Hurra för julrosor! Läs allt om dessa eleganta vintergröna skönheter

Julrosorna är en välkommen syn för vintertrötta trädgårdsmästare när de börjar blomma (ibland även när marken fortfarande är täckt av snö). Julrosen är ofta en av de första växterna som växer upp och har långvariga, väldoftande blommor som signalerar att våren är på väg! Här är vad du behöver veta om dessa tidiga vårskönheter.

Julrosens vackra blommor finns i vackra, rika färger, festliga texturer och pråliga mönster. Men du kan ändå missa dem om du inte stannar upp och tittar. Deras sköra blommor är blyga, de hänger med huvudet och döljer de vackraste volanger, fräknar och färger för de vanliga förbipasserande. När du väl har tagit dig tid att lära känna dem kommer du också att bli förälskad!

Växter som blommar på vintern är uppskattade av trädgårdsmästare i svala klimat, eftersom det alltid är en glädje att se de första blommorna titta fram, även i snötäckta rabatter. Det finns få växter som är lika unika som julrosen, som i praktiken är en vintergrön perenn. De har långvariga blommor, kräver lite underhåll och tål både snö och torr skugga. Hurra för vinterälskande växter!

Olika sorters julrosor

Det finns ungefär tjugo arter av julrosor och varje art har otaliga varianter. Även om de har många likheter, gör skillnaderna i storlek, bladstruktur, bladfärg, blomningstid och blomfärg dem till en drömblomma för alla trädgårdsmästare.

Julrosor finns i så gott som alla färger du kan önska dig: vit, grön, rosa, aprikos och lila, för att bara nämna några. I en trädgård kan du blanda många arter och hybrider och njuta av en större variation av färger och texturer samt en längre blomningstid. Här är tre populära arter som du kanske har hört talas om:

Orientalisk julros

Orientalisk julros är en av de första sorterna som blommar och erbjuder den största variationen av färger och mönster med mörkgröna, tandade blad. Många hybrider härstammar från denna sort och är de som oftast ses i hemträdgårdar.

Klockjulros

Den här arten av julros har ett ganska intressant smeknamn som ”den stinkande björnfoten” eller ”björntandsjulrosen”, och har vackra blommor med pastellgrön nyans. Du kanske har gissat det på grund av smeknamnet, men den avger också en ovanlig doft som många verkar ogilla. Om du planterar den här, tänk på att det är en av de få julrosor som gillar mer sol!

Julros

Den här arten är känd som julros och har 7,5 cm långa rent vita blommor från sen vinter till tidig vår, på lila fläckiga 30 cm höga stjälkar. Växten har en distinkt läderartad struktur på sina fingreraktiga vintergröna blad.

Julrosens hybrider erbjuder oändliga sorter och valmöjligheter i färg och form som inte finns hos andra arter. Det kommer fler på marknaden varje år och de har alla möjliga färger och variationer på både blad och blommor.

För närvarande har de flesta nya julrossorter antingen halvdubbla, dubbla och anemonblomformade, djupa färger, livliga mönster eller någon kombination av dessa egenskaper. Andra populära egenskaper är fläckbeständighet och mönster av silver, vinröd och guld.

Det bästa sättet att välja en sort utifrån utseendet är att se den blomma för att veta exakt hur den kommer att se ut.

Hur man odlar och tar hand om julrosor

Hur tar man hand om julrosor? De är förvånansvärt enkla att odla och föredrar att (mestadels) få klara sig själva. Här är allt du behöver veta om hur du tar hand om din fastlagsros året runt.

Jordmån och läge

Val av plats är avgörande för att lyckas med trädgårdsarbetet. Var är den bästa platsen att plantera julrosor på? Här är allt du behöver veta för att välja den bästa platsen i din trädgård för dessa skuggälskande blommor.

Trivs i neutrala till sura jordar

De måste ha rötterna på den torrare sidan för att undvika röta, så plantera inte på en plats som får för mycket vatten.

De är mycket känsliga för dålig dränering, så om du får mycket regn, se till att jorden är väl tilltagen med grovt organiskt material för att förbättra strukturen och balansen i markens fuktnivåer.

Kombinera julrosor med ormbunkar, funkia eller alunrot för att skapa en vacker perennträdgård i skuggan. Plantera dem som marktäckare för att naturalisera i öppna skogsmarker. Du kan också använda dem som accenter längs stigar eller buskage och till och med i krukor.

Julros tål temperaturer på -8 °C och lägre, vilket gör dem till en bra växt för kallare klimat.

Ljus

Julrosen föredrar skugga, särskilt på eftermiddagen, eller skuggigt solljus som ett öppet skogsbryn ger.

Tät skugga kan dock minska blomproduktionen. En välkommen plats att placera julrosor på är under ett träd. På våren får de precis tillräckligt med ljus och på sommaren, när bladverket växer, får de halvskugga.

Bevattning

Under etableringsfasen bör du hålla unga plantor jämnfuktiga.

Efter ett år eller så blir julrosorna ganska torktoleranta och behöver bara stödbevattning under de torraste perioderna.

De förbrukar en hel del vatten under växtsäsongen (vår och höst). Du kan dock vattna dem mindre när de går i vila under sommarvärmen.

Plantering och skötsel

Fastlagsrosen är en växt som kräver relativt lite underhåll. Du kommer att göra det mesta av arbetet samma dag som du planterar den!

För plantor, plantera dem på hösten. Julrosfrön behöver 60 dagar i fuktig och kylig miljö för att kunna gro. Genom att plantera frön på hösten kan detta ske naturligt i områden med kalla vintrar.

Plantera fröna tillräckligt djupt så att jorden knappt täcker kronan. Om du planterar julros för djupt kan det, i likhet med pioner, hämma blomproduktionen.

Blommor kommer att dyka upp på plantor som odlats från frö om tre till fyra år.

Dela eventuella övervuxna klumpar under en viloperiod – antingen på våren, efter blomningen eller på senhösten.

När den nya växten kommer på våren ska du klippa bort gamla, skadade delar. Gör det innan blommorna utvecklas för mycket och du riskerar att skada dem. Nya blad växer och fyller snabbt ut de tomma utrymmena.

På sommaren ska du inte ta bort huvudet på dina julrosor. Blommorna är ganska dekorativa och håller sig under större delen av sommaren om de lämnas som de är. Du kan få några plantor, men du kan rensa bort dem när du vill.

Gödsling

Det är inte nödvändigt att gödsla extra för att blomma så länge jorden är välmående. Öka julrosornas tillväxt och blomning genom att årligen sprida gödsel eller kompost.

Detta görs bäst på hösten när marken fortfarande är bearbetningsbar. När dina julrosor vaknar upp ur dvalan efter sommaren har de all den näring de behöver.

Skadedjur och sjukdomar

Dessa frostbeständiga, skuggälskande vintergröna växter bekymras för det mesta inte över sådant som ofta skadar växter, till exempel skadedjur och sjukdomar. Trots detta finns det några saker att hålla utkik efter.

Bladlöss gillar de nya tillväxta delarna, så det är bäst att bjuda in många nyttiga insekter till trädgården. Nyckelpigor kommer att bli dina vänner!

Om du ser fläckar på bladen är det troligen en typ av svamp. För att behandla svampen tar du bort de fläckiga bladen och kastar dem. Låt inte svampen föröka sig i trädgården genom att låta den dröja kvar på bladen och ta sig ner i jorden. Kemisk bekämpning är ofta onödig om du tar bort de skadade bladen.

Julrosor är också ganska motståndskraftiga mot rådjur. Om du upptäcker att rådjur gillar att äta upp alla dina blommor kan du försöka plantera julrosor för att få blommor som håller längre.

Förökning

Om du vill föröka dina egna julrosor är det enklaste sättet att dela plantorna när de är vilande. Julrosor växer under hösten, vintern och våren. När plantan har blommat färdigt är det säkert att dela den.

Du kan starta från frö, men bli inte förvånad om dina plantor inte är likadana som deras föräldratyp. Om du verkligen vill ha en exakt kopia måste du försöka dela växterna.

Att dela julrosor skiljer sig inte från hur man delar många andra perenner. Det är bäst att göra det när plantan har blommat färdigt och börjar växa över.

Julrosen är enastående blomma som blommar tidigt på våren. Du kan njuta av julrosorna fullt ut med dessa beprövade tips för skötsel. Ha kul med dessa vackra blommor!

error: Innehållet är skyddat
Sök