Plantera och odla blå passionsblomma

Passiflora caerulea, eller blå passionsblomma, har ett så unikt utseende att den ser ut som ett abstrakt konstverk. Dess lockiga, tentakelliknande kronblad håller bara i några timmar, vilket gör dem till en av de mest flyktiga men ändå vackraste blommorna du kan odla i din egen trädgård. Odla en själv med hjälp av den här allt-du-behöver-veta-guiden om passionsblomman!

Det finns en tropisk skönhet bland oss och den heter passionsblomma. De flesta känner till den lila passionsblomman, passiflora incarnata, men jag vill sprida lite kärlek till dess lika fantastiska blå syskon, passiflora caerulea.

Den blå passionsblomman har ett rykte om sig att vara svårodlad. Till stor del beror det på dess exotiska utseende. Faktum är att passionsblomman kan vara otroligt lättskött under rätt förhållanden. Du kanske till och med kommer att få fler blomrankor än du kan räkna!

Om du vill odla passiflora caerulea, fortsätt läs om hur man odlar, sköter, förökar och använder sin blå passionsblomma.

Möt den blå passionsblomman

Blå passionsblomma är en av de mest unika blommorna som finns och det är svårt att slita blicken från den. Den har tjocka, vitaktiga kronblad med ett lager av blå, vita och lila bägarblad. I mitten har den både ståndare och pistiller.

Blå passionsblomma blommar från sensommar till tidig höst. Den har en ganska lång blomningsperiod, men själva blommorna håller bara i 48 timmar. Blommorna öppnar sig på natten och sluter sig långsamt under dagen. Den vita passionsblomman Constance Elliot är den mest väldoftande sorten och har en ganska lätt doft. Men fjärilarna kan inte få nog av denna blomma!

Passiflora caerulea producerar också äggformade frukter som skiftar från gröna till orangegult när de mognar.

Den här blomrankan växer snabbt och kan bli upp till 90 centimeter. Den producerar sidorankor och fäster sig vid andra växter, närliggande strukturer eller sprider sig på marken som en tjock matta.

Passiflora caerulea växer i tropiskt klimat som vintergröna men blir lövfällande på platser med kalla vintrar. Den är känd för att tåla upp till -15° C! På grund av sitt djupa rotsystem kan den vissna ned under vintern och komma tillbaka på våren. De är ganska frostkänsliga och bör skyddas på vintern.

Passiflora incarnata – fördelar och användning

Det finns över 520 arter i familjen passifloraceae. De finns ursprungligen i Central- och Sydamerika, men du kan också hitta passionsblommor i Nordamerika, Australien och Sydostasien.

Många växter i passiflorafamiljen kan användas som nyttoväxter. De är kända för att ha lugnande, histamindämpande, ångestdämpande, antispasmodiska, hypnotiska och smärtstillande effekter. Forskning och användning är främst inriktad på den lila passionsblomman, passiflora incarnata.

Den blå passionsblommans frukter kan kokas när de är omogna eller ätas råa när de är mogna. De kan användas till en dryck, men de flesta finner inte smaken tilltalande. Vissa använder också blommorna för att göra en sirap.

Plantering av passiflora caerulea

Blå passionsblommor tål både sand- och lerjordar, men de föredrar väldränerad jord som inte är alkalisk. Du kan testa pH-värdet i din jord för att se om den är lämplig för passionsblommor.

Plantera din blå passionsblomma på en solig plats som också är skyddad mot hårda vindar. Eftersom de gillar att klättra kan du försöka placera dem vid en stör, en spaljé eller ett staket, men se till att de får något slags stöd.

Om du vill plantera från frö, blötlägg fröna i varmt vatten i 12 timmar. Plantera dem sedan sent på vintern eller tidigt på våren inomhus i varsin kruka (helst i växthus). Om du vill plantera ut växten är det bäst att hålla den inomhus den första vintern så att den får en chans att bygga upp ett stort rotsystem. På våren kan du plantera ut den i jorden.

Alla unga plantor mår bra av ett lager täckbark på senhösten för skydd mot kylan.

Passiflora caerulea fungerar också bra som krukväxt. Krukodling förhindra okontrollerad spridning och underlättar flytt till en soligare plats eller inomhus under vintern.

Skötsel av blå passionsblomma

Ljus

Snälla, ge passiflora caerulea mycket sol! De trivs i full sol och växer inte i skugga. De klarar halvskugga men är definitivt solälskare.

Deras blommor öppnar sig faktiskt bara i soligt väder och under molniga eller regniga dagar förblir de slutna. För att få din blå passionsblomma att bära frukt behövs också långa och varma somrar.

Vatten

Som regel gillar passiflora caerulea att hållas fuktig. Helst ska du vattna mindre ofta men djupt, eftersom rotsystemet stärks av att behöva nå djupare ned i marken för att hämta vatten. Detta hjälper dem att överleva den kalla årstiden och komma tillbaka på våren. Under vintern bör jorden hållas mer eller mindre torr.

Gödningsmedel

Använd lite mindre gödningsmedel för din passiflora caerulea eftersom de växer snabbt av sig själva. För mycket gödning eller kompost kan främja tillväxt av bladverk, men ger färre blommor.

Beskärning

Beskärning är inte nödvändigt för att din passiflora caerulea ska trivas. Du kan dock behöva beskära för att kontrollera tillväxten och spridningen av din blå passionsblomma. Växten blommar också på ny tillväxt.

Om du vill beskära dem, gör det på senvintern eller tidigt på våren, eftersom de inte är känsliga för beskärning. Du kan till och med klippa ned dem ända ner till marknivå om du vill förnya växten. Nästa vår kommer din passionsblomma att vara som ny igen.

Skadedjur och sjukdomar

Ett av de största problemen med passionsblommor är snömögel eller fusariumsjuka, en jordburen sjukdom som orsakar gulnade och vissna blad, röta på grenar och stammar samt missfärgning av rötterna och död.

Ett annat vanligt problem är gurkmosaik, som kan orsakas av gurkbaggar och bladlöss och ge ett mosaikliknande mönster över bladen som orsakar långsam och förvriden tillväxt.

Den blå passionsblomman är speciellt motståndskraftiga mot honungsfungus.

När det gäller skadedjur kan snäckor och sniglar äta upp en ung planta på bara en natt. Larver och skalbaggar äter också gärna på de stora bladen, medan spindlar och skalbaggar kan hittas på växtens stjälkar.

En helt naturlig örtbaserad skadedjursspray kan hjälpa dig att skydda din passionsblomma.

Förökning av blå passionsblomma

För att föröka passionsblomman kan du använda antingen sticklingar eller skiktningsmetoder.

Sticklingar

Om du vill ta en stickling, klipp av den när växten har förvedats. Du vill ha en ranka som är minst 10-15 centimeter lång och har några blad. Klipp den precis under en nod (där bladen växer ut).

Doppa änden i rotningshormon innan du sticker ner den i jorden. Ge den något att stödja mot om det behövs. Täck över med en genomskinlig plastpåse som fungerar som ett minidrivhus.

Placera sticklingen på en skuggig plats och håll den fuktig. Efter en månad bör den ha rotat sig och är redo att planteras om till sitt vanliga hem.

Skiktning

Den bästa tiden att föröka passiflora caerulea genom skiktning är på sommaren. Ta en tillräckligt lång ranka eller en som växer på marknivå. Rensa en del av växten från blad. Gräv ned den rensade delen av rankan under jorden och använd en sten för att förankra rankan i jorden om det behövs.

Vattna området väl och efter en månad bör rankan ha rotat sig. Försök dock att behålla förbindelsen till moderplantan fram till våren för att ge rankan bästa möjliga chans att överleva.

Vanliga frågor om blå passionsblomma

Kan man äta blå passionsblomma?

Ja, frukterna är helt ätbara, men smaken som liknar en svag björnbärssmak är inte så tilltalande. Du kan koka omogen frukt eller äta mogen frukt rå. Blombladen kan också användas till sirap.

Är blå passionsblomma giftig?

Rötterna och bladen är giftiga. Om man äter dem kan de orsaka magbesvär.

Är blå passionsblomma invasiv?

Eftersom den växer snabbt kan den blå passionsblomman bli invasiv. Den växer i långa rankor och kan ha många utlöpare. För att kontrollera spridning, beskär ny tillväxt.

För att bli av med vinrankan helt och hållet måste du gräva bort hela rotsystemet, annars kan den komma tillbaka. Att plantera din passionsblomma i en kruka hjälper också till att förhindra spridning.

Är den blå passionsblomman kattsäker?

Eftersom rötterna och bladen är giftiga rekommenderas man att hålla den blå passionsblomman borta från katter, hundar och små barn.

Lycka till med odlingen!

error: Innehållet är skyddat
Sök