Moderna krysantemum: att tänka nytt om färg för höstens utomhusdekoration

I dag kan vem som helst få tag på tåliga krysantemum och de verkar finnas till salu överallt den här tiden på året, från plantskolor till livsmedelsbutiker och stora varuhus.

Det betyder dock inte att alla är likadana. Nya sorter förädlas ständigt för att förbättra duglighet och färg. Djupare nyanser av brons, koppar, rost, persika, vin och choklad är en modern färgpalett som kan uppdatera din veranda. De nyaste sorterna av moderna krysantemum är inte bara vackra, de är också lätta att ta hand om i trädgården.

Krysantemums historia

Krysantemum har en lång tradition. På 700-talet i Japan gjorde kejsaren krysantemum till symbolen på sin kungliga vapensköld (de förekommer fortfarande på vissa japanska mynt), och i Kina på 1400-talet betraktades krysantemum som en så speciell växt att endast medlemmar av kungafamiljen fick odla dem.

Krysantemum kom till Europa på 1600-talet och ungefär hundra år senare till Nordamerika, där de kom att symbolisera ärlighet och ett långt liv. Under den viktorianska eran, då blommornas symboliska betydelse eller språk blev ett mycket populärt uttryckssätt, var röda krysantemum en favorit som användes för att representera romantisk kärlek.

Idag är krysantemum fortfarande älskat. De har kommit att representera hösten och årstidsväxlingen och är en av de mest populära blommorna i hemträdgårdar.

Den nya färgpaletten för krysantemum

Att dekorera med tåliga krysantemum handlar om att sätta färg på trädgården. Krysantemum kombineras ofta med pumpor och kalebasser i ljusa orange och gula färger. Varför inte byta ut godisfärgpaletten till något mer dämpat i år?

Benvitt

Benvitt är både klassiskt och modernt – något som är både dramatiskt och enkelt på en gång. Kombinera vita krysantemum med vita pumpor och några fallna löv för att skapa en tidlös höstvinjett.

Rostorange

Om du vill ha en dekoration som hyllar det traditionella höstorange med en modern twist kan du säga hej då till pumpaorange och välja mer dämpade toner av rost, koppar och persika. Rostorange passar bra ihop med neutrala färger, djupa gröna färger och ljusa röda färger. Jag älskar hur vintagekrukorna, rosten och färgerna samverkar för att skapa något mycket modernare.

Persika/lavendel

Lavendel på utsidan och persika på insidan, vad är det man inte kan älska med det? Färgerna har en mycket mjuk och vacker look men är tillräckligt unika för att kännas nya och intressanta. En modern krysantemum som den här behöver inga tillbehör, eftersom den är tillräckligt slående för att stå på egen hand. Plantera den här krysantemumen i en vit pumpa eller i en egen behållare. Den är ett mirakel som gör sig bäst när den stoltserar ensam. Om du måste para ihop den här krysantemumen är något med textur som en vårtig pumpa ett bra val.

Fylligt röd

Om du vill ha en traditionell färg i din höstutomhusdekoration är den här fylliga röda färgen en bra uppdatering av de vallmoröda krysantemumen som du vanligtvis ser. Dessa djupröda pomponger får fylligt lila och svarta nyanser beroende på ljuset de står i. De ser bra ut med ljusa färger som limegrön och kontrasterande svart, så leta efter partnerväxter med attraktivt bladverk. Och skippa pumporna för något mycket förfinat – dessa fylliga röda färger är bäst lämpade för en elegant dekoration.

Lavendel

När de här bleka lavendelkrysantemumen blommar lyser de nästan. Lavendel är verkligen ingen ny färg, men vad du kombinerar den med kan vara det. Tänk dig en lavendelkrysantemum i kombination med andra växter i svala toner, till exempel glasbärsgrenar och blå pumpor. Det är en fantastisk färgpalett som du inte förväntar dig på hösten!

Rosa

De fluffiga, ljusrosa krysantemumen passar perfekt ihop med rosa och vita pumpor och skapar en dekoration som känns neutral på ett fräscht och nytt sätt. De rosa krysantemumen balanseras av den rustika texturen hos halmen, vilket ger en perfekt helhet.

Choklad

Visste du att krysantemumkronblad är ätbara? De varierar mycket i smak och har rapporterats smaka syrligt, bittert eller pepprigt beroende på sort. Endast kronbladen är ätliga; plocka dem från det bittra blomhjärtat och kompostera bladen. Och se till att du bara äter blommor som är ekologiskt odlade. Kommersiellt odlade blommor kan vara fulla av bekämpningsmedel, tillväxthämmare och andra kemikalier som du inte vill äta.

error: Innehållet är skyddat
Sök