Allt om att vattna krukväxter

Att vattna eller inte vattna: det är frågan. Krukväxter kan vara kräsna när det gäller bevattning och många nya krukväxtägare har svårt att upprätthålla ett bra bevattningssystem. Den här guiden innehåller allt du behöver veta om bevattning av krukväxter, allt från vilka typer av vatten du ska använda till olika bevattningsmetoder.

Har du någonsin gått förbi en växt, sett de hängande bladen och omedelbart fått dåligt samvete? Oavsett om jag är på väg ut eller på väg att gå och lägga mig är jag alltid snabb att ta vattenkannan, ge växten en ordentlig blöta och viska en snabb ursäkt.

Våra växter är, som tur är, ofta förlåtande när det gäller bevattning. Långsamt lär vi oss växtens särskilda behov. Så småningom lär vi oss när de behöver mer vatten redan innan de gör det.

Under årens lopp har odling av krukväxter förändrats mycket och ökat lavinartat i popularitet. Det finns så mycket motstridig information på ställen som Pinterest, Instagram och TikTok. För att få bästa möjliga information rekommenderar jag verkligen dessa böcker som en bra tillgång för trädgårdsodling av krukväxter.

Idag vill jag visa dig några knep om:

  • Hur du vet när din växt behöver vatten
  • Olika metoder för att vattna krukväxter
  • De typer av vatten som dina växter älskar
  • Hur du kan se tecken på under- och överbevattning

Nu vattnar vi!

Hur du vet om dina krukväxter behöver vatten

Våra växtkompisar är väldigt bra på att meddela oss när de behöver vatten. Växternas blad börjar snabbt hänga, blir gula, spröda och faller så småningom av när de behöver vatten. Suckulenter kan vara undantaget från regeln, eftersom deras blad inte vissnar lika lätt.

Det bästa sättet att testa plantans fuktighet är att röra vid jorden. Om jorden fortfarande är fuktig, så låt den vara! Växter föredrar att torka ut helt mellan vattningarna för att ge rötterna en chans att andas.

Hur ofta ska du vattna krukväxter? Även om reglerna kan verka enkla (t.ex. vattna den här växten två gånger i veckan och den andra växten en gång i veckan osv.) är det i själva verket svårt att säga.

I stället föreslår jag att man inte har någon strikt plan. Det är bara att vattna dina växter när de behöver det! Du kan enkelt avgöra detta genom lyfta växterna och se om de känns lätta (vatten gör dem tunga) och genom att testa jorden med fingret.

Det är viktigt att veta att växternas behov anpassas efter årstiden. Dina växter kommer att kräva olika bevattningsscheman under året. På sommaren måste du vattna dina krukväxter mycket oftare än på vintern.

Hur du vattnar dina krukväxter

Föreställ dig att du har haft en lång dag i solen utan vattenflaska. Vad är det första du gör när du kommer hem? Dricker massor av vatten!

Dina växter känner precis likadant. Det är bra att ge dem en ordentlig blöta när du vattnar dem.

Ge dina växter ett bad

Om det är möjligt placerar jag gärna mina växter i badkaret eller handfatet och vattnar dem direkt där. Jag låter vattnet rinna igenom först en gång och sedan ytterligare en gång för att se till att jorden absorberar så mycket som möjligt.

Se till att det finns bra dränering

Dräneringshål är ett MÅSTE när det gäller dina inomhusväxter. Stillastående vatten kan orsaka rotröta och olyckliga växter om vattnet inte kan komma ut. Växter som du inte kan ta med dig till diskbänken kan du vattna ordentligt med en vattenkanna tills du ser vatten i underfatet. Låt det stå i tio minuter och häll sedan ut vattnet ur fatet.

Välj terrakottakrukor

Terrakottakrukor är bra på att absorbera fukt. När du vattnar krukväxter i terrakottakrukor ska du låta vattnet sjunka in i ett par minuter, luta sedan lite på växten och häll försiktigt ut resten av vattnet.

Undvik att vattna bladen på vissa växter

Vissa växter gillar inte att få blöta blad, t.ex. saintpaulior och suckulenter. Som en allmän regel bör du undvika att få vatten på håriga, mjuka blad. Vattna också på morgonen så att vattnet hinner avdunsta från bladen under dagen.

Undersök växtens bevattningsbehov

Alla växter är lite olika när det gäller bevattning. Ormbunkar älskar t.ex. våta blad och luftväxter gillar att bli sprejade med vatten. Undersök alltid växtens särskilda skötselbehov.

Kaktusar och suckulenter dör alltid av överbevattning. Testa jorden före varje vattning och se till att den är helt torr innan du vattnar igen. De måste (måste!) ha dräneringshål.

Hur man vattnar stora växter

Stora växter dricker mycket. Eftersom du inte kan vattna dem i diskbänken eller badkaret bör du ha ett stort fat under dina större växter.

Använd en penna eller en ätpinne för att sticka cirka 7 centimeter djupa hål i jorden. Detta hjälper vattnet att nå tillräckligt långt ner. Stick inte för många hål för då kan du skada rotsystemet!

Jag föreslår också att du använder en vattenkanna med smal pip. Den kan tränga igenom bladverket och vattna direkt på jorden.

Prova självbevattnande krukor

Om en av dina växter behöver mycket vatten kan du överväga att investera i eller tillverka självbevattnande krukor. På så sätt kan du se till att de får tillräckligt med vatten även om du råkar glömma bort att vattna eller åker på semester.

För törstiga växter kan du också lägga ett lager småsten ovanpå jorden i krukan för att hålla kvar fukten längre.

Lätt gör-det-själv för självbevattnande kruka

Skapa en självbevattnande kruka genom att placera en plastkruka med hål i en kruka utan dränering. Se till att plastkrukan inte står helt på botten, så att det finns ett litet utrymme för vattnet att rinna ut och samlas. Rötterna växer neråt och samlar upp vatten när de behöver det, men krukväxtjorden blir inte stående i vatten. Plastkrukan kanske passar så att den helt naturligt höjer sig upp från botten på ytterkrukan, eller så kan du använda träblock eller stenar för att höja den.

Vattna på fat

Vissa växter älskar verkligen denna metod! Fyll fatet eller brickan med vatten och låt rötterna och jorden suga upp det på egen hand. Fortsätt fylla på tills vattnet inte längre sugs upp. Låt dock inte rötterna bli stående i vatten. När de är klara med att suga upp vattnet, häll ut resterande vatten.

Den här bevattningsmetoden fungerar för växter som inte gillar att få sina stjälkar blöta, t.ex. kaktusar, suckulenter och saintpaulior.

Typer av vatten att använda till krukväxter

Från brunnsvatten till regnvatten – tro mig när jag säger att det kan vara stor skillnad vilken typ av vatten du använder för att vattna krukväxter. Det mjuka kranvattnet kan innehålla för mycket salter som med tiden byggs upp i jorden. Samtidigt kan regnvattnet innehålla några extra, gömda nitrater.

Om du inte har regnvatten till hands behöver du inte oroa dig. Filtreringssystem är bra för växter. En annan bra metod är att fylla på vattenkannan inför nästa gång direkt efter att du har vattnat dina växter. Efter att ha stått i 24 timmar avkloreras vattnet och blir rumstempererat… växternas favoritvatten!

Tecken på överbevattning av krukväxter

Oftast ger man sina växter för mycket uppmärksamhet! Överbevattning är mycket vanligt när det gäller inomhusväxter, men kan enkelt åtgärdas genom att du justerar ditt bevattningsschema.

Först och främst bör du titta på hur din växt beter sig. Bruna blad som känns mjuka och slappa, gulnade blad, hämmad tillväxt under den bästa tillväxtperioden, blåsor eller skador på växten och vissnande är alla tecken på överbevattning. Men vissa av dessa kan också vara tecken på underbevattning! Så nu är det dags att kontrollera jorden.

Om jorden fortfarande är fuktig och växten har problem är det troligen fråga om överbevattning. Du kan testa fuktnivån genom att helt enkelt sticka fingret i jorden eller genom att lyfta på krukan och se om den fortfarande är tung och vattenfylld.

Rötterna behöver syre för att överleva, annars ruttnar de och dör. Även om din växt har utmärkt dränering kan inte tillräckligt med luft nå rötterna om jorden hålls konstant våt. Rotröta på grund av överbevattning visar sig som slemmiga, grå eller bruna rötter.

Förutom jord och växter kan du också lägga märke till skadedjur och obehaglig lukt från din växt. Många skadedjur, som t.ex. myggor, trivs på fuktiga platser. Bakterier och svampar växer också i fukten, vilket gör att din växt avger en obehaglig lukt. Rotröta kan också lukta illa!

Tecken på underbevattning hos krukväxter

Växter kan också bli ganska törstiga. En del av tecknen på över- och underbevattning är likartade, vilket innebär att det kan bli förvirrande. Växter som har missfärgade blad, långsam tillväxt och vissnar kan vara underbevattnade. Bruna blad där bladen känns torra och spröda (i motsats till mjuka och slappa) tyder också på underbevattning.

Om din växt uppvisar något av dessa tecken och du inte är säker på om den fått för lite eller för mycket vatten, kan du kontrollera jorden. Om jorden är helt torr och till och med drar sig bort från krukans kant är den underbevattnad.

Vissa växter kan torka ut mycket snabbt trots att de vattnas ofta. Det kan innebära att de behöver en större kruka för att kunna ta emot mer vatten och hålla fukten kvar längre.

Med lite kunskap kommer dina växter att trivas!

error: Innehållet är skyddat
Search