En fruktträdgård på terrassen är underbart på sommaren

Om du tror att trädgårdsfrukt bara kommer från taggiga buskar eller fula träd så kommer kanske här en överraskning!

Det har utvecklats nya spännande fruktplantor som kombinerar estetik och funktion, vilket innebär att du kan få saftiga frukter från en växt som är lika vacker som användbar.

Hallon, björnbär, blåbär, jordgubbar och till och med fruktträd kan förgylla även små utrymmen. Med dessa vackra växter och snygga krukor kan du få en fruktträdgård på terrassen som inte bara ger god frukt, utan också är dekorativ.

Planera din fruktträdgård för terrassen

Innan du väljer vilken frukt du ska odla behöver du bestämma var du vill odla den. Fruktväxter trivs bäst i full sol, så välj en plats som får starkt ljus minst sex till åtta timmar per dag. De här växterna är så vackra att de gärna får stå i centrum.

Eftersom många av de här växterna är stora fleråriga växter, buskar och träd, bör du välja krukor som de kan växa i långsiktigt.

När du väljer mellan stora krukor för fleråriga fruktväxter, se till att de har god dränering, särskilt om du bor där det regnar mycket. Innan du planterar lägger du en bit markväv över dräneringshålen för att förhindra att jorden rinner ut och färgar av sig på terrassen eller täpper till hålet. Om du ställer krukorna direkt i jorden kan du höja upp krukorna på tegelstenar för att se till att dräneringshålet har fritt flöde.

Fruktbärande växter till terrassen

Det är underbart att ha växter som inte bara erbjuder god frukt utan också är vackra, speciellt när man arbetar med ett litet utrymme. I det här projektet valde jag fruktplantor som både ger frukt men som också är vackra att se på. Alla växter på den här terrassen är självpollinerande, vilket innebär att de inte behöver någon partner för att producera frukt. Trots detta kan det bli så att du vill ha mer än en av varje när du väl får smaka på frukten!

Hallon

Sort: Raspberry shortcake

Varför den här sorten är fantastisk: Denna art av buskhallon revolutionerar hallonodling då den är både snygg och kompakt. Du behöver inte längre stå ut med vassa taggbuskar som tar över din trädgård bara för att du ska kunna skörda hallon på sommaren.

Raspberry shortcake behöver inte bindas upp och växer bra i en kruka. Dessutom producerar den massor av bär! Jag har två plantor som är inne på sitt andra år och jag hinner knappt använda upp alla bär, inte ens med en bärgalen fyraåring i trädgården.

Speciella behov: Raspberry shortcake kan övervintra i trädgården, särskilt i en stor kruka med dubbla väggar. I mycket kalla klimat kan du placera krukan under tak eller i ett ouppvärmt garage och hålla jorden lätt fuktig.

Beskärning och skötsel: Frukten växer på andra årets grenar, så se till att låta de nya skotten växa ostört under det första och andra året. Tidigt på våren ska du beskära alla döda grenar ända ner till marken och lämna allt annat som har ny tillväxt på sig. Du kan forma de gamla grenarna genom att beskära topparna så att de bildar en rundad buske.

Björnbär

Sort: ”Baby cakes” björnbär

Varför den här sorten är fantastisk: De tre till fyra meter höga stockarna producerar inte bara en, utan två uppsättningar med stora frukter under säsongen. Dessutom har den inga taggar, så du slipper rivsår på armarna när du plockar de söta bären.

Särskilda behov: Baby cakes behöver bindas upp för att undvika att grenarna faller ut. Bygg ett bambustöd med tre stolpar som knyts ihop i toppen, använd en dekorativ obelisk eller knyt grenarna till en spaljé. En upp och nedvänd tomatbur fungerar också bra!

Beskärning och skötsel: Frukten växer på andra årets grenar, så se till att låta de nya skotten växa ostört under det första och andra året. Tidigt på våren kan du beskära alla döda grenar ända ner till marken och ge stöd åt den nya tillväxten.

Blåbär

Sort: ”Pink icing” blåbär

Varför den här sorten är fantastisk: Den här arten producerar inte bara stora saftiga blåbär, utan är också en vacker växt under fyra årstider! Namnet Pink icing kommer från de fina rosa spetsarna som framhäver det nya bladverket. Själva bladverket är en dammig blågrön färg som kompletterar den rosa färgen perfekt. På vintern hänger bladverket kvar och blir en skimrande turkosblå färg. Pink icing är verkligen en fantastisk variant!

Särskilda behov: Blåbär gillar sur jord med en pH-balans på 4,5-5,5, så du kan lägga till lite torv i jordblandningen för att öka syran om din jord är neutral.

Beskärning och underhåll: Det är bäst att beskära blåbär tidigt på våren när plantorna fortfarande är i vila. Blåbär ger frukt på 2-, 3- och 4-årigt trä, så se till att ta bort döda grenar eller grenar som inte bär frukt för att plantan ska kunna lägga energi på att maximera fruktproduktionen.

Fikonträd

Sort: ”Corky’s honey delight” fikon

Varför den här sorten är fantastisk: Det finns inget som slår smaken av ett färskt fikon, och denna halvdvärgs-variant ger tillgång till fikon två gånger per säsong! Corky’s honey delight är känd för sin starka växtkraft och bärnstensfärgade frukt i mängder. Bladen är glänsande gröna med ett attraktivt utseende, även när frukten har slukats upp.

Särskilda behov: I kallare områden kan du placera krukan under tak eller i ett ouppvärmt garage och hålla jorden lätt fuktig under vintermånaderna.

Beskärning och underhåll: För att hålla storleken hanterbar i krukan kan du forma dem under den vilande säsongen genom att ta bort alla döda eller skadade grenar och sedan klippa ner grenar som har blivit för långa. I mitten av sommaren skär du tillbaka grenarna så att det bara finns fem eller sex blad kvar. På hösten tar du bort alla stora frukter som inte mognat.

Jordgubbar

Jordgubbar är mycket produktiva under en lång säsong och ger stora bär med utmärkt smak. Den producerar bra i många olika klimat och bör ge frukt i upp till tio år.

Särskilda behov: inga!

error: Innehållet är skyddat
Sök