Höstträdgårdsarbeten som ger dig ett försprång inför nästa år

Efter en hektisk sommarsäsong med odling och produktion behöver trädgården lite uppmärksamhet på hösten för att behålla sin skönhet och hälsa.

Många trädgårdsmästare gör allt det tunga förberedande trädgårdsarbetet på våren, men att planera och plantera en trädgård på hösten är inte bara bra för trädgården, det är även ekonomiskt! Det finns några enkla höstträdgårdsarbeten som kan göra stor skillnad.

Rensa upp skräp

Jag tar inte bort varenda fröställning och löv från trädgården, men det är ändå god praxis att avlägsna sjukdomsdrabbat växtmaterial eller fallfrukt för att stoppa spridningen av skadedjur och sjukdomar under det följande året.

Detta arbete bör egentligen göras under hela året, men på hösten är det särskilt viktigt att ta bort allt som skulle vilja övervintra i trädgården och som kan orsaka problem på våren.

Göd jorden

Trädgården har arbetat hårt hela sommaren för att producera och har tagit mycket näring ur jorden för att skapa de vackra blommorna och den goda frukten. Ge tillbaka en del av den näringen genom att förbättra trädgårdsjorden på hösten.

Gör din egen kompost hemma med hjälp av en kompostbehållare för att omvandla löv, matrester och annat till jordförbättrare. Sprid ut komposten runt om i trädgården och blanda ner den cirka 2,5 cm i jorden. Därefter är det den som gör jobbet åt dig.

Skörda

Den kanske mest spännande uppgiften i trädgården på hösten är att skörda. Med massor av färska blommor och korgar med skördeprodukter överallt är du redo att skörda det du sådde i början av trädgårdsåret. Fira dina framgångar och kom sedan igång med att skörda och preservera örter, grönsaker, blommor och frön för framtida trädgårdar.

Klipp ner och dela perenner

Inte alla perenner behöver klippas ner, men håll ett öga på de som ser trängda ut eller som tar för mycket plats. De är gratis växter! Många perenner mår bra av att delas, särskilt om de är trängda.

För att dela perenner gräver du upp växten och alla rötterna. Skaka sedan försiktigt jorden från rötterna och leta efter ställen där plantan lätt kan delas. Plantera ut dem runt om i trädgården på hösten och de kommer att se fantastiska ut nästa år.

Lägg ut kompost

Att täcka med kompost på hösten skapar en varm filt på markytan. Den bryts långsamt ner och blir till mylla som ger näring åt jorden.

Om du har lövträd på tomten är det lätt att ordna med marktäckning. Låt löven falla till marken och låt dem ligga kvar där.

Du kan också hacka sönder löven med en gräsklippare eller en lövsugare och sprida ut de hackade löven på marken.

På våren kan du låta lövhacket ligga kvar när du sprider ett lager kompost eller matjord. De fortsätter att ge jorden näring allteftersom de bryts ner.

Plantera nya växter

Ett annat sätt att bygga upp din trädgård på ett ekonomiskt sätt är att köpa nya plantor på hösten. Många trädgårdsbutiker stänger för året, annars gör dem åtminstone av med sitt varmsäsongslager. De vill inte lägga ner tid och energi på att ta hand om växterna förrän nästa vår, så växterna säljs med kraftigt nedsatta priser.

En ännu bättre nyhet är att hösten är den perfekta tiden att plantera perenner, vintergröna växter, träd och buskar!

Flytta ömtåliga växter inomhus

Om du har speciella växter som inte har rätt tålighet för din växtzon är det nu dags att flytta in dem i garaget, växthuset eller inomhus.

Rengör dina trädgårdsredskap

Hösten är en perfekt tid att rengöra dina trädgårdsredskap ordentligt. Tvätta verktyg som planteringsspadar och krattor med tvålvatten och en skursvamp. Använd en högtryckstvätt för att få stora verktyg riktigt rena. Och ta väl hand om dina sekatörer och trädgårdssaxar genom att följa dessa tips för att rengöra och vässa dem.

Vinteranpassa din trädgårdsdamm

Glöm inte vattnet! Din fontän eller damm behöver också lite höstvård.

Gör ingenting

Att lämna delar av trädgården helt ifred kan också vara fördelaktigt! Låt bladen gulna och fröställningarna hårdna.

Se till att lämna gott om friskt växtmaterial i trädgården för att ge mat åt trädgårdens vilda djur under vintermånaderna. Växter fäller naturligt sina blad för att de ska ge näring åt rötterna när de bryts ner. Se till att lämna kvar några av bladen på marken till våren så att växterna kan få sin näringsboost!

Frön som lämnas kvar i trädgården ger föda åt fåglarna, så låt en del falla ner och bli kvar. Vackra fröställningar (som t.ex. allium) är fina att titta på under vintern, och därför borde du inte klippa ner allt till marken.

error: Innehållet är skyddat
Sök