Örter på vintern: Lär dig hur du övervintrar örter

Undrar du vad du kan göra med örter på vintern? Om du har en blomstrande örtträdgård kan du skydda den aktivt genom att använda några av dessa idéer. Här är allt du behöver veta om hur du kan övervintra örter och hålla dem glada hela året.

Hemodlade örter är underbara att ha till hands för kulinariska ändamål, recept för naturlig skönhet och för sina naturligt helande egenskaper. Bara för att den kalla säsongen börjar betyder det inte att du måste ta farväl av din örtträdgård.

Många örter kan övervintra utomhus om de sköts på rätt sätt. Du kan också konservera örter på kreativa sätt och övervintra dem inomhus. Lär dig hur du övervintrar örter med dessa enkla tips.

Örter som kan stå ute på vintern

Vissa härdiga örter klarar sig bra utomhus under alla årstider. Du kan lämna dessa växter utomhus och lita på att de kommer tillbaka när snön tinar om du följer skötselguiden nedan – perenna örter som rosmarin, salvia, gräslök, vintersalvia, timjan, oregano och mynta kan stå utomhus under vintern i många områden.

Hur man förbereder örter utomhus för att överleva vintern

Följ de här stegen för att se till att din örtagård är redo att möta väder och vind.

Ogräsrensning

Börja med att ta bort allt ogräs som växer upp runt basen av dina örter, så att de inte kvävs när de börjar växa igen på våren.

Beskärning

Oregano, rosmarin, citronverbena, timjan och salvia kan alla övervintra utomhus och kan med fördel beskäras på hösten. Klipp bort de översta bladen och eventuella döda blommor och skär bort all död ved på plantan.

Du kommer förmodligen att upptäcka att du har beskurit bort många användbara örter.

Skydd

Alla örter gynnas av ett 5-10 cm tjockt lager kompostmylla för att förhindra att marken fryser och för att skydda dem från den hårda vinterkylan. Vissa örter behöver extra skydd i form av en säckväv, en kartong eller en trädgårdsfilt för att hålla dem isolerade.

Örter som behöver flyttas inomhus på vintern

Ettåriga örter som basilika, ananassalvia, dill, gurkört, persilja, krasse, stevia, kamomill och citrongräs är känsliga för kalla temperaturer. Dessa örter överlever sannolikt inte de hårda utomhusförhållandena.

I stället för att gräva upp dem helt och hållet kan du försöka föröka dem från sticklingar och odla dem inomhus. Det är särskilt lätt att odla basilika från sticklingar.

Både ettåriga och fleråriga örter kan planteras i krukor och tas in innan säsongens första hårda frost. Det finns många kreativa sätt att odla örter inomhus. Växterna är inte bara vackra på köksfönstret eller bänken, utan är också en praktisk lösning. Det är fantastiskt att kunna skörda färska örter direkt från köket när du lagar mat!

Persilja kan vara svår att gräva upp eftersom den har långa rötter som lätt störs. Gräv djupt under växten och sätt den i en kruka med stort djup, cirka 25 cm.

Mynta, timjan och oregano är lätta att gräva upp ur jorden och klarar av att odlas inomhus.

Rosmarin kan trivas inomhus, men det kan också vara svårt. Det bästa är att placera den i ett fönster där den håller sig sval och får mycket naturligt ljus. Om du vill veta mer om denna ört kan du hålla utkik efter vår kommande guide om rosmarin som kommer att publiceras snart.

Innan du tar in örter ska du kontrollera dem noga för att se om det finns skadedjur eller skador från skadedjur. Om du ser några kan du spraya växterna med lite tvål blandat med vatten för att bli av med ovälkomna kryp.

Berika jordmånen

Om du gräver upp dina örter och tar dem inomhus över vintern är det ett perfekt tillfälle att tillsätta näringsämnen till jorden inför nästa vår när du ska plantera om dina örter. Gräv ner kompostmaterial i jorden så kommer din rabatt på våren att vara rikare och mer näringsrik och ge friskare och mer produktiva växter.

Fler sätt att skydda din trädgård på vintern

Vinterörter är inte de enda växter som behöver din uppmärksamhet och vård! Så här kan du få en sen skörd och skydda resten av trädgården under de hårda vintermånaderna. Det är väl värt tiden och omsorgen under de kallare månaderna för att se en blomstrande trädgård leva vidare året runt!

error: Innehållet är skyddat
Sök