En enkel skötselguide för vackra ampelblommor

Amplar blir alltmer populära. Men om du inte tar hand om dem på ett lite annorlunda sätt kan de bli skrangliga i stället för att bli fylliga, vackra hängkorgsblommor. Här är tipsen du behöver för att få vackra växter i ögonhöjd och lysande blommor hela sommaren.

Har du gått (eller kört) förbi vackra hängande blommor och blivit imponerad av deras skönhet? Kanske fick du sedan idén att själv försöka odla liknande korgar, men misslyckades kapitalt?

Låt mig bara säga dig att du inte är den enda! Många har försökt och många har misslyckats.

En välplanterad och välskött ampel kan förgylla din entré eller uteplats enormt mycket. Även om amplar kan vara lite knepiga hjälper den här guiden dig att välja rätt växter, vattna rätt och ta hand om amplar. Det enkelt att plantera och underhålla en vacker blommande korg hela sommaren.

Nu kan du också odla frodiga, läckra hängande korgväxter som kommer att göra grannarna avundsjuka.

Fördelar med att odla hängande växter utomhus

Jag nämnde den största avskräckande faktorn när det gäller att odla blommor för amplar: de kan torka ut för snabbt och dö.

Låt oss nu ta upp varför du vill anstränga dig lite för att odla hängande korgväxter. Det finns faktiskt några fördelar med hängande korgblommor jämfört med trädgårdsodling i marken:

  • Att odla en ampel med blommor ger dig den färg som du längtar efter utan att behöva gräva i marken.
  • Har du dålig jord? Det är inte ens ett problem när du odlar växter i amplar.
  • Genom att placera flera växter i en enda planteringslåda får du mindre utrymme för irriterande ogräs, vilket gör att du nästan slipper ogräsrensning.
  • Eftersom amplarna hänger ovanför marken är de skyddade från blomätande djur och många skadedjur.

Vanliga problem när det gäller amplar

Även om det finns många fördelar med amplar finns det alltid ett par vanliga problem som du kan stöta på. Men det är ingen fara! Jag ska hjälpa dig så mycket jag kan.

Det här avsnittet är fullt av tips om hur du ska sköta din ampel så att den inte bara lever utan också är helt frodig under hela säsongen.

Varför dör mina amplar?

Amplar är vanligtvis fyllda med ettåriga växter som håller en säsong och sedan måste bytas ut. Även fleråriga växter som återkommer år efter år måste bytas ut eller beskäras kraftigt för att kunna fortsätta växa i en ampel efter en säsong.

En ampel är en tillfällig planteringsmaskin som används som dekoration, men absolut inte något som är tänkt att producera i flera år utan underhåll.

Genom att förstå grunderna för odlingsförhållandena kan du minska risken för att ampeln dör.

Hur ofta ska du vattna en ampel?

Amplar måste vattnas regelbundet under hela växtsäsongen. I de flesta fall är det många växter som konkurrerar om rotutrymmet i jorden och därför finns det mycket mindre utrymme för jorden att hålla kvar vatten. Detta i kombination med den dränering som sker när ampeln hänger i luften innebär att en ampel bör vattnas mycket oftare än en trädgård i jorden.

Om din ampel finns på ett soligt ställe måste du vattna minst en gång om dagen och ibland två gånger i sommarvärmen. Om ampel finns på ett mer skuggigt ställe kan du däremot klara dig några dagar utan att vattna.

Så här kontrollerar du om din ampel behöver vattnas

Kontrollera om jorden är torr genom att sticka in fingret i jorden. Om det känns varmt och torrt måste du vattna, om det känns svalt kan det vänta en dag till.

Det är bäst att vattna långsamt så att jorden kan absorbera vattnet. Häll vattnet på ampelns yta så att du kan se att det glittrar, men att det inte samlas på jorden. När vattnet börjar rinna ut i botten av ampeln har jorden blivit mättad.

Om jorden har torkat ut måste den återfuktas genom att blötläggas i vatten i några timmar.

Om du råkar åka på semester eller inte kan vattna dina amplar på några dagar, kan du ställa upp en barnpool eller ett stort badkar med några centimeter vatten och ställa in amplarna i den när du åker bort. På så sätt kan dina amplar hålla sig fuktiga medan du tar en paus från den dagliga bevattningen.

Ska man klä en ampel med plast?

Med rätt dränering i dina amplar är det inte troligt att övervattning och rotröta uppstår. Det kan dock vara problematiskt om du fodrar ampeln med något som håller kvar vattnet.

Vissa amplar har plastfodral för att hålla kvar fukten, men de flesta ettåriga växter kräver fritt dränerande jord för att hålla rötterna friska. Du kan också hitta självbevattnande amplar som innehåller en liten vattenbehållare under ampeln så att rötterna kan få tillgång till det när de behöver det.

Du kan också använda genomskinliga plastbrickor som hängs på en ampel för att samla upp vattnet och hålla det nere.

Alla dessa verktyg kan göra det möjligt för dig att gå några dagar extra utan att vattna, men de kräver ytterligare hantering för att se till att du inte låter rötterna stå i stillastående vatten, vilket kan leda till att rötterna ruttnar.

Hur återupplivar man en ampel?

Amplar som du hängde upp i början av säsongen kan börja se lite förvuxna, bruna och ojämna ut. Detta är en ganska enkel lösning.

Följ de grundläggande beskärningsreglerna för att rensa upp ampeln. Använd en sax för att ta bort allt växtmaterial som är dött, sjukt, skadat eller döende. Även om det innebär att du måste skära av halva krukväxten, tar du bort växtmaterial som tar energi från reproduktion av friskt växtmaterial, och det kommer att växa upp igen på nolltid.

Fyll en barnpool eller ett badkar med vatten och sätt ampeln under vatten i en timme eller två för att ge växterna en djupdryck.

Fyll på ampeln med några nävar kompost av god kvalitet och tillsätt lite mer gödselblandning för amplar.

Hur du tar hand om hängande korgväxter på rätt sätt hela sommaren

Nyckeln till framgång med amplar är en enkel sak att komma ihåg: amplar måste behandlas annorlunda än växter på marken. Spika dessa sex faktorer så får du de vackra hängande korgväxter du söker.

Välj rätt amplar

Eftersom problem med vattning är det vanligaste sättet för människor att ta kål på hängande växter, bör du börja med din ampel. Du vill försäkra dig om att den:

  • Har bra dräneringshål så att vattnet inte stannar kvar och dränker rötterna på blommorna i krukväxten.
  • Är tillräckligt stor för att rymma de växter som du vill ha med.

Kom ihåg att skaffa en ampel som är så djup som möjligt för att hålla en bra mängd jord och vatten för dina växter.

Välj rätt växter för amplar

När du sätter ihop en ampel bör du tänka på var du tänker placera den. Är det en plats med mycket varmt solsken? Om så är fallet, se till att du väljer växter som älskar värmen. Är det ett mer skuggigt område? Om så är fallet, välj växter som trivs i skuggan.

Oavsett vilka ljus- och temperaturförhållanden som råder på den plats där du vill att ampeln ska hänga, ska du välja växter som är lämpliga för dessa förhållanden.

Tänk också på vilken typ av växter som är mest estetiskt tilltalande i en ampel. Växter som spretar över kanten och går neråt är vackra.

En bra tumregel: om du vill ha olika växter i en ampel (även om det kan vara vackert att hålla sig till en sorts växt i en ampel!), välj spänningsväxter, spillväxter och fyllnadsväxter som beskrivs i det här inlägget.

Vattna blommor för amplar på rätt sätt

Vatten rinner ut ur amplar mycket snabbt. Att ha många plantor i en ganska liten kruka innebär dessutom att många rötter ligger ihop under jorden och konkurrerar om vatten.

Dessa kombinerade problem innebär att hängande korgblommor lätt torkar ut mycket snabbare än om samma växter växer någon annanstans. Här är några tekniker för att hålla dina hängande blommor fuktiga, glada och blommande:

  • Vattna regelbundet!
  • Använd ett plastfoder i ampeln för att hålla fukten inne.
  • Prova att använda ett självbevattnande system som en flaska eller en kula. Dessa verktyg tillför vatten till jorden när den torkar ut. Ett annat alternativ är att investera i självvattnande planteringslådor.
  • Om växterna fortfarande vissnar, bör du börja blötlägga dina amplar en gång i veckan. Det är bara att ta av ampeln från upphängningen och blötlägga den i ett badkar med vatten i ett par timmar och sedan hänga upp den igen.

Bevara näringsrik jord för hängande växter utomhus

Eftersom amplar är, ja, hängande, utsätts jorden inte för lika många mikrober, bakterier och insekter som normalt arbetar för att förbättra jorden i trädgården. Dessutom spolas de viktiga näringsämnen som växterna behöver bort när de vattnas oftare.

För att kompensera för detta kan du gödsla amplar regelbundet eller lägga till några långsamma gödselspikar som gör jobbet åt dig.

Beskär blommor i amplar

En gång i veckan bör du inspektera din ampel och ta bort döda eller bleknande blommor och bruna blad. Klipp tillbaka alla delar av växten som ser döda, bruna eller skadade ut. Detta främjar ny tillväxt, fler blommor och gör att dina amplar ser frodiga och fylliga ut.

Om du vill odla fantastiska, avundsvärda hängande korgblommor i år bör du göra några ändringar i hur du tar hand om dina hängande utomhusväxter. Genom att använda dessa enkla tips får dina hängande blommor allt de behöver för att växa till sin fulla potential och blickfång.

error: Innehållet är skyddat
Sök