Örtguide för salvia: en lättskött läkeört

Salvia har varit en av de mest populära kryddväxterna sedan urminnes tider. Den ger en fantastisk smak till många olika rätter, men örten har också många läkande egenskaper. När den planteras i trädgården lockar den dessutom till sig nyttiga pollinatörer och förhindrar skadedjur.

Salviaplantan är tålig och lätt att odla, så om du inte redan odlar detta kraftpaket i trädgården är det kanske dags att börja den här säsongen. Läs vidare för en grundläggande guide om salvia, som ger dig all den kunskap du behöver för att odla, skörda, konservera och använda salvia.

Kryddsalvia eller Salvia officinalis är en flerårig ört som kommer från Medelhavsområdet. Salvia är en del av myntafamiljen och växer till en buskig växt som kan bli upp till en halvmeter hög och en halvmeter bred.

Den har lila, vita eller rosa blommor och avlånga, grågröna blad som är täckta av ett fint ludd. Bladen har en jordig, välsmakande ton som är särskilt populär i kött- och fågelrätter.

Salvians historia

Salvia, liksom de flesta örter, har en fascinerande historia som sträcker sig från Medelhavet till Egypten, Frankrike och Kina. Salvia har bevisat sina fördelar genom tiderna, från att öka fertiliteten till att förhindra infektioner.

Hälsofördelar med salvia

Namnet Salvia kommer från det latinska ordet ”salvare” som betyder ”att rädda” eller ”att läka”, vilket syftar på salvias förmåga att läka kroppen. Den har använts medicinskt i tusentals år och anses vara en bra läkeväxt än idag.

Salvia är kraftfullt antiinflammatorisk – när den tas internt hjälper den till att minska inflammation i matsmältningssystemet, vilket i sin tur hjälper till att lindra magsmärtor. Den används också ofta för att behandla halsont.

Salvia har också kraftfulla svamp- och bakteriedödande egenskaper. De gamla grekerna och romarna använde salvia som ett konserveringsmedel för kött eftersom salvia hjälper till att minska bakterier.

I aromaterapi sägs doften av salvia öka fokus och skärpa minnet. Prova att ha en kruka med salvia nära skrivbordet eller arbetsplatsen och när du börjar känna att du tappar fokus kan du krossa ett blad och andas in doften.

Odla salvia

Salvia är en hårdstammad, flerårig ört och i mildare klimat kan den skördas året runt. Vanlig kryddsalvia (Salvia officinalis) är silvergrön och har den bästa smaken för matlagning. Det finns också många attraktiva sorter av salvia med lila, brokiga eller trefärgade blad.

Salvia som sällskapsväxt

Salvia är ett underbart tillskott i alla trädgårdar, både för sina ört- och kulinariska användningsområden och som trädgårdshjälp. Även om du inte lagar mat med salvia kan du överväga att plantera den i ditt grönsaksland som en sällskapsväxt för att locka nyttiga insekter och förhindra skadedjur. När växten blommar lockar de doftande blommorna till sig honungsbin och fjärilar, medan bladens starka arom hjälper till att avskräcka bönparasiter, morotsflugor, kålmaskar och kålflugor.

Hur man börjar odla salvia

Du kan odla salvia inomhus antingen från frön eller sticklingar. Många föredrar att odla från sticklingar eftersom salvia är så lätt att föröka och sticklingar ger stora, fullmogna plantor mycket snabbare än fröodling.

När du planterar i trädgården, välj ett soligt område och ge salviaplantorna 65-75 cm utrymme mellan varje planta så att de har tillräckligt med utrymme att växa. Plantera salvia i kväverik, väldränerad jord och vattna regelbundet så att den aldrig torkar ut helt.

Hur man tar hand om en salviaplanta

Beskär plantan efter blomningen. Ta bort döda grenar och klipp tillbaka plantan till ungefär halva storleken. Detta uppmuntrar till ny tillväxt och din salviaplanta kommer att förbli buskig och prydlig.

Salvia är tålig och övervintrar lätt. Ge den bara lite extra kompost under de kallare månaderna för att skydda den när temperaturen sjunker.

Skörda och konservera salvia

För att skörda salvia för färsk användning, ta bort blad eller stjälkar efter behov för recepten. Om du behöver skörda ett stort antal blad ska du göra det som en beskärning. Klipp tillbaka stjälkarna till halva storleken för att uppmuntra en mer buskig tillväxt, eller ta bort hela grenar från basen för att tunna ut plantan. På så sätt kan du skörda en stor mängd salvia samtidigt som du behåller plantans form och hälsa.

Om du har en stor skörd eller vill torka salvia för senare användning kan du knyta ihop salviastjälkarna till buntar och hänga dem upp och ner på en ren och torr plats med god ventilation. När bladen är helt torkade tar du bort bladen från stjälkarna (de kommer att smulas sönder till flingor) och förvarar dem i en lufttät burk. Släng stjälkarna i komposthögen.

Vad används salvia till?

Använd färska eller torkade salviablad i matlagning, i växtbaserade skönhetsrecept eller för att brygga ett medicinskt te (du kommer förmodligen att vilja tillsätta lite honung). Du kan till och med använda den för att lindra obehagliga insektsbett – krossa ett färskt blad och gnugga försiktigt saften på det drabbade området.

Du kan också använda salvia som myggmedel genom att bränna knippen i din lägereld, eller använda den som ett hjälpmedel i kampen mot förkylning. Som du ser är denna växt mångsidig och lätt att odla, vilket gör den till ett måste i alla hemträdgårdar.

error: Innehållet är skyddat
Search