Utforma grönsakslandet: Så här ritar du en trädgårdskarta

Om du har påbörjat arbetet med att skapa en trädgård kan det lätt kännas överväldigande med all information, alla olika alternativ och hur man ska hålla reda på allt. Det är då trädgårdskartan kommer till användning! Det är ett enkelt visuellt verktyg som fungerar lika bra för nybörjaren som för trädgårdsmästaren.

Första steget till att anlägga en grönsaksträdgård, eller vilken trädgård som helst, är att göra en plan. Den kan vara allt från några lappar i en frökatalog till en datoriserad trädgårdskarta.

Jag föredrar att skapa någonting mittemellan dessa: en handritad karta över odlingsbäddarna med en tillhörande planteringsplan. Den här trädgårdskartan är ett utmärkt verktyg för att hjälpa dig att planera din trädgård för att maximera dess utrymme och få bästa möjliga grönsaksskörd.

Varför behöver jag en trädgårdskarta?

Har du ett grönsaksland är trädgårdskartan ett måste, varje år. Den hjälper dig att avgöra hur mycket frön och plantor du kommer att behöva och var du ska plantera dem. Den hjälper dig också att hålla koll på hur mycket grönsaker du kommer att producera under året och att samordna grönsakerna efter skördesäsonger.

Vanligtvis behöver grönsakslandet planeras på nytt varje år. Grönsaker är oftast ettåriga och när de är mogna äter vi upp dem, alltså måste de planteras om från år till år. Dessutom växer och förändras vår trädgård varje år, så det gäller att hänga med!

Det är så många faktorer att ta hänsyn till i fråga om när, var och hur du ska plantera de olika grönsakerna, att en karta är bästa sättet att hålla dig på rätt kurs. När man ska så, om man ska börja planteringen inomhus eller utomhus, när det är dags att sätta ut fröplantorna, vilka plantor som passar bra ihop och hur man bör rotera grödorna är alla saker att ha i tanken när man utformar en trädgårdsplan.

Detta är en bra aktivitet att göra på senvintern när du har våren i tankarna. För egen del gör det mig på trädgårdshumör när det snöar och är kallt ute. Du kan även följa liknande steg för en helt ny trädgård eller en större trädgårdsomvandling. Här är de steg som jag använder i min kartläggningsprocess.

Hur man gör en trädgårdskarta

Är du redo att sätta igång? Jag går igenom varje steg så du med lätthet kan lära dig att göra en trädgårdsplan!

Kartlägg ditt trädgårdsutrymme

Mät upp trädgårdslandet och gör en skiss i skala 1:100. Rita in eventuella hinder som du måste ta hänsyn till i trädgården, som stolpar, sprinklerhuvuden, byggnader och dylikt.

Märk ut norr på kartan och studera solen under några dagar för att få en uppfattning om hur ljuset faller. Kom ihåg att solen befinner sig på olika ställen på himlen på sommaren och hösten. Trädens löv skapar skugga, byggnader kan bilda mer eller mindre skugga när solen rör sig.

Om detta är första året du kartlägger din trädgård, anteckna i en trädgårdsjournal hur ljuset faller under året.

Skapa din önskelista

Plocka fram några frökataloger och skriv ner alla grönsaker, frukter och örter som du vill odla. Sedan slår du upp var och en av dem i en frökatalog skriven för ditt region. Kanske upptäcker du då att några av dina förstahandsval inte ens går att köpa där du bor. Sorgligt nog beror det på att alla grönsaker inte kan växa i alla klimat. Du får hålla dig till vad du kan odla, så stryk dessa från listan.

Räkna antalet dagar fram till skörd och gör din forskning. Vissa grönsaker kräver en riktigt lång odlingssäsong och om det svala höstvädret infaller före skördedags, kanske du aldrig hinner smaka på frukterna av allt ditt arbete. Tänk på saker som plantornas storlek när de mognat, behov av utrymme och krav på skugga/sol för att ytterligare förfina din lista.

Du kanske till och med hinner skörda mer än en gång under en och samma säsong! Det finns några snabba vårgrönsaker du kan odla tidigt, likväl som de som kan planteras senare under säsongen. Överväg att gruppera dessa grönsaker tillsammans för att få flera skördar från ett enda område under en säsong.

En annan sak jag brukar tänka på när jag upprättar min frölista för grönsakslandet är priset och tillgången på grönsaker. Jag väljer självbefruktande frösorter, ovanliga färger och ovanliga grödor att odla i min hemmaträdgård.

vintern brukar jag också göra en inventering av föregående säsongs skörd. Jag analyserar vilka grönsaker som trivdes och vilka jag önskar jag hade fått mer av. På så sätt kan jag vara säker på att min trädgård lyckas ännu bättre nästa år när jag ritar upp den. Jag noterar också vilka grönsaker som inte har fungerat lika bra och bestämmer mig för om jag ska försöka odla dem på nytt, eller flytta dem till en annan plats.

Lägg till plantor till på din trädgårdskarta

Använd en blyertspenna så att du enkelt kan flytta växter till nya platser eller lägga till fler. Vårt grönsaksland är ett litet område med fyra planteringslådor, två på marken och två i luften i ett vertikalt planteringssystem. För att bestämma vilka växter som skulle placeras i odlingsbäddarna tittade jag främst på läget och mängden skugga. Jag planerade att plantera rotfrukter och växter med djupa rötter i de två odlingsbäddarna på marken. Växter med ytliga rötter fick plats i de övre planteringslådorna. Jag är också noga med att notera grönsaker som växer vertikalt, som tomater och ärtor. De kommer att behöva stöttas upp och kan så småningom bilda skugga för lägre växande växter senare på säsongen.

Sist markerar du den slutliga platsen för dina grönsaker. Ritningen kan komma att ändras under säsongens gång. Notera dessa förändringar och allt annat du lagt märke till under året på din trädgårdskarta. Det blir en bra utgångspunkt inför nästa år och en minnesbild av din trädgård i många år framöver.

Se till att du förvarar kartan på ett säkert ställe. Anteckna vad som fungerade och vad som inte gjorde det så att du kan planera bättre nästa år. Att spara kartan som en framtida referens kan vara till enorm hjälp!

Tips för trädgårdskartan

När jag kartlägger använder jag mig gärna av kvadratisk plantering. Om du, precis som jag, har unikt utformade odlingsbäddar, är kvadratisk plantering ett mycket bra verktyg. Markera varje kvadratmeter på trädgårdskartan, så kan du avgöra hur många växter av varje typ som får plats i varje ruta. Vissa grönsaker, som kål och blomkål, kräver minst en ruta för sig själva medan andra, som t.ex. morötter, kan rymma 12-16 plantor i en ruta.

Med detta sagt, var kreativ med ditt utrymme! Som jag nämnde tidigare odlar jag huvudsakligen mina grönsaker i krukor, behållare och i min unika vertikala trädgård. Tänk inte bara traditionella grönsaksbäddar. Alla kan dra nytta av en trädgårdskarta, särskilt de med små och originellt utformade trädgårdar.

Du kan också överväga grödrotation i din trädgård. Växter som tillhör samma familj tenderar att använda samma näringsämnen i jorden. Planterar man samma grönsaker på samma plats år efter år kan man utarma jorden. Liknade växtfamiljer inkluderar löksläktet, potatissläktet, kålsläktet, gurkväxter och baljväxter. När du gör dina efterforskningar om plantor, notera då vilken familj de tillhör. Att spara sin trädgårdskarta blir till stor hjälp när du ska hålla reda på grödrotation från år till år.

error: Innehållet är skyddat
Search