Recept på vinäger med färska örter och krasse

De ljusa färgklickarna och det stora överflödet av krasse som växer i min sommarträdgård har fått mig att tänka på alla möjliga sätt att använda krasse på. Eftersom de tycks ingå i nästan alla sallader i det här huset nuförtiden, tänkte jag: varför inte göra en vacker och pepprig dressing av dem?

Det första steget är att blanda en vinäger av god kvalitet med juvelfärgade krasseblommor och till och med några av bladen. Ta några färska örter och blanda i lite pepparkorn, så är du på väg mot den godaste salladen någonsin! Den här vinägern med färska örter och krasse kommer att förändra dina sommarsallader för alltid.

Jag skriver mycket om krasse. Jag gillar dem i sallader, som blomsterkonfetti, levande konst, för att locka till sig nyckelpigor och för att avskräcka skadedjur. Jag är helt klart ett fan av dessa skönheter. Vad finns det att inte älska? De är vackra och välsmakande. Du kan äta bladen och blommorna. De har en härlig pepparsmak som passar perfekt i trädgårdsfräscha recept. Jag har till och med sett kreativa trädgårdsmästare baka bladen till chips (som grönkålschips).

Jag har hört att vissa människor har svårt att odla dem, men i min stadsträdgård tycks de växa galet bra utan ansträngning.

Hur man odlar krasse

Jag odlar krassen Tropaeolum minus. Jag älskar dessa blommor eftersom de finns i flera olika färger som ger en massa skönhet (och smak!) till en sommarsallad, plus att de blommar hela sommaren och in på hösten. Den här kompakta krassen har halvdubbla till dubbla, uppåtriktade blommor i ljusa, eldiga färger. Den har en pepprig smak och är vacker som garnering.

För bästa resultat sås fröna direkt i varm jord och gallras vid behov. Täck fröna med jord (eftersom det behövs mörker för att de ska gro) och håll det översta lagret fuktigt. Om du startar inomhus kan du omplantera plantorna utomhus i full sol när den sista frosten har passerat.

Recept på vinäger med färska örter och krasse

Ingredienser

  • 1 stor kopp nyskördade krasseblommor
  • 6 nyskördade krasseblad skurna som stavar
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 3 blad av färsk gräslök
  • 1 tsk hela pepparkorn
  • Ekologisk äppelcidervinäger

Tillagning

  • Lägg alla färska ingredienser i en 250 ml burk
  • Toppa med äppelcidervinäger
  • Lägg på ett lock och ställ in den i kylskåpet i två veckor för att låta det dra
  • Efter två veckor silar du örterna och blommorna
  • Använd vinägern med örter och krasse för att göra en enkel vinägrett för sallader
error: Innehållet är skyddat
Search