Bränn örter för att avvärja myggor på ett naturligt sätt

Oavsett om du campar eller umgås runt en eldstad i trädgården kan du enkelt hålla myggor borta genom att kasta in några örtkvistar i elden. Att bränna örter är ett naturligt och säkert sätt att hindra myggor från att göra dig till sin nästa måltid.

Att tillbringa tid utomhus är en av mina favoritsaker. Jag kan arbeta i trädgården praktiskt taget hela dagen utan att bli det minsta besvärad av insekter. Sedan kommer kvällen och då även myggen. Usch! Insekten jag gillar minst av alla!

Utan myggskydd så blir jag myggornas festmåltid, och min mysiga dag blir förstörd av att jag måste vifta och slå mig själv i en lustig dans för att försöka undvika det efterföljande kliandet som annars uppstår.

När jag har lärt mig mer om växter genom åren har jag bland annat upptäckt metoder för att använda växter som ett naturligt sätt att avvärja myggor.

På så sätt kan jag uppskatta växternas naturliga fördelar samtidigt som jag undviker användningen av potentiellt skadliga kemikalier i kommersiell insektsspray.

Med tiden utvecklade jag min egna naturliga insektsspray som är gjord av eteriska oljor och som har fungerat utmärkt när det är myggsäsong. En annan metod som jag använder för att avskräcka myggor är att bränna örtkvistar över eldstaden (eller lägerelden).

Vilka växter stöter bort myggor?

Jag hatar milt sagt att få myggbett. Mitt immunförsvar reagerar mycket starkt på deras saliv, vilket innebär att jag får stora, kliande bett som stör mig i flera dagar. Jag brukade använda stora mängder insektsspray för att skydda mig från myggbett, men sprayen störde mig också.

Lyckligtvis finns det naturliga sätt att avskräcka dessa irriterande insekter!

Myggor hatar starkt doftande örter som:

Vi kan använda dessa örter på flera olika sätt för att leverera en dubbel effekt som håller de irriterande insekterna borta så att vi kan njuta av kvällarna utomhus.

Ett annat verktyg för att avvärja myggor är att kasta några kvistar av örterna (färska eller torkade) i elden. Tack och lov kommer det som luktar gott för dig att få insekterna att fly. Låt oss titta lite närmre på varje ört för att ta reda på varför det funkar så.

Lavendel

Lavendel har en välkänd – och välanvänd – behaglig doft som människor älskar och myggor hatar. Att bränna lavendel är mycket effektiv för att hålla flygande insekter borta.

Du också kan gnugga växten direkt på huden för att frigöra dess oljor som ett annat sätt att hålla myggorna borta.

Mynta

Medlemmar av myntafamiljen (pepparmynta etc.) har alla en stark och behaglig lukt som flygande insekter avskyr.

Citronmeliss

Citronmeliss är en del av myntafamiljen och har fina vita blommor och en mild doft av citron. Den fungerar bra för att hålla myggor borta.

Men den potentiella nackdelen med citronmeliss är att den växer snabbt och snabbt kan ta över din trädgård. Det är bäst att plantera citronmeliss i en kruka eller i ett annat begränsat utrymme för att förhindra att den växer sig vild.

Salvia

Brinnande salvia skapar en behaglig aromaterapi som gör en kväll utomhus ännu bättre. Den andra fördelen är att samma doft avskräcker myggor och andra flygande skadedjur.

Citronella

Citronella är en mycket välkänd och vanlig ingrediens i myggavvisande ljus. Dess starka doft är en bra maskör för att dölja de faktorer som lockar myggor till oss. Som tur är för oss så är citronella lätt att odla.

Självklart hjälper bara röken från elden att hålla insekterna borta, men genom att lägga till örter som döljer din doft kan skyddet bli ännu bättre. Så om du är som jag och verkar locka till dig bitande insekter, kan tillskottet av lite örter i elden vara det extra steg du behöver för att verkligen hålla insekterna borta.

Så här avvärjer du myggor utan eld

Även om du inte har en eldstad kan du ändå skapa rök som avvärjer myggor. Det är enkelt att göra egna citronellaljus och billigt om du använder återvunnet material.

Som ett extra försvar kan du spraya på helt naturligt insektsmedel som verkligen fungerar (och jag vet, för även om jag inte älskar myggor – så älskar de mig)!

Jag har också börjat plantera några myggavvisande krukträdgårdar runt de områden där jag brukar vistas ofta och jag måste säga att de har hjälpt mig enormt.

error: Innehållet är skyddat
Sök