Så här förbereder du din vårträdgård i 10 steg

Oavsett om våren redan är i anstormning eller bara kikar fram under sitt vintertäcke är det snart dags att börja plantera din vårträdgård. För bästa möjliga säsongsstart finns några uppgifter som bör göras innan du plockar fram dina trofasta trädgårdsredskap och fröpåsar ur boden.

Hur du förbereder din vårträdgård

Även om jag påstår detta vid praktiskt taget varje årstid så är nog våren min favorit. Det finns SÅ mycket att glädjas åt när vi talar om våren. Vi har tröttnat på kyla och snö (eller i mitt fall, regn!) och längtar efter vårsol och trädgårdsarbete.

Det bästa med våren är att få bevittna växternas övergång från vintervila till spirande grönska. Hela vintern längtar jag efter att få komma ut och arbeta i trädgården igen. Jag drömmer om och planerar den kommande trädgårdssäsongen. Men innan det är dags för nya skott och vårlökar finns det några andra uppgifter vi kan ta tag i för att förbereda oss för våren trots att vintern envist hänger kvar!

Inspektera dina rabatter

Kontrollera dina pallkragar genom att se över och reparera eventuella skador. Under vintern kan fuktig jord från regn och snö belasta träramarna. Se över samtliga och reparera eventuella sprickor eller skador i ramverket. Sen är de redo att användas igen.

Kontrollera dina trädgårdsredskap

Dina trädgårdsredskap har liksom du, tålmodigt väntat på nästa trädgårdssäsong. Toppa formen på dina trädgårdsredskap innan planteringssäsongen drar igång på allvar. Inspektera verktygen för eventuell rost och tvätta samtliga ordentligt.

Om verktyget är rostigt, blötlägg det i 50 % vatten och 50 % vinäger och skrubba därefter med stålull. Om dina verktyg har trähandtag som uppvisar tecken på flisor och sprickor bör dessa gnidas in med kokt linolja.

Vänd komposten

Medan dina växter sover sin vintersömn har din kompost arbetat för fullt. Det är dags att vända komposten och hitta jord som är redo att användas. Egenkomposterad jord är en god och naturlig jordförbättrare – dessutom är det gratis!

Överför lite kompost till planteringsjorden genom att skrapa fram färdigkomposterad jord och fyll översta lagret (cirka en tum) med det. Jorden förbättras och kommer att tillföra massor av näringsämnen till dina frö och växter.

Preparera rabatterna

Om du inte har tillräckligt med egenodlad kompost kan du fortfarande ge din jord näringstillskott genom att tillföra gödningsmedel som en förberedande åtgärd inför plantering.

Fördela perenner

Har du som jag tillbringat vintern med att drömma ihop ett nytt trädgårdsarrangemang? Våren är en bra tid för omplacering av växter, flytta runt dem eller planera nya trädgårdssektioner om du har utrymme för det. Du kan också passa på att byta eller dela med dig av växter med dina vänner och bekanta.

Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att utöka din trädgård men var extra uppmärksam så att inte även skadedjur, sjukdomar och ogräs också sprids vidare. Dela enbart med dig av friska växter och inspektera alltid noggrant växter från vänner eller vid inköp. Om växterna uppvisar tecken på misskötsel eller missfärgning bör du avstå från att plantera dem eftersom risken ofta överstiger belöningen i dessa fall!

Ogräs och kompost

Utrota omedelbart det envisa ogräset innan det hinner göra sig alltför hemmastadd i din trädgård. Nyckeln till framgång vid ogräsrensning är att börja tidigt och sedan bibehålla kontrollen. Var snabb med att avlägsna allt spirande ogräs.

Börja med att lägga ett lager kartong eller markduk direkt på marken och tillsätt därefter kompost. Ett tio centimeter lager kompost är tillräckligt för att motverka ogrästillväxt. Alternativt kan du plantera tätt med perenner, ettåriga växter, träd och buskar för att på så vis tränga bort ogräset i din trädgård. Ju fler växter desto bättre eller hur!

Förkultivering

Frösådd är sannerligen en av vårens höjdpunkter. Jag får definitivt ett dopaminpåslag av att se skott gro och växa upp ur jorden. Alla frön växer inte samtidigt så var noga med att kontrollera fröpåsen för deras tidslinjer.

Jag föredrar att så grönsaker och ettåriga växter inomhus redan innan frostnätterna har upphört. För att underlätta förkultiveringen kan större frön blötläggas redan kvällen innan du planterar dem i startkrukor. Detta gäller framför allt större frön som exempelvis de från rödbetor och krasse.

Förkultivering är en konstform inom trädgårdsarbete och det finns mycket att avhandla inom detta ämne.

Vårens första grönsaker

Snart är det dags att börja plantera lite grönsaker! Så fort jorden är redo kan du börja så tidiga vårgrönsaker. Grönsaker som trivs och gror i svalare väder och jord är till exempel sallad, kål, rädisor och salladslök.

Med noggrann planering kan du skörda grönsaker på våren, sommaren och under hösten. Tillägna en del av trädgården åt snabba grönsaker som du kan skörda och plantera om under hela säsongen.

Beskärning

Vissa människor drar sig från att beskära under våren eftersom de är osäkra på om en gren är död eller fortfarande befinner sig i ett vilande tillstånd. För att undvika misstag bör beskäring alltid utföras efter lövsprickningen.

Avlägsna alla döda grenar från buskar, träd och fleråriga växter. Beskär vårblommor såsom forsythia och rhododendron strax efter att blomningen upphört och vid behov. Tunna ur och forma dina häckar efter lövsprickningen.

Skydda dina skott

Hur mycket vi än försöker kan vi inte förutspå vädret och en sen frost kan inträffa när som helst under våren. Se därför till att ha gott om textilier och plast för att kunna skydda dina ömtåliga växter. Om väderprognosen förutspår en frostnatt räcker det att täcka över dina plantor med en filt för att de ska överleva. För kalla nätter med temperaturer under noll är det säkrast att först täcka över plantorna med ett tyglager och därefter ett lager plast. Kondensen som bildas på plasten kan nämligen frysa och skada bladverken. Dina sköra skott och växter skyddas bäst i miniväxthus.

Om du satsar på att slutföra någon av ovannämnda uppdrag inför kommande trädgårdssäsong kommer du att kunna dra nytta av det resten av säsongen. Dessutom är det bara skönt att äntligen få komma ut och dyka ner i trädgården igen!

error: Innehållet är skyddat
Sök