Ett recept på krukväxtjord som dina växter kommer att älska

Tillhandahåll en bra grund för friska växter med det här krukväxtjordsreceptet. Genom att använda sex olika hållbara och ekologiska ingredienser får dina krukväxter allt de behöver för att växa sig stora och starka och bli hemmets glädjekälla!

Jorden utgör grunden för alla friska växter och ser till att våra växter kan hålla sig uppe, få tillräckligt med vatten och alla de näringsämnen de behöver för att producera de grönaste bladen och de största blommorna. Om du vill ha friska krukväxter behöver du en bra krukväxtjord för att komma igång.

Kan jag använda vilken jord som helst för krukväxter?

Jämfört med växterna i vår trädgård har krukväxter det svårare. Eftersom de växer i krukor har de inte möjlighet att hämta näringsämnen från jorden och den extra fukt som finns djupt i jorden. Därför är det särskilt viktigt att vi ger dem bästa möjliga chans genom att plantera dem i högkvalitativ krukväxtjord.

Har du någonsin lagt märke till hur ofta du behöver vattna dina krukväxter? De har en tendens att torka ut snabbt och behöver en krukväxtjord som faktiskt kan behålla fukten bättre för att de ska kunna få tillräckligt med vätska. På inomhusväxter behöver rötterna också luftcirkulation och dränering. En jordblandning för inomhusbruk bör därför balansera behovet av att hålla kvar fukten, skapa luftfickor och låta överskottsvattnet rinna fritt genom dräneringshålen i krukan. Sammanfattningsvis kan man säga att de tre saker som behövs i en bra krukväxtjord är material för:

  • Fuktbevarande
  • Luftcirkulation
  • Dränering

Andra viktiga faktorer när det gäller inomhusjord handlar inte alls om jorden, utan om vad vi lägger jorden i och vad vi lägger i jorden. Vi måste se till att växterna har tillräckligt med utrymme för att växa och att de får rätt näringsämnen.

Kan jag använda utomhusjord för inomhusväxter?

När jag talar så mycket om hur viktig utomhusjord är för växternas hälsa kanske du tror att den är rätt för krukväxter också. Men om du tar in jord som redan är full av näringsämnen är den också full av mikroorganismer och kryp (t.ex. maskar och insekter). Genom att ta in jorden tar du också in dessa organismer…. men inte deras naturliga fiender. Utan det kompletta ekosystemet som finns utomhus kan antalet organismer snabbt gå överstyr, vilket inte är bra.

Även om jag älskar att ha kryp i trädgården är det bäst att de stannar där! Annars kan du få t.ex. myggor som husdjur. Använd i stället ett recept på steril krukväxtjord och tillsätt näringsämnen med hjälp av ett gödningsmedel för krukväxter.

Mina krukväxter trivs jättebra med det här receptet på krukväxtjord och får all den näring och fukt de behöver för att växa och växa. Till att börja med ska vi gå igenom ingredienserna och hur du gör jorden redo för plantering.

Gör din kompost

Den viktigaste ingrediensen i detta recept på krukväxtjord är komposten, så du måste se till att den är rätt gjord! Kompost består av nedbrutet organiskt material som är rikt på mikroorganismer och ger liv åt jorden. Den håller kvar fukt och gör det möjligt för växterna att få tillgång till näringsämnen, men kvaliteten varierar mycket beroende på vad som tillförts i komposten och på komposteringsmetoderna.

Både hushålls- och jordbrukskompost kan sakna lämpliga näringsämnen och innehålla oönskade ämnen som bekämpningsmedel, växtgifter och plast. Använd välbalanserad hemgjord kompost eller köp kompost av högsta kvalitet från en pålitlig källa.

Sterilisera din kompost

Din kompost är nästan klar. Det är dock mycket viktigt att sterilisera komposten innan du tar in den i huset för att hålla kryp, svampar och bakterier borta. Kompost som är färdigbehandlad och rätt bearbetad är grunden i många krukväxtjordar. Sterilisering hjälper till att döda skadliga bakterier (samtidigt som du behåller de goda bakterierna), hålla skadedjur borta och förebygga sjukdomar.

Jag gillar att förbereda kompost för krukväxtjord genom att låta fuktig kompost torka i solen. Du kan också använda en ugn och låta den stå i minst 30 minuter i 80 grader C. Varning, den här metoden luktar lite illa!

Alternativt kan du köpa en steriliserad kompost. Förvara överbliven kompost i en lufttät behållare för framtida krukväxtjordar och fröodling.

Med undantag för kompost har resten av ingredienserna i det här receptet ingen aktiv biologi, så de kan tillsättas allteftersom de köps.

De bästa tillsatserna för krukväxtjord

Du har din viktigaste ingrediens, kompost. Vad behöver du mer? För att göra den bästa krukväxtjorden måste du blanda i rätt ingredienser. Tillsammans utgör dessa ingredienser mitt recept på krukväxtjord, men om din nuvarande jord inte fungerar bra är de också bra som tillsatser i krukväxtjord.

Vitmosstorv

Vitmosstorv är ett naturligt förekommande, fuktbevarande material som är fritt från växtpatogener, ogräsfrön, mineralsalter och tungmetaller. Att skörda vitmosstorv är dock förenat med många hållbarhetsfrågor som måste beaktas.

Torvmossan kommer från myrar, som är utmärkta för att absorbera och lagra koldioxid för att minska klimatförändringarna. När de skördas frigörs denna koldioxid.

Dessutom är torvmossar hemvist för många djur- och växtarter. Tyvärr har många länder överutnyttjat torvmossarna och även om man tillämpar hållbara avverkningsmetoder tar det åratal för torven att återbildas samtidigt som man släpper ut tonvis med koldioxid.

Förutom hållbarhetsfrågorna är vitmosstorv också mycket sur och svår att blöta upp. Den sura pH-värdet, problemet med att blöta upp den igen och hållbarhetsfrågorna är tillräckligt starka skäl för att välja ett annat alternativ. Kokosfiber eller trämaterial som sågspån, komposterad bark eller träfiber fungerar som ersättning i detta recept.

Maskgödsel

Maskgödsel är organiskt material som har förtärts av maskar och som kallas maskkompost. Den är näringsrik och innehåller många mikrober. Maskgödsel behåller näringsämnen och fukt i jorden så att båda blir mer tillgängliga för växterna att ta upp. Maskar filtrerar ut tungmetaller och föroreningar från jorden, vilket gör maskgödsel till ett utmärkt gödningsmedel för ekologiska trädgårdar. Jag köper förpackade maskgödselprodukter i stället för de jag gör hemma för att se till att de inte för med sig bakterier, svampar, skadedjur eller andra organismer. Jag använder min maskkompost till att mata utomhusväxterna med i stället.

Perlit

Perlit är ett naturligt förekommande vulkaniskt glas som är mycket poröst och lätt. När det värms upp sväller det och ser ut som bollar av polystyren. Det tillsätts i jorden för att öka dräneringen och luftcirkulationen, vilket gör jorden lätt och luftig. Det är ett bra alternativ för en succulent/kaktusjordblandning, för att föröka rotsticklingar och för att odla i behållare.

Vermikulit

Vermikulit är en naturligt förekommande grupp mineraler som har en svampig konsistens när de bearbetas till pellets (flis). Den absorberar och håller kvar fukt och ger luft åt jordstrukturen. Vermikulit har ett neutralt ph-värde och används ofta i blandningar för fröodling. Endast vermikulit av trädgårdskvalitet bör användas för planteringsjordar.

Sand

Sand är en finkornig sten som förbättrar dräneringen när den kombineras med organiskt material. För mycket sand i jorden kan påverka jordstrukturen och minska genomträngligheten. Välj trädgårds- eller leksand som ingrediens i krukväxtjorden, eftersom strandsand kan innehålla salt, glas och plast.

error: Innehållet är skyddat
Sök