Gräsklippning utan sladd: hur man använder en rullgräsklippare

När det är dags att klippa gräsmattan i år, varför inte göra det med mindre buller, utan föroreningar och med extra hälsofördelar? En rullgräsklippare är ett bättre alternativ än en bensin- eller elgräsklippare eftersom den bidrar till mindre buller och skadliga utsläpp.

Rullgräsklippare förbrukar inte en massa elektrisk energi eller bensin. Istället ger de dig ett bra träningspass. Men var inte rädd, dagens rullgräsklippare är utformade så att de kräver mycket lite ansträngning att skjuta framför sig, kanske mindre än en tung bensin- eller elgräsklippare.

Som om det inte vore nog ger en rullgräsklippare din gräsmatta en bättre klippning genom att topparna skärs av rent i stället för att hackas och slitas sönder.

Om du är redo att byta till en ny gräsklippare kan du läsa vidare, för i den här artikeln finns allt du behöver veta om gräsklippning med en rullgräsklippare.

Hur man använder en rullgräsklippare

Rullgräsklippare klipper gräset rent som en frisör klipper ditt hår, medan gräsklippare med roterande drivkraft klipper gräset genom att hacka och slita, vilket resulterar i en gräsmatta som är mottaglig för sjukdomar och skadedjur.

Det finns några saker du måste veta för att få bästa möjliga klippning med din rullgräsklippare. De här tipsen hjälper dig att vilja köra utan sladd för alltid.

Du klipper för ofta!

Du klipper förmodligen mer än du borde. Klipp gräsmattan högst var 5:e till var 7:e dag under högsäsong. Gräs för svala årstider växer aktivt på våren och hösten. Gräs för varma årstider växer aktivt när det är varmare. Du behöver dock inte känna till din grästyp för att räkna ut det. Titta bara på hur den växer!

Klipp mindre ofta, om alls, under lågsäsong. Det är bättre om gräset blir lite längre, så att växterna kan mogna och sätta starka rötter. Om du låter det gå till frö innan du klipper, sparar du påsar med gräsfrö i processen.

Den idealiska höjden

Håll gräsmattan på en idealisk höjd för att främja kraftig tillväxt och förhindra ogräs och värmeskador. Gräsmattans minimihöjd beror på ett antal faktorer, till exempel grästyp, årstid och växtförhållanden. Vengräs (som ofta används på golfbanor) ska klippas kort från cirka 0,6 centimeter till cirka 1,9 centimeter, medan gräs som rajgräs (som ofta används på gräsmattor) ska hållas högre – mellan cirka 3,8 centimeter och cirka 6,3 centimeter.

Låt gräsmattan vara kortare under de svala och/eller fuktiga vårmånaderna, men se till att gräsmattan har den högsta rekommenderade höjden under de varma och torra sommarmånaderna.

Högre gräs har djupare rötter, vilket gör att det kan gräva djupare efter fukt. De längre bladen skuggar också jorden, vilket minskar vattenförlusten och skyddar växterna från solbränna.

Klippning av högt gräs

Du bör inte klippa mer än en tredjedel av den totala gräshöjden i en enda klippning. Om gräset är mycket långt kan det ta några klippningar för att få ner det till den idealiska höjden. Ge gräsmattan minst två dagars vila mellan gräsklippningarna. Om den ideala gräshöjden till exempel är cirka 5 centimeter och den nuvarande höjden är cirka 10 centimeter, klipper du gräsmattan i två separata klippningar. Den första klippningen minskar gräsmattans höjd med högst 3,3 centimeter; den andra klippningen minskar den ytterligare med cirka 1,5 centimeter för att uppnå 5 centimeter (för enkelhetens skull, ta bort cirka 2,5 centimeter vid den första klippningen och ytterligare 2,5 centimeter vid nästa klippning).

Klippning av vått gräs

Det är bäst att vänta med att klippa gräsmattan när den är våt. Våt gräsmatta är svårare att klippa eftersom den ligger platt och klibbar ihop. Om gräsmattan är riktigt mättad kan du dessutom orsaka kompression av jorden om du går på den.

Lämna gräset från gräsklippningen i fred

Avklippt gräs är ett utmärkt kväverikt gödningsmedel för gräsmattan. Ta inte bort dem om de inte är sjuka eller är mycket långa och inte snabbt bryts ner. Klipp gräsmattan och låt det klippta gräset falla ner där det kan. Sopa upp trottoarer och gatstenar, men låt det klippta gräset ligga kvar och täcka jorden.

Efter ungefär en dag har det klippta gräset arbetat sig in i mellanrummen mellan bladen och skapat ett fukthållande marktäcke som bryts ner och ger näring åt växtrötterna.

Rensa upp kanterna

Precis som en rullgräsklippare är grässaxar ett överlägset alternativ till en trimmer. De är hälsosammare för gräset, tystare, föroreningsfria och enkla att använda. Jag kommer inte att ge några instruktioner om hur du använder dem eftersom jag är säker på att du redan kan det.

Regelbunden skötsel och underhåll

Innan gräsklippningssäsongen börjar bör du se till att boka tid för årligt underhåll hos en reparatör för gräsklippare. När du ändå är där kan du boka en tid för hösten också, eftersom du behöver både vår- och höstservice för att vara säker på att din gräsklippare fortsätter att fungera.

Jag skojar! Detta är serviceplanen för en elektrisk eller bensindriven gräsklippare.

En rullgräsklippare behöver nästan ingen skötsel. Skaffa ett kit för slipning så kan du snabbt och billigt slipa knivarna. Du kan rengöra den med en borste eller slang och smörja fogarna med ett silikonfett om den börjar bli stel. Det bästa är att det inte finns någon motor som kan gå sönder, så du kan göra allt själv. En rullgräsklippare är en investering som varar på obestämd tid!

Klara, färdiga, klipp!

Tror du att det är svårt att använda en rullgräsklippare? Inte alls!

  • Ställ in klipparen på önskad klipphöjd
  • Klipp och lyssna uppmärksamt på knivarnas knipsande ljud
  • Borsta bort klippt gräs från gräsklipparen
  • Ställ undan gräsklipparen
error: Innehållet är skyddat
Sök