Höstblommor för strålande höstfärger!

Om du alltid har förknippat hösten med slutet på växtsäsongen måste du prova dessa höstblommor. Läs vidare för att lära dig mer om höstblommor som kommer att ge din trädgård vackra färgstänk i år.

Jag blir alltid förvånad över de höstblommande blommorna i min trädgård som är så färgglada långt in på hösten. Dessa kraftfulla växter har färgen som stöd för sina ansträngningar, de är lika lysande i färgen som de är starka i stammen.

Höstblommorna är en sådan show i trädgården för oss trädgårdsmästare, men de är också en viktig födokälla för våra bevingade vänner, bin och andra pollinatörer.

Vilka blommor blommar på hösten?

Jag har alltid tyckt att hösten får för lite uppmärksamhet. Folk tänker alltid på våren när de tänker på färgglada blommor, men hösten har så mycket mer än bara dämpade nyanser av orange och brunt att erbjuda! Med lite framförhållning kan du få en trädgård som är full av färger den här säsongen. Här är några av mina favoritblommor som blommar på hösten.

Höstaster (Asteraceae)

Astrar är det första många tänker på när de tänker på höstblommande blommor. De är ett stort växtsläkte som älskar direkt solljus och kortare dagar för fruktsam blomstring. I kallare klimat blommar de långt in i oktober.

Höstaster kan vara allt från små 30 centimeter höga växter till enorma 2,5 meter höga monster! Ofta har de en stor spridning på 90 centimeter och är 90-120 centimeter höga. Välj en sort och färg som passar bäst i din trädgård för att få många blommor sent på säsongen.

Härdiga krysantemum

Du vet att hösten är på väg när det står krysantemum utanför varje butik i kvarteret! Härdiga krysantemum övervintrar i klimatzonerna 5-9 och gör sig bra i krukor (försök att plantera dem i en pumpa) eller i en rabatt. Deras glada, ljusa blommor ger höstträdgården en färgkick. Krysantemum finns i praktiskt taget alla tänkbara färger, och de är ett vackert tillskott i vilken trädgård som helst.

För att få krysantemum som stått i trädgården hela sommaren att blomma mer på hösten kan du klippa ner dem ordentligt i mitten/slutet av sommaren och se hur de får en ny chans att blomma. Ta bort blommorna när de börjar blekna, vilket gör att fler blommor kommer att växa fram.

Röd solhatt

Röd solhatt har stora, dramatiska, purpurröda kronblad och en stor orange kula i mitten. Den börjar blomma i juni och fortsätter att blomma fram till den första frosten.

När temperaturen sjunker och de purpurfärgade solhattarna slutar blomma, är fröhuvudena mycket dekorativa och ger mat åt lokala fåglar hela vintern.

De kan anses vara sommarblommande, men om du beskär solhatten på sommaren kan du ha blommor ända in på hösten.

Höstglädje

Dessa fantastiska, skulpturala växter börjar blomma på sensommaren och fortsätter att blomma långt in på hösten, som namnet antyder. De är härdiga och torktåliga, vilket är en välsignelse under sensommarens varma och torra dagar.

Deras blad är vackra i sig själva och kan vara gröna, vinröda, brokiga eller till och med svarta. De stora, samlade blommorna är först gröna, för att sedan bli rosa och sedan få en fantastisk djupröd nyans. Skörda blommorna och torka dem för att få ett vackert och varaktigt torkat arrangemang.

Solbrud

Jag vet, jag vet, ”solbrud” låter inte precis som något som hör till en trädgård, men låt inte namnet lura dig. Den här växten producerar faktiskt vackra höstblommor i varierade nyanser av rött, orange och gult. Och nej, de kommer inte i bikini.

Ge dem direkt solljus så kommer dessa höstblommande blommor att växa sig stora och ge massor av vackra blommor.

Sträv rudbeckia

Dessa gamla trädgårdsfavoriter börjar blomma på sommaren och fortsätter långt in på hösten. Sträv rudbeckia blir ungefär 45-60 cm höga och kan till och med bli buskformade när de trivs. De gyllengula kronbladen och svarta eller mörkbruna kottarna i mitten ger en vacker kontrast i höstträdgården.

Dessa blommor kräver minimal skötsel, vilket gör dem till ett enkelt val för både nybörjare och mer erfarna trädgårdsmästare. För att förlänga blomningen och öka antalet blommor, ta bort vissna blommor.

Ärenpris

Ärenpris livfulla blomspikar är oftast en vacker nyans av blålila, men det finns även rosa och vita sorter. Ärenpris gillar väldränerande jord och blommar rikligt fram till säsongens första frost. Låt blommorna blomma längre genom att knipsa bort alla vissna blommor.

Det är värt att notera att veronicaarten av ärenpris är ätbar. Den kan användas i te för att lindra allergier och astma. De torkade blommorna kan också tillsättas i en lotion eller balsam för att lindra hosta.

Höstblommande blommors hedersomnämnande: alunrotens fantastiska höstlöv

Höstblommande blommor är inte det enda du kan plantera för att liva upp höstträdgården. Den här växtens dekorativa löv i röda, gröna, lila, rosa, gula och orange nyanser skiftar färg och blir intensivare när temperaturen svalnar.

Om du har turen att bo i klimatzonerna 5-9 kan du njuta av alunrot året runt. Plantera i sol eller skugga och njut av föreställningen!

Som du kan se innebär slutet av sommaren inte slutet på din vackra trädgård! Låt inte våren få allt det roliga i år. Fyll rabatterna med dessa tåliga höstblommande blommor och ge din trädgård en ny chans. Du kommer inte att ångra dig.

error: Innehållet är skyddat
Sök