Tips om skötsel av aloe vera som du behöver veta

Aloe vera är en av de bästa krukväxterna och prydnadsväxterna att odla. De ger inte bara ett grönt inslag med sina tjocka, köttiga blad, utan är också en underbar medicinalväxt att ha till hands. För att se till att du får ut det mesta av din planta, följ dessa tips för skötsel av aloeplantor!

Även om jag ägnar den mesta tiden utomhus och i trädgården finns det några krukväxter som ligger mig varmt om hjärtat. Naturligtvis är aloe vera en av dem.

Oftast odlar vi krukväxter för deras skönhet och för att ge en känsla av liv inomhus för att skapa grönska året runt. De flesta krukväxter ger oss dock inte många av de helande egenskaper som jag älskar så mycket med mina utomhusväxter.

Men aloe vera är det bästa av två världar. Aloe vera är mycket lätt att odla och ta hand om, och är en av de första växter jag rekommenderar att örtspecialister odlar. Dess köttrika gröna blad ger fantastiska fördelar för huden när den appliceras direkt. Och i vissa klimat kan man till och med odla den utomhus!

Njut av den här växtens skönhet och ha den alltid nära till hands när du behöver den som mest.

Användning av aloe vera

Aloe vera är faktiskt en av världens äldsta växter som är känd för medicinsk användning. Den är ursprungligen hemmahörande i östra och södra Afrika, men du kan nu hitta den i de flesta hörn av världen eftersom det är en mycket anpassningsbar växt.

Folk använder aloe vera mest som en läkeväxt för huden. Den är antibakteriell och antiseptisk och dödar bakterier och svampar för att rengöra skärsår och sår. Växtens pH-nivå är anpassad till vår hud och hjälper till att rengöra den. Just därför använde jag den i ett av mina recept för handtvål.

Vissa använder även aloe vera som laxermedel och matsmältningshjälp, och det fungerar verkligen bra! Var försiktig eftersom den ibland kan bli för effektiv och orsaka kramper och rörelser i tarmarna.

Men alla vet förstås att aloe vera är din bästa vän efter en dag i solen genom att minska inflammation och smärta från solbränna. Även de mest flitiga solskyddsanvändarna som jag kan bli lite rosa efter en dag på stranden. Gelén är mest verkningsfull när den används direkt från växten.

Du kan se hur jag använder aloe vera för att behandla solbränna och alla andra egenskaper hos växten i min aloe vera-örtguide.

Olika typer av aloeväxter

Varje typ av aloe har olika krav på skötsel, men för det mesta är de alla vackra växter som kräver lite underhåll. Här är några av de mest populära typerna av aloe som du kan stöta på.

Aloe barbadensis

När man talar om aloe vera menar man aloe barbadensis. Detta är den viktigaste växten som jag kommer att tala om i dag. Det är den vanligaste aloeväxten som används för hudvård och för intag, eftersom den är full av alla de växtbaserade fördelar som anges ovan. Odla den här växten för att använda den mot solbrännskador och för andra medicinska ändamål.

Du kan identifiera den genom att leta efter vitaktiga fläckar på bladen som försvinner när växten åldras. Den har också tandade kanter och gula blommor när den blommar.

Aloe cameronii

En av de mest populära prydnadsaloerna är aloe cameronii. Den är lite mer vild och spretig och har långa, böjda, tandade blad. Bladfärgen beror på hur mycket sol och vatten den får, men de flesta odlar den för att få den lysande röda kopparfärgen. Du kan också se röd-orange blommor på senhösten.

Aloe aristata

Många odlar den här typen av aloe för sin kompakta form och sina unika blad. De tuffade bladen har vita spetsiga kanter, små tänder och små vita upphöjda punkter.

Beroende på ljuset kan den vara blek till mörkgrön. Den växer i klungor och kan ge röd-orange blommor.

Aloe polphylla

Om du vill odla en aloe med en wow-faktor ska du odla aloe polyphylla. Den är känd som spiralaloe och skapar en fantastisk visuell punkt i trädgården eftersom den bildar en spiralform. Bladen är köttiga, triangulära och tandade. Den blommar inte ofta, men du kan se laxrosa blommor på den.

Aloe maculata

Du kan känna igen denna aloe på de utmärkande vita fläckarna på bladen och kanterna. Den är en lågväxande prydnadsväxt som också har röda rörformade blommor. Vissa kallar den här typen av aloe för tvålaloe eftersom lokalbefolkningen använde växten för att göra ett tvålskum i vatten.

Hur man tar hand om en aloe vera-växt

Även om den är ganska lätt att sköta vill du ändå ge din aloe vera de bästa möjliga växtförhållandena för att få en stor och frisk planta. På så sätt kan du skörda den ofta och använda den för att behandla solbränna.

Inomhus

Behandla din aloe vera-växt inomhus som vilken annan saftig växt eller kaktus som helst. Den största skillnaden är att aloe vera tenderar att vara mer tolerant mot svagt ljus. Den gillar indirekt ljus. För mycket direkt ljus kan få bladen att torka ut och bli gula. Förvara den i stället i ett soligt rum, bortom fönster och glas.

Aloe vera-växter gillar väldränerande jord som består av lika delar krukväxtjord och sand. Om jorden är fuktig hela tiden kan det leda till rotröta, vilket kan identifieras med bruna eller slappa blad.

För att undvika att rötterna dör får du aldrig låta aloe vera stå i ett fat med vatten, utan vattna med några veckors mellanrum. När du vattnar ska den suga upp vattnet ordentligt och sedan låta torka ut den helt innan du vattnar den igen.

Växten trivs i trånga utrymmen eftersom den har grunda rötter. Du bör sätta den i en kruka som är tillräckligt stor för att växten inte ska tippa över av sin vikt.

Aloe vera-plantor ger ofta utväxter från moderplantan som du enkelt kan föröka och sätta i en ny kruka.

Utomhus

Aloe vera-växter för utomhusbruk trivs i varma, fuktiga klimat och anses vara ganska toleranta mot torka. De är tåliga ner till -2°c.

Aloe vera-växter behöver väldränerande jord med mycket organiskt material, och de ogillar att stå i vatten, då jorden är blöt under långa perioder. Innan du planterar, se till att blanda en rejäl dos kompost i jorden, särskilt om du har ler- eller sumpig mark för att få bättre dränering.

Utomhus kan du plantera din aloe vera i halvskugga eller direkt sol. De tål skugga, men för mycket skugga gör jorden för fuktig och växten blir mer sårbar för skadedjur och sjukdomar.

Om du odlar en aloe vera utomhus i en kruka ska du använda en väldränerande jordblandning och vattna oftare. I en kruka är de mer benägna att brännas av solen.

Vanliga frågor om skötsel av aloe vera

Varför har min aloe vera bruna toppar?

Bruna spetsar tyder på att växten antingen inte får tillräckligt med vatten eller att den får för mycket sol, vilket tyder på att den brinner. Aloe vera-plantor föredrar ljus, indirekt sol.

Var dock försiktig med övervattning, eftersom det snabbt kan leda till rotröta. Om växten har slappa bruna blad eller svarta fläckar är det ett tecken på övervattning.

Ska jag klippa av de bruna topparna på min aloe vera?

Du kan klippa bort bruna spetsar eller bruna blad. Det betyder att den delen av växten är död och genom att klippa bort den kan du rikta växtens energi till de delar som fortfarande växer och är gröna. Den skurna spetsen förseglar sig själv.

Hur ofta behöver aloe vera sol?

Aloe vera-växter kan vara skuggtoleranta, men de behöver ändå sex timmars indirekt ljus per dag. Om den inte får tillräckligt med sol kan jorden förbli fuktig för länge och orsaka rotröta. Stammarna kan också bli svaga och göra växten mer mottaglig för skadedjur och sjukdomar.

När ska jag plantera om min aloe vera?

Aloe vera-plantor kan bli topptunga när de blir större. Eftersom de gillar grunda krukor behöver du inte plantera om plantan förrän den fysiskt börjar falla omkull. Du kan också plantera om växten om jorden är i behov av en uppfräschning eller om det finns för många utlöpare.

Växer aloe vera tillbaka efter att man klippt den?

När du har skurit av ett blad kommer det inte att växa igen. Växten fortsätter dock att producera nya blad för att ersätta dem. När du skördar en aloe vera ska du ta de äldre yttre delarna av plantan först. Om du är i behov av en ny planta kan du föröka den med en av de små utväxterna.

error: Innehållet är skyddat
Sök