Allt om allium

Allium är underbara växter med ett unikt utseende. Det finns massor av olika sorter.

De livfulla, runda, lila blomhuvudena sticker ut i trädgården, och fröställningarna ser makalösa ut. Vissa kan vara goda tillägg i dina favoritrecept (vitlök, lök), vissa är en prydnad i trädgården (prydnadsallium) och vissa är helt enkelt konstiga (luftlök). Oavsett hur du använder dem är allium den perfekta växten för att försköna din trädgård.

Alliumsorterna är medlemmar i lökfamiljen. Vitlök, gräslök och lök skördas alla för sina välsmakande och väldoftande blad och lökar, men många trädgårdsodlare odlar dem också för deras attraktiva blomställningar.

Gräslök odlas ofta i hela trädgården på grund av sina lila blommor som är dekorativa i rabatten. Dessutom är lök och vitlök oattraktiva för trädgårdsskadedjur som gnagare, rådjur och många insekter. Dessa lättskötta växter har inte många naturliga skadedjur, vilket gör dem ännu mer attraktiva för trädgårdsmästare.

Odling av prydnadsallium

Det finns andra medlemmar av alliumfamiljen som inte har samma smak, men som har dekorativa blomställningar på en tunn stjälk. Prydnadslökar är uppskattade i trädgården för sina intressanta runda lila blomställningar, för att de är attraktiva för bin och andra pollinatörer och framför allt för sina torkade fröställningar.

Alliumväxter ställer inga höga krav på jordmånen, men de älskar solen!

Allium varierar i färg från nyanser av blått, lila, vitt och gult. Blomhuvudena är vanligen runda men kan vara formade som trumpinnar, perfekt rundade eller till och med bestå av en nickande krona.

Vanligtvis luktar inte själva blommorna så mycket lök, men bladverket kan göra det. Också då behöver de krossas för att den pikanta doften ska utvecklas. Du kanske lägger märke till det när du arbetar i närheten av dina alliumblommor och du råkar komma åt bladen.

Storleken på blommorna är också något som gör dem speciella: de kan vara från en meter höga till upp till två meter höga. De kortare växterna är inte heller nödvändigtvis pyttesmå.

En av mina absoluta favoriter är Allium schubertii, som bara blir en till tre meter hög. Den kan mest liknas vid en enorm explosion av blommor med en diameter på 45 cm. Det torkade fröhuvudet är en fantastisk skulptur som kan användas som inredningsdetalj. Allium blommar sent på våren eller tidigt på sommaren.

Att plantera alliumblommor

Allium planteras vanligtvis från lökar. De planteras tidigt på hösten, vanligtvis ganska djupt i marken, mellan fem och tio centimeter.

Det är bäst att plantera lökarna i grupper. 12-25 små eller 3-6 stora lökar tillsammans ser vackrast ut i trädgården. Du behöver inte bry dig om att förbereda lökarna på något sätt innan planteringen, till exempel blötläggning. När lökarna planterats i jorden ska de vattnas ordentligt.

Du kan förstås också plantera en liten grupp bestående av tre lökar i krukor eller mellan andra planteringar. Det mest imponerande intrycket ger de när de är grupperade som en våg av fyrverkerier som brer ut sig över trädgården.

Alliumväxternas bladverk är inte så imponerande och när blommorna blommat ut kan det se ganska rörigt ut. De gör sig bäst när de planteras mellan ett gäng lågväxande perenner med täta och intressanta bladverk som döljer och drar uppmärksamheten ifrån alliumväxternas trista bladverk.

Växtfrön

Alliumplantor producerar frön som kan sparas och sås i trädgården, men det tar flera år innan växten blommar. Genom att plantera lökar på hösten får du blommor redan nästa sommar.

Vissa alliumväxter producerar lökar på sina huvuden efter att blommorna har bleknat. Luftlöken (Allium proliferum) är ett utmärkt exempel på detta. När blomman är klar bildar de små lökar (så kallade luftlökar) som blir ganska tunga högst upp på den tunna stjälken.

Luftlökens tyngd får toppen av plantan att sjunka till marken, och löken planterar sig själv i jorden bredvid moderplantan. På så sätt går växten praktiskt taget runt i trädgården. Dessa lökar kan också skördas och ätas.

Behandla grupperingen av lökar som en flerårig klump och dela dem när det blir för många lökar i klumpen. Enligt min erfarenhet blommar alliumväxter bara i några år, så jag köper några nya lökar varje eller vartannat år för att förnya planteringen.

Skörd av fröställningar

När dina alliumväxter har blommat färdigt kan du ta bort den vissna blomman om du vill. Vänta tills alliumblommorna har förlorat all färg och blivit gula eller bruna. Klipp sedan av hela stjälkarna vid marken och låt dem ligga kvar. Lökarna kommer att vara vilande resten av året och samla krafter inför nästa vår.

Men om du är som jag kan du också låta plantorna vara som de är när de har blommat färdigt! Själva fröknopparna är vackra och utgör ett annorlunda inslag i trädgården.

Prova att låta de dekorativa fröknopparna stå kvar i trädgården. De förlorar den lila färgen men har ett skulpturliknande, klotformat utseende.

De kan skördas och användas till hantverk och blomsterarrangemang. Om du vill använda dem i blomsterarrangemang – försök att hålla stjälkarna så långa som möjligt. Fröknopparna håller bra i alla arrangemang och kräver ingen särskild behandling.

Stammen blir träig och är vacker i flera år om den hålls inomhus. Om de lämnas oskyddade utomhus kommer de att förmultna efterhand. Du kan dock måla dem för att ge dem färg och skydd om du vill låta dem stå utomhus.

Säg hej till alliumväxterna!

Här är några av mina favoritvarianter av allium som kan odlas i trädgården. Oavsett om du vill äta dem eller bara njuta av deras dekorativa utseende finns det säkert några sorter som tilltalar dig.

Klotlök (Allium sphaerocephalon)

Klotlök har en avlång, vinröd blomma som kan bli sextio centimeter hög men bara mäter 2 till 5 centimeter i diameter. De skiftar från grön till vinröd. Under alla sina växtstadier är den ett dekorativt inslag i trädgården. Plantera minst 25 av dessa små lökar bland perenna växter som funkior, daggkåpor eller bland prydnadsgräs.

Blomningsperiod: maj-juni

Genomsnittlig höjd: 60 cm

Planteringsdjup (avser lökens bas): 10 cm

Avstånd mellan lökarna: 10 cm

Ljusbehov: sol

Jätteallium (Allium giganteum)

Allium giganteum, eller jätteallium, har enorma runda blomflockar som mäter 20 cm i diameter. Blomflockarna består av över 100 blommor och balanserar på stjälkar som är 120 centimeter höga. Den är verkligen en imponerande lökväxt! Bladen vissnar snabbt när växten blommar, så de passar bäst som ett högt inslag i en solig rabatt.

Blomningsperiod: maj-juni

Genomsnittlig höjd som vuxen: 170 cm

Planteringsdjup (avser lökens bas): 20 cm

Avstånd mellan lökarna: 30 cm

Ljusbehov: sol

Allium shubertii

Allium shubertii, även känd som fyrverkerilök, har korta stjälkar men ett blomhuvud som ser ut som ett fyrverkeri och fröhuvudet utgör en fantastisk skulptur.

Blomningsperiod: maj-juni

Genomsnittlig höjd som vuxen: 40-50 cm

Planteringsdjup (avser lökens bas): 10 cm

Avstånd mellan lökarna: 8 cm

Ljusbehov: sol till halvskugga

Allium christophii

En rikligt blommande alliumart, vars grågröna blad hålls vackra under ganska lång tid. Den är helt perfekt att naturalisera på lätt skuggade platser och i jordmån som är tillräckligt fuktig.

Blomningsperiod: maj-juni

Genomsnittlig höjd som vuxen: 35 cm

Planteringsdjup (avser lökens bas): 10 cm

Avstånd mellan lökarna: 8 cm

Ljusbehov: sol till halvskugga

Sandlök

Sandlök är en märklig och underbar växt med gröna tentakelliknande blommor. Vissa kallar dem för utomjordingar eller dr. Seuss-växter, men de får mig snarare att tänka på mupparna!

Blomningsperiod: april-juni

Genomsnittlig höjd: 60 cm

Planteringsdjup (avser lökens bas): 5 cm

Avstånd mellan lökarna: 5 cm

Ljusbehov: sol till halvskugga

Allium oreophilum

Allium oreophilum är en delikat och briljant färgad blomma som lätt är lätt att naturalisera.

Blomningsperiod: maj-juni

Genomsnittlig höjd som fullvuxen: 20 cm

Planteringsdjup (avser lökens bas): 10 cm

Avstånd mellan lökarna: 10 cm

Löktyp: äkta lök

Ljusbehov: sol

Bollök (Allium karataviense)

Allium Karataviense, bollök, är mycket imponerande med sin täta, lilagrå blomfärg och sina fläckiga blad. Bollök doftar underbart och är den bästa alliumsorten för krukträdgårdar.

Blomningsperiod: maj-juni

Genomsnittlig höjd som fullvuxen: 25 cm

Planteringsdjup (avser lökens bas): 15 cm

Avstånd mellan lökarna: 20 cm

Löktyp: äkta lök

Ljusbehov: sol till halvskugga

Ett par ätbara skönheter

Prärielök (Allium cernuum) har vackra blomkronor som hänger upp och ner eller nickar när de blommar.

Gräslök (Allium schoenoprasum). Ja, det stämmer, jag har gräslök med på listan eftersom den är en prydnadsväxt, tålig, ätbar och en bra naturlig skadedjursbekämpare. Att plantera gräslök i hela trädgården gör att skadedjur håller sig borta medan bina festar (och även du).

error: Innehållet är skyddat
Sök