De bästa krukväxterna som trivs i svagt ljus

Det här är de bästa inomhusväxterna som trivs i svagt ljus! Om du vill lysa upp ett mörkt hörn eller skapa lite liv i din källare kan en av dessa vackra växter som lämpar sig för svagt ljus göra susen. Här får du veta vilka växter som trivs utan solljus och hur du tar hand om dem.

Att införa växter i huset är mitt favoritsätt att ge alla rum ett litet lyft. När man har växter omkring sig känns allting lättare, ljusare och mer levande. Oavsett om du är nybliven växtförälder eller erfaren växtägare ger krukväxter färg och textur åt ett rum, renar luften och ser trevliga ut i största allmänhet.

Biologin hos inomhusväxter som trivs i svagt ljus

Men hur är det när ljusförhållandena i ditt hem inte är idealiska? Många tror att man bara kan ha krukväxter i ljusa utrymmen där de får mycket näring från solen. Tack och lov är det inte alltid så.

En handfull tropiska, bredbladiga växter är anpassade för svagt ljus genom grundläggande biologiska egenskaper: de har stora blad som suger upp så mycket ljus som möjligt. Vissa har också ett vaxliknande yttre skikt som hjälper till att hålla kvar fukten och ger dem en dubbel funktion som inomhusväxter som inte kräver mycket skötsel.

Hur man tar hand om inomhusväxter som trivs i svagt ljus

Jag får ofta frågor om hur man sköter inomhusväxter som föredrar svagt ljus, och mitt svar är alltid detsamma: det beror på vilken växt det handlar om.

Med detta sagt är det i allmänhet sant att växter med lågt ljusbehov inte kräver mycket vatten, så det kan vara lika enkelt som att plantera dem i väldränerad jord och vattna dem en gång i månaden.

9 krukväxter som lämpar sig för utrymmen med svagt ljus

Här är några av mina favoritväxter som trivs i svagt ljus. Jag hoppas att de ger lika mycket glädje i ditt hem som de har gjort i mitt!

Aglaonema (silverkalla)

Aglaonema har uppseendeväckande brokiga blad i röda, rosa, gula och gröna nyanser. Placera den här växten i ett utrymme där det behövs lite färg och du kommer inte att behöva några blommor.

Silverkallan trivs bra i utrymmen med svagt ljus och den är också mycket tålig för torka, så om du glömmer att vattna den ett tag är det ingen fara. Perfekt för personer som är nybörjare på krukväxter eller för dem som inte anser sig ha gröna fingrar.

När du väljer en silverkalla ska du vara uppmärksam på växtens färg. De äldre hybriderna, som oftast är grönfärgade, tål svagt ljus och växer bra. De nyare färgstarka hybriderna behöver medelstarkt ljus och passar bra i ett östligt eller västligt fönster. Om de placeras i svagt ljus förlorar de sina klara färger.

Chlorophytum comosum (ampellilja)

Ampelliljor älskar svagt ljus och kräver inte mycket uppmärksamhet, förutom att de ibland behöver vattnas när jorden känns torr. De skickar ut långt grönt bladverk och små vita blommor som väller ut över kanten på krukan, vilket gör dem till ett utmärkt val för en inomhusampel.

Dracaena fragrans (doftdracena)

Dessa krukväxter kräver inte mycket skötsel och ser ut som små tropiska palmer, så de kommer att lysa upp det där mörka, trista utrymmet som du har tänkt snygga till. Placera den någonstans där den inte får direkt solljus och vattna den då och då, men var försiktig så att du inte övervattnar den. Här är lite mer information om hur man vattnar den här växten.

Det är viktigt att vattna jämnt över hela ytan av blomkrukan för att undvika att doftdracenans stjälkar ruttnar. Dessa stjälkar kan ha små rotsystem och kan behöva rätas upp efter hemresan och när de har etablerat sig. Var försiktig när du rätar upp stjälkarna så att du inte trycker till krukväxtjorden för mycket, eftersom du då klämmer ihop den och tvingar ut syret. När de växer blir rotsystemen större och kan bättre bära upp stjälkarna.

Tänk på att doftdracenan är giftig för husdjur som katt och hund, så om du har en pälsklädd vän som gillar att tugga på krukväxter ska du undvika den här växten.

Epipremnum aureum (gullranka)

Om du vill ha en växt som kan placeras i en ampel i ett utrymme med svagt ljus är den här växten något för dig! Plantera den i en korg eller ställ den på en piedestal och se hur de brokiga gröna rankorna elegant hänger ner.

Maranta leuconeura (Mose stentavlor)

Mose stentavlor är ett bra val om du vill ha en krukväxt med ljust bladverk för att sätta färg på en trist del av huset, eftersom dess blad skiftar i grönt, lila, gult och rött.

Den här krukväxten måste hållas borta från direkt solljus för att det brokiga mönstret på bladen ska förbli tydligt. Plantera den i väldränerande jord och duscha regelbundet bladen med vatten. Bladen pekar uppåt på natten som händer knäppta i bön, vilket har gjort att den fått det engelska namnet ”prayer plant” (böneväxt).

Phalaenopsis (brudorkidé)

Om du vill ha något som blommar för att ge lite färg åt ett mörkt hörn av hemmet, välj en brudorkidé! Du kan behöva ge extra stöd åt stjälkarna, men den här växten trivs bra inomhus.

De trivs i svagt ljus och blommar glatt om de planteras i orkidéjord, vattnas regelbundet och får tillräckligt med fukt.

Sansevieria (svärmorstunga)

Svärmorstungor är kända för att vara svåra att ta kål på, så de är perfekta för små fönsterlösa badrum, trappor eller sovrumshörnor. Sansevieria är en typ av suckulent, vilket innebär att den lagrar vatten i sina blad och lätt kan bli övervattnad. Var uppmärksam och vattna först när jorden känns helt torr, ungefär var tredje vecka.

Spathiphyllum (fredskalla)

Dessa vackra krukväxter har frodiga, mörkgröna blad och fina vita blommor. Förutom att de är vackra gör de också ett fantastiskt jobb med att rena luften och göra den hälsosam för oss. Fredskallor trivs både i mörka och ljusa utrymmen, så du kan gärna placera dem överallt i ditt hem om du vill!

Dessa växter gillar att hållas fuktiga. Vattna regelbundet och duscha även bladen för att hålla din fredskalla glad och blommande. Om du inte vattnar den tillräckligt märker du det eftersom bladen kommer att hänga.

Om det händer så oroa dig inte. Ge den bara en rejäl klunk vatten och se hur den blir pigg igen på nolltid. Fredskallor är bra på att föröka sig. Du kan dela dem och få nya växter till andra mörka utrymmen i hemmet.

Zamioculcas zamiifolia (garderobsblomma)

Den här krukväxten växer inte bara bra i svagt belysta utrymmen i hemmet, utan garderobsblomman är också mycket lättskött. Den kan lämnas ensam utan någon som helst uppmärksamhet under långa perioder, så du kan åka på semester utan att behöva oroa dig för att komma hem till en död krukväxt. De glansiga, klargröna bladen ger en glad färgklick åt alla mörka utrymmen.

Det ovanliga med den här växten är att det kan växa nya plantor från ett enskilt blad, men det tar ganska lång tid. Placera den avskurna änden i fuktig krukväxtjord och täck med plast eller glas. Denna process kan ta flera månader. Växten kan också delas.

Där har du det! Sätt igång och placera några växter i det där trista hörnet. Du kommer att bli förvånad över hur mycket mer inbjudande det ser ut och hur mycket bättre du kommer att känna dig.

error: Innehållet är skyddat
Sök