Organisk bekämpning av växtsjukdomar

Om du någonsin har haft en grönsaksträdgård är du förmodligen bekant med sjukdomar och skadedjur. Sjukdomar och skadedjur kan verkligen ta över i trädgården på nolltid, från mjöldagg till bladlöss och allt däremellan.

I det här inlägget definierar vi växtsjukdomar som fysiska tecken på ohälsa, oavsett om de kommer från bakterier, svamp, skadedjur eller andra orsaker.

Låt mig argumentera för ekologisk trädgårdsodling innan du bestämmer dig för att använda kemikaliska sprayer för att bekämpa dessa sjukdomar. Jag vet hur mycket arbete som krävs för att anlägga och underhålla en grönsaksträdgård, och hur frustrerande det är att allt faller isär strax innan skördetiden. Det som händer i din trädgård ger ledtrådar till vad du kan göra åt det i framtiden.

Tre faktorer som ger upphov till växtsjukdomar

Patogener och skadedjur

Det kan vara något som lever i jorden, luften eller vattnet. Många tror att detta är den enda faktorn för växtsjukdomar – finns patogenen så finns sjukdomen. Men det stämmer helt enkelt inte. De två följande faktorerna måste vara närvarande för att sjukdomen ska kunna sprida sig.

Växten är mottaglig för sjukdomen

Om du har en trädgård full av tomatsvärmare utan några tomatplantor, tror du då att de kommer att ge sig på dina tagetesar? Nej. De hatar tagetesar, så de blivande fjärilarna kommer inte att orsaka några problem i din trädgård. Detsamma gäller för svamp eller bakterier som bara drabbar vissa typer av växter.

En gynnsam miljö för sjukdomar

Exempel på detta kan vara att växten är liten och svag eller att den är stressad redan innan sjukdomen kommer. Det kan också vara så att sjukdomen överförs till växternas blad via vatten och att växter som suger upp vatten ur marken eller inte utsätts regn därför kan växa säkert.

Lösa problem i grönsaksträdgården på ett organiskt sätt

Välj rätt växter för din trädgård, jordmån, klimat

Du har kanske inte tillräckligt långa somrar, eller bor för långt ifrån solen för att kunna odla auberginer och vattenmeloner. Eller så är vädret kanske alldeles för varmt för spenat och grönkål. Växter som inte odlas i rätt balans mellan näringsrik jord och klimatförhållanden är svagare och mer sårbara för sjukdomar.

Rotera dina grödor

Om du vet att en särskild sjukdom lever i din jord, eller om det finns ett skadedjur i närheten som älskar dina grönsaker, så bör du sluta odla dem ett tag. Utan en värd kan problemet lösa sig av sig självt på några år. Undersök hur lång tid det tar för ditt problem att försvinna, eftersom det i vissa fall kan ta flera år. Vissa sjukdomar kan behöva någon form av värd att övervintra på. Till exempel övervintrar päronrost, en rostsvamp, på enbuskar, så om du separerar enbuskarna och päronen kan du rädda dina päron.

Ge dina växter allt de behöver

Identifiera näringsbrist hos växter och tillsätt det som saknas i jorden. Friska växter börjar trots allt med en sund jord!

Undersök dina växter för tecken på sjukdomar

Om du ser tecken bör du fråga dig själv vad du kan göra för att hjälpa växten att bli starkare och överleva problemet. Du kanske behöver ta bort sjuka delar av växten eller gräva upp angripna grödor. Eller så behöver du kanske offra en planta eller två i hopp om att problemet ska lösa sig. Många trädgårdsmästare odlar växter som lockar till sig bladlöss, t.ex. krasse, så att getingar, nyckelpigor och blomflugor lockas till trädgården för att äta bladlössen, och tackar dem för att de håller salladsbädden fri från bladlöss.

Detta är naturligtvis en otroligt förenklad uppsättning regler för ekologisk odling, men det är ett stort steg mot en ökad förståelse att den första försvarslinjen inte behöver vara en kemisk attack. Att börja med sund jord och friska växter, och att vattna dem väl och se till att de får det solljus de vill ha är enormt hjälpsamt för en trädgård som producerar vacker och hälsosam mat.

error: Innehållet är skyddat
Search