstone tills bladen är gula, men ännu hellre tills de är svarta eller bruna.

Hur man naturaliserar lökar i gräsmattan

Du kan naturalisera så många lökar som du vill i dina rabatter, men du kan också ha några i din gräsmatta. I naturaliserade gräsmattor växer blommor upp bland gräset tidigt på våren. Detta skapar en ängsliknande gräsmatta som du kan njuta av innan säsongens första gräsklippning.

Effekten är förtrollande och romantisk. Ännu bättre är att de är superlätta att sköta. Ju mindre du gör, desto bättre!

Lökar för naturaliserande gräsmattor

För att få en blommande start på våren kan du naturalisera vilka härdiga vårlökar som helst. Du vill ha mycket tidiga vårblommor som inte behöver störas av gräsklippning. Försök att välja kortare blommor med mindre lökar.

Krokusblommor är den vanligaste blomman i gräsmattor. Snökrokus (Crocus tommasinianus) är en enkel sort som fungerar bäst. De är små lökar som kan naturaliseras och spridas genom frön. Bägarkrokus (Crocus chrysanthus) kan också fungera, men de förökar sig inte lika snabbt. Traditionell krokus fungerar inte för gräsmattor.

Plantering av lökar i gräsmattor

Du vill plantera lökarna i redan växande gräs. Ju tunnare gräset är, desto bättre, för om det är för tjockt blir det svårt för lökarna att växa igenom. Ju mindre området beträds, desto bättre.

Precis som med vårens ängsblandning kan du blanda lökarna i en behållare och plantera dem slumpmässigt över hela gräsmattan.

Bevattna inte gräsmattan, eftersom lökarna gillar väldränerad jord. Om det blir för blött kan lökarna ruttna. Du vill också undvika att använda ogräsmedel eller gödningsmedel och undvika all slags luftning. I princip ska du alltså inte göra något alls med gräsmattan. Låter enkelt, eller hur?

Klippning av naturaliserade gräsmattor

Oroa dig inte – du kan klippa gräsmattan med naturaliserade lökar! Efter ungefär 6-8 veckor efter att dina växter har blommat kan du börja klippa. Du bör vänta tills alla delar av blomman ovanför marken har vissnat. Du måste vänta tills de dör av sig själva.

Om du klipper blommorna för tidigt skär du bort växternas bladverk och matförråd och de kommer inte tillbaka nästa år. En del av blommorna förökar sig också genom frön (till exempel chionodoxa, scilla och eranthis), så du vill låta dem blomma ut helt.

När du klipper, ställ in gräsklipparen på det högsta läget – 7-8 centimeter är idealiskt. Vissa blommor kan växa upp igen på hösten. Precis som på våren ska du vänta tills lökväxterna har dött helt innan du klipper gräset igen.

När du klipper på hösten bör du ställa om till det lägsta läget, eftersom det ger dig mer tid på våren innan du behöver klippa och lökarna får mer sol och värme för att växa.

Jag hoppas att du ger naturaliserande lökar en chans!

error: Innehållet är skyddat
Sök