Ta in våren! Hur man tvingar fram vårlökar inomhus

Trädgårdsmästare, gläds! Om du är redo för våren kan du börja säsongen tidigt genom att tvinga fram lökar inomhus. Du kommer inte bara att få in lite skönhet i ditt hem, utan kommer också att ligga steget före när det gäller din vårträdgård. Här är allt du behöver veta om att odla lökar inomhus.

Har du någonsin önskat att våren skulle komma tidigare? Du kan få in lite vår inomhus i höst och vinter med blommande vårlökar! Med några enkla tekniker kan du tvinga lökar att växa tidigt och skapa en vårträdgård i ditt eget hem långt innan de är redo att blomma utomhus.

Du kan göra vackra, varierade arrangemang som du kan ställa ut på matbordet eller andra ytor och du kommer att känna dig soligare på nolltid. Ta några lökar och gör dig redo att välkomna våren!

För att få fram lökar till våren

Snö i maj och juni är en realitet för vissa, vilket gör att den verkliga trädgårdssäsongen är några korta månader. Men du kan fortfarande njuta av vårens underverk även om det inte känns som om det är vårsäsong utomhus. Att tvinga fram vårlökar är mitt favoritsätt att sätta lite välbehövlig färg inomhus medan man sitter och väntar på trädgården utomhus.

De bästa lökarna att odla inomhus

I teorin kan du använda de flesta lökar inomhus, men vissa är svårare än andra. För att få lyckade och enkla blommor är det viktigt att välja lökar som tål att forceras. De här är lätta att odla inomhus och ger vackra vårblommor som kommer att lysa upp ditt hem.

  • Krokus
  • Amaryllis
  • Holländsk iris
  • Hyacint
  • Pärlhyacint
  • Narcissus
  • Tulpan

Jag gillar också att odla lökar inomhus som inte är härdiga i mitt område. Vissa lökar är bara härdiga i varmare zoner och blommar inte under det kommande året. Genom att odla lökar inomhus kan du uppleva dem även om du bor i ett kallare område.

Välj kruka

Lökar kan tvingas in i en mängd olika glas eller krukor, så välj något dekorativt som kompletterar de blommor du valt. Grunda skålar och krukor är bra behållare för många lökar. Du kan också hitta behållare som är speciellt gjorda för att tvinga fram lökar – de har en bred skål i toppen som smalnar av innan den breddas till en vas, så att lökarna sitter i toppen ovanför vattnet i vasdelen.

Förbered lökarna

Att forcera lökar och andra växter är ett sätt att lura dem att tro att det är dags att blomma tidigare än vad de skulle göra naturligt. För att göra detta måste du låta lökarna genomgå en falsk ”vinter”.

Vårlökar går naturligt igenom en period av vila under vintern, och på våren när jorden värms upp tillräckligt av solen vet lökarna att det är dags att komma upp och blomma. Det vi gör är att återskapa denna effekt inomhus och på vår egen tid, så att vi kan få vackra vårblommor som blommar tidigt.

För att göra detta måste du efterlikna lökens naturliga livscykel genom att kyla den vid 2-7 grader Celsius i cirka 8-15 veckor. Detta skapar en konstgjord vinter.

Du kan kyla ner lökar på en sval och mörk plats, t.ex. i en källare eller ett ouppvärmt garage.

Du kan också lägga lökarna i en brun papperspåse i kylskåpet, så länge du ger dem en egen låda, på avstånd från frukt och grönsaker som avger etylengas.

Om du inte har tid att göra detta kan du köpa lökar som redan har kylts ner åt dig.

Plantering av lökar inomhus

När lökarna genomgått sin kalla period kan du plantera dem inomhus och övergången från kallt till varmt signalerar till dem att det är dags att växa och blomma.

Om du använder en burk eller ett annat djupt kärl fyller du behållaren med små stenar eller kulor. Lägg lökarna i stenarna eller kulorna med den spetsiga änden uppåt. Ungefär hälften av blomsterlöken ska vara nedgrävd medan den övre halvan ska vara synlig. Tillsätt tillräckligt med vatten i krukan så att den nedre fjärdedelen av lökarna är nedsänkt, men resten av lökarna är ovanför vattnet.

Om du använder ett grunt fat eller en kruka kan du lägga några stenar i botten för dränering och tillsätta krukväxtjord i behållaren. Plantera lökarna i jorden (även här med den spetsiga toppen uppåt) och lägg lite mer jord ovanpå så att de täcks precis. Vattna ordentligt. Kontrollera jorden ofta och håll den fuktig genom att vattna ofta.

Ibland behöver du inte ens jord för att odla dina lökar. Allt du behöver är en glödlampa, vatten och rätt vas. En forcerande vas är en vas som har en smal övre del och en bred nedre del. På så sätt kan löken delvis vara nedsänkt i vatten.

Om du har en forcerande vas kan du fylla den nedre delen med vatten och placera lökarna i den breda skålen överst. Om du inte har kylt dina lökar än, ställ vasen på en mörk och sval plats och vänta. Efter några veckor växer rötterna ner i vattnet. När blomman börjar komma fram kan du ta fram den för att visa upp den. Om vasen är genomskinlig kan du till och med se rötterna växa, förutom att se den vackra blomman blomma.

Dekorera!

Att odla lökar inomhus handlar om att skapa färg och skönhet i hemmet. Förutom blommornas variation och färg kan du tillföra många andra element för att försköna din inomhuslök.

Ge dina arrangemang något extra genom att lägga renmossa, polerade stenar eller platta glaskulor runt växternas bas, och fundera på att ta med några fina kvistar för att ge mer struktur åt arrangemanget. Om du tvingar ner dina lökar i jord och inte bara i vatten kan du plantera några vackra ettåriga växter som penséer eller primula i samma behållare för att skapa lite variation.

Du kan också variera lökarna och behållaren så att de passar säsongen. Om du gör det i rätt tid kan du ha lökar inomhus året runt.

Omplantering

När lökarna har blommat färdigt och du har njutit av din inomhusuppvisning till fullo kan du plantera ut lökarna i trädgården och se dem blomma igen i många år framöver. Om de är härdiga i din region kan du plantera dem i jorden och vänta på att de ska komma upp nästa vinter. Alternativt kan du också lagra dem för att odla dem inomhus igen.

Ta bort gamla blommor och blad när de sakta försvinner. När plantan har blommat färdigt klipper du av stjälkarna till fem centimeter ovanför lökarna. Ta bort lökarna från jorden och rensa försiktigt bort all smuts. Förvara dem på en sval och torr plats tills du är redo att använda dem nästa vinter.

error: Innehållet är skyddat
Sök