Växande grönska: den nödvändiga guiden för ekologisk gräsmatteskötsel

Har du en stor gräsplätt som du inte vet hur du ska sköta? Den här guiden för ekologisk gräsmatteskötsel visar hur du kan sköta din trädgård på ett så ekologiskt och naturligt sätt som möjligt. Du får också information om några olika sorter gräs som du kan prova.

Okej, det kanske är en hård generalisering. Jag gillar en picknick på mjukt gräs lika mycket som alla andra. Samtidigt tycker jag inte om slösaktiga metoder som är skadliga för jorden.

Jag skulle mycket hellre se att alla ersatte sin gräsmatta, som kräver stora mängder vatten, med trädgårdar som tål torka, inhemska växter som lockar till sig pollinatörer eller med grönsaksodlingar som inte producerar avfall. Jag skulle föredra att ersätta min gräsmatta med plattor och marktäckare, men jag är inte den enda i huset som har något att säga till om.

Med tanke på allt ovan är en grön och fin trädgård en livsstil för många husägare. Med ekologisk gräsmatteskötsel kan du ta hand om och njuta av ditt gräs på ett ansvarsfullt och naturvänligt sätt.

Fem steg för ekologisk gräsmatteskötsel

Vi har en liten gräsyta i trädgården som barn och husdjur kan leka på. Det är en härlig, grön, ekologisk, naturlig gräsmatta som nästan inte kräver något underhåll. Om du också måste ha gräs, så är det såhär jag tar hand om min gräsmatta, utan bekämpningsmedel, ogräsmedel, handelsgödsel eller slöseri med vatten.

Förbered jorden

Räfsa gräsmattan för att ta bort allt skräp. Ta bort eventuellt ogräs utan att gräva för mycket. Genom att öppna upp jorden kan vilande ogräsfrön vakna upp och gro, vilket skapar ännu mer ogräs! Om du minimerar ogräsrensningen kommer du att minska mängden ogräs som du måste gräva upp i framtiden.

Kontrollera (och korrigera) ph

Gräset gillar alkalisk jord. Du kan enkelt kolla jordens ph-värde hemma med destillerat vatten, ättika och bakpulver. Vid behov kan du också köpa ett testkit för pH-värde i jorden.

Om du har sur jord kan du sprida ut lite kalk för att höja ph-värdet.

Översådd

En central del av ekologisk gräsmatteskötsel är en ordentlig översådd. För att göra det måste du skaffa rätt sorts frö. Gräsmattor består av olika sorters gräs – här är några av dem:

  • Ängskavle används som bas i gräsmattor. Den är köldtålig och återhämtar sig väl slitage. Den växer i klumpar så den passar bäst i en blandning där andra gräs kan fylla ut runt omkring den.
  • Ängsgröe är ett vackert grönt gräs som fyller ut fläckar bra.
  • Rörsvingel är ett lättsått gräs som tål värme.
  • Svingel tål skugga och är långsamväxande.
  • St. Augustine-gräset är grovt och tätt med breda blad. Det trivs i värme och tål inte kyla.

Välj gräsfrön som är en blandning av dessa sorter för bästa resultat. En blandning för skuggiga gräsmattor fungerar i både sol och skugga, så det är ett bra val om du har en gräsmatta med blandad ljustillgång.

Sprid fröerna jämnt över hela gräsmattan och lägg lite extra på kala områden. Täck fröna med ett tunt lager torvjord samt en blandning av kompostmaterial och sand för att säkerställa god dränering.

Nya gräsmattor ska du så tre gånger på våren, till exempel i mars, april och maj. För att fylla på gräsmattan kan du så två gånger på våren.

Klippning och gödsling

För att främja tillväxten och förhindra ogräs bör du hålla gräset 5-8 cm långt. Gödsla gräsmattan naturligt genom att lämna gräsklippet på gräsmattan efter att du har klippt. Gratisgödslet är rikt på kväve och är perfekt för torv.

Om du låter gräset växa lite längre och bilda frö innan du klipper det, har du också besått din gräsmatta i processen!

Bevattning

Ett enkelt test som du kan göra är att inte vattna gräsmattan under ett helt år. När du har gjort detta kommer du snabbt att få reda på om din gräsmattan är optimal för ditt område. Om gräsmattan inte klarar sig utan mycket vatten under hela säsongen bör du överväga att byta ut den.

Några alternativ är marktäckare, inhemska arter eller till och med ätbara trädgårdar (mer om detta i slutet av artikeln).

Om du måste vattna gräsmattan, begränsa det till 2,5 cm vatten en gång i veckan för att främja tillväxt av djupgående rötter som kräver mindre vatten och underhåll. Mät vattnet genom att placera en kopp eller en burk på gräsmattan och märk koppen 2,5 cm från botten för att få en fyllningslinje.

Vad gör jag när mitt gräs blir brunt på sommaren?

Det är helt naturligt och hälsosamt att gräset blir brunt i sommarvärmen. Gräs gillar inte värme och skyddar sig genom att gå i vila vid mycket varmt väder. Det bästa sättet att hantera detta är att acceptera att gräsmattorna blir bruna på sommaren och att de blir gröna igen när temperaturen sjunker. Spara vatten och låt växterna frodas genom att stödja deras naturliga cykel, inte hindra den.

Luftning

Om jorden är packad och behöver luckras upp kan du sticka i gräsmattan med en högaffel på hösten, sedan sprida torvjord och kratta för att fylla ut den. Detta behöver inte göras varje år. Det räcker att göra det vart 3-4:e år eller vid behov.

Tänk på att all luftning också gör det möjligt för vilande ogräsfrön att bli aktiva igen, så luftning bör bara göras när jorden är för kompakt för att frodas.

Med hjälp av de här stegen för ekologisk gräsmatteskötsel kan jag underhålla en liten och frodig gräsyta på min gård. Den är omgiven av blommande och ätbara trädgårdar. En dag kan den tas bort för alltid. Men för tillfället har jag en härlig ekologisk gräsmatta.

Gräsalternativ att prova

Om det inte är lätt att underhålla trädgårdsgräset med hjälp av dessa tips kan det vara dags att överväga att byta ut gräset. Här är några alternativa marktäckare att prova:

  • Mossa
  • Isotoma Fluviatillis
  • Njurvinda (dichondramicrantha)
  • Revsuga (ajugareptans)
  • Vitklöver (trifoliumrepens)
  • Vintergröna (vinca minor)
  • Backtimjan (thymus serpyllum)

Många fröföretag skapar också ett alternativ till eko-gräsmattor som består av tåliga växtblandningar som är perfekta istället för gräsmattor eftersom de kräver mindre klippande och vatten samt klarar att man går på det.

error: Innehållet är skyddat
Search