20 kattsäkra krukväxter du kan fylla ditt husdjursvänliga hem med

Man kan lugnt säga att de som har katter älskar sina husdjur! Vi skulle göra vad som helst för dem, inklusive att ge bort alla våra fredsliljor och strandkastanj om våra katter skulle känna sig sugna på att äta upp dem. Men det betyder inte att du inte kan ha ett hem fullt av grönska! Här är 20 kattsäkra krukväxter som skyddar din kattvän och samtidigt tillfredsställer ditt växtintresse.

När jag tog in en hemlös katt var jag tvungen att se till att mitt hus var kattsäkrat. En bidragande del i detta var att endast ha kattvänliga krukväxter i hela hemmet. Vi vet alla att katter kan vara busiga varelser och min katt lever verkligen upp till förväntningarna.

Katter är naturligtvis kända för att gnaga på en och annan växt. Så länge de inte äter upp hela växten skadar en eller två munsbitar av dessa kattvänliga krukväxter inte alls.

20 kattsäkra krukväxter

Om du vill hålla katterna borta från dina krukväxter kan du försöka täcka jorden med tjocka och spetsiga stenar eller andra skrovliga ytor. Du kan också prova ampelväxter om din kattvän inte kan låta bli att ställa till det. Annars är dessa växter okej att ha i närheten av kattdjur.

Aspidistra

Aspidistra är ganska tålig och svår att ta kål på. De är inte bara bra för nybörjare, utan de kan även klara av en eller två kattslag och kan lätt ta sig in på listan över kattsäkra krukväxter.

De liknar fredsliljor som är en populär krukväxt men mycket giftig för katter. De bågformade bladen som är över 60 cm långa och 11 cm breda är huvudattraktionen. På sommaren kan du placera dem på terrassen där de kan växa långsamt och få mycket skugga.

Ampellilja

Ampelliljor är en av de enklaste växterna att odla och har smala blad som kan vara grön- och vitrandiga. De har långa stjälkar med små blommor som blir till små plantor. Du får massor av små ampelliljor från en planta.

Detta gör dem också till utmärkta ampelväxter. För att ta hand om dem, placera dem i indirekt ljus och vattna dem regelbundet.

Älghornsbräken

Jag älskar min älghornsbräken! De är i princip växtversionen av hjortron och är en konstnärlig och trendig växt som kan hängas upp på väggen. Detta är idealiskt för kattägare, som håller växterna utom räckhåll. Och även om de på något sätt skulle lyckas ta sig till en älghornsbräken är det en kattvänlig krukväxt.

Långa, platta blad sträcker sig över en rotklump som suger upp vattnet. Jag gillar att sätta mina i en skål och sedan duscha av dem för att ge dem ett skönt bad, ungefär som när jag vattnar luftväxter.

Haworthia

Du kan odla haworthia i ett katthushåll utan risk. Det finns många olika arter, men de flesta är små krukväxter med tjocka, köttiga blad. De kan ha vita band eller vårtliknande, men vackra markeringar.

De trivs i starkt ljus när de är inomhus och halvskugga när de är utomhus, för ja, du kan ta med dem ut på sommaren! Vattna dem inte för intensivt men håll dem fuktiga under sommaren.

Peperomia

Det finns över 1500 arter av peperomia, som är en kompakt krukväxt. De flesta har runda, tjocka och vackra blad. De växer långsamt och kräver relativt lite underhåll och trivs i indirekt solljus.

Asplenium nidus

Som certifierad skuggälskare har asplenium nidus de sötaste krispiga bladen. De kan bli upp till en meter långa, med nya blad som växer från mitten av plantan.

I naturen växer de högt upp i trädtopparna. De tycker om värme, fukt och vatten, vilket gör badrummet till en bra plats för dessa krukväxter.

Kalatea

Kalatea har några av de vackraste bladen, fulla av lila toner, brokiga mönster och vågiga kanter. Bladen kan bli upp till 76 cm höga.

De kommer från Brasiliens regnskogar och gillar halvskugga och fuktig, väldränerad jord. De är inte lika lätta att odla som andra växter på den här listan, men de är verkligen värda besväret!

Luftväxter

En annan unik och rolig växt som jag är så besatt av är luftväxter, att jag till och med har burit dem som levande smycken. Dessa växter klamrar sig fast vid träd i naturen och får fukt genom luften i stället för att ha rötter.

Eftersom de inte behöver jord kan du också placera dem på väggen, i ett hängande terrarium eller till och med i egentillverkade behållare. Precis som en älghornsbräken kan du blötlägga dem i vatten för att ge dem fukt.

Bambupalm

Om du letar efter en stor växt, ger bambupalmen en tropisk känsla i alla rum. Den är en typ av palm (inte bambu) och klarar sig bra i varierande belysning, från medel till svagt ljus. När det gäller stora krukväxter är den här ganska lättskött.

Strandkastanj

Strandkastanj är en favorit i hushållet. Det är ett ganska tåligt träd som växer snabbt och gärna fyller upp en hörna.

När du köper en växt har de flesta plantskolor flätat samman stammarna. Du kan fortsätta att fläta dem hemma för att behålla formen om du vill.

Moses stentavlor

Moses stentavlor har fått sitt namn för att de faktiskt rör sig under dagen. Bladen ligger platt på dagen och höjer sig långsamt på natten. Moses stentavlor är vackra och dekorativa och gillar växthusförhållanden, dvs. varm och fuktig luft, och massor av gödsel gör dem lyckliga.

Som en extra bonus trivs den här växten även i mörker!

Flasklilja

I det vilda växer flaskliljan till ett fullstort träd. I hemmet kan de dock växa upp till 2,5 meter på ålderns höst om de tas om hand. De är ett av de enklaste träden att odla inomhus och har en lökformad stam från vilken tunna långa blad kommer ut.

Orkidé

Varje inflyttningsfest genererar minst en orkidé. Om de har en katt är det perfekt eftersom det är en kattvänlig krukväxt. Orkidéer är bra för nybörjare och har bågformiga blomstänglar som kan vara i flera veckor. Med rätt balans mellan luftfuktighet, ljus och temperatur kan en orkidé trivas länge.

Kung Leopolds spira

Kung Leopolds spira kan verkligen vara en utmaning att odla inomhus, men de är väl värda det. De har inte bara mörka, vackra blad med vita ådror, utan de ljusgula blommorna är unika. Om de är lyckliga får de 2-4 blommor per planta som håller i 6 veckor.

Saintpaulia

De kompakta saintpauliorna har inget emot att hålla sig till en liten kruka. De är mest kända för sina blommor och kan blomma upp till tre gånger om året med lila, vita, blå, rosa, röda eller kombinationsfärgade blommor.

För att ta hand om dem bör du undvika att få vatten på bladen, ta bort döda blommor, ge dem god dränering och placera dem i ljust, indirekt ljus.

Bambudracena

Du kan hitta bambudracena överallt – från kontor till kök. Det är en bra present, och de säljs ofta flätade eller tvinnade. Den kan leva i rent vatten eller jord och tål både torka och fuktiga förhållanden. Det är troligt att de också klarar av en nyfiken katt och att de lätt kan ansluta sig till listan över kattvänliga krukväxter.

Novemberkaktus

Eftersom julstjärnor är ganska giftiga för katter är en novemberkaktus ett perfekt alternativ till den festliga växten. De blommar i slutet av december och ger en färgklick när det är kallt ute.

Blommorna kan vara rosa, röda, lila och orange. De kommer ursprungligen från regnskogen och behöver mer vatten och mindre ljus än vanliga ökenkaktusar.

Ampelfackla

Detta är en annan blommande kattsäker krukväxt! Ampelfacklan har små, vaxartade, vinliknande blad. De är lätta att sköta och imponerande röda rörformiga blommor i klasar. De brukar blomma mest på sommaren och hösten, men du kan få många blommor under hela året från en planta.

Svensk murgröna

Om du vill ha murgröna som är okej för katter kan du prova svensk murgröna. De tjocka stjälkarna växer rakt upp innan de faller ner. De runda bladen, som också kallas karlbergare, har skruvade kanter och är oftast brokiga. Använd dem som en ampelväxt eller ta med dem ut på terrassen under sommaren.

Rosenstänk

Rosenstänkväxter är ett annat julstjärnealternativ, där den mest populära färgen är rosa blad med vita fläckar. De prickiga bladen är iögonfallande och finns även i vita, lila och gröna varianter.

En del människor planterar dem också utomhus som ettåriga växter. Om din katt gillar att gå utomhus kan den här prickiga växten också vara ett bra alternativ för trädgården.

Krukväxter som är giftiga för katter

Många populära krukväxter är inte idealiska att ha i hem med katter. Några av de vanligaste krukväxterna som är giftiga för katter är julstjärnor, aloe vera, fredsliljor, murgröna och många fler.

error: Innehållet är skyddat
Sök