Lär dig känna igen och odla de tre bästa hibiskusblommorna

Inget är så tropiskt som hibiskusblommans skönhet. Den ser bra ut på en hawaiiskjorta, men kommer att se ännu bättre ut i din trädgård.

Det finns så många olika sorters hibiskus, från tropiska krukväxter till örtmedicinska favoriter. Det här inlägget hjälper dig att förstå vilka växter vi vanligtvis kallar hibiskus, så att du vet vilka du kan odla i din trädgård.

Det finns hundratals arter av hibiskus, de flesta med stora och färgglada blommor. De trumpetliknande blommorna finns i många olika färger och är mycket attraktiva för fjärilar och kolibrier. Även om blommorna i sig vanligtvis bara håller i en dag, har växten en lång blomningssäsong, vilket gör din trädgård lika vacker hela tiden.

De tillhör familjen Malvaceae och är ursprungligen hemmahörande i Nordafrika och sydöstra Asien. I subtropiska och tropiska områden växer hibiskusväxter som perenner och som ettåriga växter i tempererade klimatzoner. Vissa väljer till och med att odla dessa tropiska skönheter som krukväxter.

Så oavsett om du vill odla dem utomhus eller inomhus kommer den här guiden att förklara hur du kan få en frisk och vacker hibiskus till din växtsamling.

Olika sorters hibiskusblommor

Det finns en stor mångfald av hibiskus och ännu fler kultursorter, men här är några av de viktigaste som du sannolikt kommer att råka på och som jag kommer att nämna i den här guiden.

Sarons ros (Hibiscus syriacus)

Detta är en mycket populär härdig hibiskus för kallare klimat. Det är en lövfällande perenn som blommar relativt sent på säsongen. Du kan få se rosa, vita eller lila blommor från sensommaren till mitten av hösten.

Rosellehibiskus (Hibiscus sabdariffa)

Denna hibiskus är den kulinariska örtväxt som används för att göra ett utsökt te. Den har många fördelar (mer om det nedan!). Den har mindre och lite diskretare blommor än den andra med stora gula blommor och röd-lila mitt.

Kinesisk hibiskus (Hibiscus rosa sinensis)

Även känd som hawaiisk hibiskus (det är den du ser på hawaiiska skjortor, handdukar, flip-flops…). Den har stora, prunkande ljusröda blommor som blommar från maj till oktober. En tropisk hibiskus, men i svala klimat kan vi odla den som krukväxt.

Fördelar med hibiskusen

Hibiskusblomman har länge varit känd för att ha många fördelar. I traditionell kinesisk medicin används främst Hibiskus rosa sinensis. Den har liknande medicinska användningsområden som Hibiskus sabdariffa, som är den viktigaste örtblomman som odlas idag och som jag kommer att berätta mer om!

På blommans utsida finns mörkröda foderblad som kommer fram när blomman blommar. De skördas och används sedan färska eller torra till te, tinkturer, siraper, honung och sylt. Den har en lätt syrlig och kärv smak.

Hibiskus innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter som kan hjälpa till att stärka immunförsvaret, bekämpa förkylningar och infektioner.

En av blommans viktigaste användningsområden är att kyla kroppen. I Egypten använde man den mot hjärt- och nervproblem medan man i Nordafrika använde den mot hosta och halsont. Örtens kylande karaktär hjälper till att kyla och reglera kroppstemperaturen samt kyla slemhinnorna för matsmältning, fortplantningssystem och urinvägar.

Används för sin rensande effekt och hjälper till att avlägsna slem och frigöra energi som fastnat i lungorna, matsmältningssystemet, cirkulationssystemet och reproduktionssystemet.

Den är också känd för att främja ett hälsosamt blodtryck och en god kolesterolnivå, förebygga urinvägsinfektioner och balansera hormoner. Hibiskusen är inte bara vacker, utan har också läkande krafter!

Plantera en hibiskusblomma

Om du vill odla en hibiskusblomma utomhus i ett icke-tropiskt klimat måste du plantera den härdiga Hibiscus syriacus. När du planterar, tänk på att växten gillar ett soligt läge. Utom om du bor i ett torrt, varmt klimat är filtrerat solljus bäst för dessa växter.

De trivs i en lätt sur jord med god dränering. Hibiskus bör hållas ganska fuktig, så du kanske vill lägga till lite kompost för att behålla fukten, särskilt om du bor i torra förhållanden.

Hibiskus växer också bra i krukor utomhus, så länge du kommer ihåg att vattna dem ofta! Växterna bör också skyddas mot starka vindar.

Hur man sköter en hibiskus

Hibiskusar som är härdiga för utomhusbruk är mycket lätta att odla. Deras skönhet i kombination med att de är så lättskötta gör dem till en populär trädgårdsbuske. Det kan vara svårt att få inomhusvarianter, som Rosa sinensis, att blomma om igen. Men med rätt skötsel kan de blomma år efter år!

Ljus

Hibiskus älskar att stå ljust, så placera dem på den soligaste platsen i hemmet. Inomhus bör de skyddas från direkt ljus på sommaren. Om de inte blommar tillräckligt mycket eller inte alls beror det sannolikt på att de inte får tillräckligt med ljus.

På sommaren kan du flytta ut dina inomhushibiskusar utomhus. Kom ihåg att de bara tål en minimitemperatur på 7-10 grader Celsius. Vänj dem gradvis vid de ljusare förhållandena utomhus.

Bevattning

Under växtperioden, våren och sommaren, ska du se till att vattna hibiskusen ofta. När hösten och vintern kommer och växten går i dvala, minska vattningen och se till att den torkar ut mellan vattningarna.

Hibiskusplantor är överlag mycket törstiga. De härdiga sorterna kommer från våtmarker så de har inget emot fuktig jord utomhus. Men för att hålla alla hibiskusar glada och nöjda under den varma sommaren kan du behöva vattna dagligen för de ska blomma, beroende på förhållandena.

Hibiskusväxter för inomhusbruk kan drabbas av knoppfällning om de inte får tillräckligt med fukt eller vatten.

Gödningsmedel

Hibiskusblommor kan dra nytta av en årlig tillförsel av gödningsmedel med långsam frisättning på våren. Du kan använda gödning för rosor eller ett gödningsmedel med hög kalium- och kvävehalt.

Du bör också ge dem flytande gödselmedel varannan vecka under växtsäsongen, särskilt precis före och under blomningen.

Beskärning

För det mesta behöver hibiskus inte beskäras särskilt mycket. Du kan beskära dem när de har gått i vila eller i början av våren, runt februari och mars. Se till att döda och vissna stjälkar avlägsnas.

Du kan också forma växten om du tycker att den behöver det. För att hålla den kompakt och buskig ska du korta av föregående års tillväxt, som sedan producerar nya blommande stjälkar. De icke blommande, tunna skotten kan också tas bort. Du bör vänta tre år på att din hibiskus ska ha etablerat sig innan du beskär den för att få den i form. Om det behövs tål den aggressiv beskärning.

Det bör noteras att Sarons ros (Hibiscus syriacus) är en invasiv art i större delen av östra Nordamerika.

Skadedjur och sjukdomar

Hibiskusplantan är inte känslig för så många skadedjur eller sjukdomar. Den kan få röda spinnkvalster om det inte är tillräckligt fuktigt. Insekterna trivs i torra miljöer, så öka luftfuktigheten för att bli av med dem. Bladlöss kan också angripa växten, så försök att locka till dig nyckelpigor i trädgården för att förhindra bladlössens framfart.

Användning

För att använda Hibiskus sabdariffa, skörda när blommorna har blommat färdigt och kronbladen har fallit av. Du vill skörda de spetsiga foderbladen när de är tjocka och köttiga.

Hibiskuste är ett av de mest populära och traditionella sätten att njuta av hibiskusens fördelar som örtväxt. Den är ofta sötad och kombineras med kryddor och andra örter som kanel, muskot, kryddnejlika, kryddnejlika, ingefära, citron, mynta och ros. Njut av det varmt eller som isat hibiskusté.

Förutom att göra te kan du också göra vinäger, tinkturer, siraper eller honung. Jag använder den medicinskt i mina hemgjorda honungskarameller, tillsammans med nypon. Det är också ett roligt tillägg till fjärilsärtsdrycker eftersom det ändrar drycken från ljusblått till röd!

Vanliga frågor om hibiskusblommor

Vad är hibiskuste bra för?

Hibiskuste anses ha ett högt innehåll av C-vitamin, elektrolyter, antioxidanter och en rad mineraler. Det har också antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Det kan hjälpa till med reglering av kroppstemperaturen och inflammation, stärka immunförsvaret, hjälpa till med hjärt- och kärlhälsa, urinvägarna och fortplantningssystemet.

Hur gör man hibiskuste?

Jag blandar min hibiskus med nypon för extra syrlig smak och för att göra drycken ännu nyttigare. Du kan avnjuta ditt hibiskuste färskt eller torkat. Om du använder torkat te ska du mala kryddorna i förväg i en kaffekvarn eller matberedare innan du lägger dem i blöt.

Varför blir mina hibiskusblad gula?

Hibiskusen är ganska känslig för plötsliga väderförändringar, så se till att den får acklimatisera sig långsamt innan du planterar den och om du tar ut den på sommaren. Bladen gulnar ofta under de vanliga årstidsväxlingarna.

Om de gulnar vid andra tidpunkter är det en anledning till oro. Förutom plötsliga temperaturförändringar kan det också vara ett tecken på felaktig vattning eller för lite gödsel.

Är hibiskusväxter fleråriga växter?

Allt beror på var du befinner dig och vilken typ av hibiskus du vill odla. Den vanligaste fleråriga hibiskusen är Hibiscus syriacus. Den är också känd som Sarons ros och är en tålig lövväxt som tappar sina blad på hösten och växer nya på våren.

Är hibiskus giftig för hundar?

Nästan alla hibiskusväxter är djurvänliga. Det enda undantaget är Hibiscus syriacus, Sarons ros. Det kan orsaka aptitlöshet, illamående och kräkningar hos husdjur.

Vilken typ av hibiskusblomma planerar du att odla? Oavsett vilken du väljer kommer den att vara en skönhet!

error: Innehållet är skyddat
Sök